Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ;

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Έχεις ακούσει για την δύναμη της θετικής σκέψης αλλά και για την τοξική θετικότητα. Δύο νέες μελέτες έρχονται να αποδείξουν ότι τελικά ίσως η θετική σκέψη είναι υπερεκτιμημένη.

Ζούμε στην εποχή της κυριαρχίας της θετικότητας. Θετική σκέψη, θετικές δηλώσεις, θετική ενέργεια, μια ολόκληρη φιλολογία και βιομηχανία ξετυλίγεται καθημερινά στην ζωή και στο feed μας. Αν και πολλοί συγγραφείς, φανατικοί αναγνώστες βιβλίων αυτοβοήθειας ή επιτυχημένοι start uppers και entrepreneurs ορκίζονται στην θετική σκέψη και την κινητοποίηση που φέρνει μαζί της, δεν δημιουργήθηκε τυχαία ο όρος της τοξικής θετικότητας.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι: Μα τι κακό έχει τελικά η θετική σκέψη και η αισιοδοξία; Δύο πρόσφατες μελέτες έρχονται να απαντήσουν αν τελικά οι θετικές σκέψεις είναι υπερεκτιμημένες

Οι απαισιόδοξοι είναι πιο ευφυείς

Η πρώτη μελέτη διαπίστωσε ότι μια δόση απαισιοδοξίας αποτελεί ένδειξη υψηλότερου δείκτη νοημοσύνης και πιο έντονης αίσθησης ρεαλισμού όσον αφορά τα οικονομικά και τις πιθανότητες επιτυχίας στην έναρξη μιας νέας επιχείρησης. Όπως σημειώνει ο Dr. Chris Dawson, επικεφαλής της έρευνας, «η χαμηλή ευφυΐα κάνει τους ανθρώπους να είναι πιο επιρρεπείς στις αυταπάτες και να πείθονται πιο εύκολα για τη θετική έκβαση των πραγμάτων, χωρίς να έχουν ουσιαστικά αρκετά δεδομένα ώστε να πειστούν για κάτι τέτοιο». Σαν να μην έφτανε αυτό το χαστούκι σε όσους αγαπούν τη θετική σκέψη, ο Dawson συνεχίζει στοχεύοντας απευθείας τους αισιόδοξους και τολμηρούς entrepreneurs αλλά και όσους και όσους τολμούν να ξεκινήσουν μικρές επιχειρήσεις: «Οι πιθανότητες να ξεκινήσουν μια επιτυχημένη επιχείρηση είναι ελάχιστες, αλλά όσοι έχουν για οδηγό τους τη θετική σκέψη πιστεύουν πάντα ότι έχουν μια ευκαιρία και έτσι ξεκινούν επιχειρήσεις καταδικασμένες να αποτύχουν».

Η αξία των αρνητικών συναισθημάτων

Η δεύτερη μελέτη βρίσκεται πιο κοντά στην καρδιά όσων αγαπούν τη, θετική σκέψη. Φυσικά, και τα αρνητικά συναισθήματα δεν παύουν να έρχονται και να ξαναέρχονται ακόμη και σε αυτούς που είναι φύσει και θέσει αισιόδοξοι, όταν συμβαίνουν πράγματα που τους ενοχλούν, τους εκνευρίζουν, τους δυσαρεστούν, τους θυμώνουν ή τους εξοργίζουν. Αυτό στο οποίο επικεντρώθηκε η μελέτη όμως ήταν το πώς τα άτομα αυτά αντιδρούν στα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν.

Είναι λάθος να κάνεις θετικές σκέψεις;
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις τους ως κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει (γιατί, σύμφωνα με την τοξική θετικότητα, όλα πρέπει να πηγαίνουν περίφημα και όλοι να είμαστε συνεχώς ευτυχισμένοι) βιώνουν άγχος και κατάθλιψη. Αντίθετα, τα άτομα που όταν βιώνουν αρνητικά συναισθήματα τα αποδέχονται σαν φυσιολογικά και σαν κομμάτι μιας φυσιολογικής καθημερινότητας καταφέρνουν να βιώσουν και να επωφεληθούν από τις ευεργετικές πλευρές αυτών των συναισθημάτων.

Ο θυμός, για παράδειγμα, μπορεί να φανεί χρήσιμος για να αντιδράσεις όταν σε αδικούν, ή το άγχος να σε κινητοποιήσει για να προλάβεις τις προθεσμίες στην δουλειά, όπως παλαιότερα προειδοποιούσε τους προγόνους σου για τους κινδύνους που κρύβονταν έξω από την σπηλιά στην άγρια φύση.

Οι δύο αυτές μελέτες σε συνδυασμό σε βοηθούν να αναγνωρίσεις ότι ενώ η θετική σκέψη μπορεί να είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν τα πράγματα, μια υγιής δόση απαισιοδοξίας –ή μήπως πρέπει να πούμε ρεαλισμού;– μπορεί να είναι καταλυτική, ώστε να σε αποτρέψει από το να υπερβάλλεις στις προβλέψεις αλλά και στις προσπάθειες σου. Άλλωστε, η αποδοχή των απογοητεύσεων που έρχονται θα σε βοηθήσει να πλοηγηθείς πιο ομαλά στην επαγγελματική σου πορεία.

Όσο για τα συναισθήματα; Όπως μας μαθαίνει η ψυχοθεραπεία, αρνητικά ή θετικά είναι σημάδια και ενδείξεις ότι κάτι πάει ή δεν πάει καλά τη δεδομένη στιγμή. Και είναι καλό να τους δίνουμε την απαραίτητη σημασία και προσοχή, παίρνοντας τα όπως ακριβώς είναι, χωρίς να τα κρίνουμε.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.