Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΣΕ ΕΚΝΕΥΡΙΖΕΙ Ο/Η ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΣΟΥ;

Είναι φορές που θέλεις να του/της σπάσεις το κεφάλι για ασήμαντη αφορμή; Οι μακροχρόνιες σχέσεις συμβίωσης τα έχουν αυτά. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις γιατί και πώς θα περιορίσεις τη... ζημιά.

Αν βρίσκεσαι σε μακροχρόνια σχέση συμβίωσης, σίγουρα έχουν υπάρξει στιγμές που ο/η σύντροφός σου, σου προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό. Μπορεί να πρόκειται για μια ανόητη συνήθεια που έχει, όπως το να αφήνει τα ντουλάπια της κουζίνας ανοιχτά, αφού πάρει ένα πιάτο, ή για κάποιον θόρυβο που κάνει ή και για κάτι πιο σοβαρό, όπως για παράδειγμα ότι μπορεί να μην σέβεται τον χρόνο ή τον κόπο σου.

Πολύ συχνά στις γυναικείες παρέες αυτά τα «κουσούρια» συζητιούνται, κάποτε με τη μορφή ανέκδοτου, κάποτε χωρίς περιστροφές. Όμως αυτός ο εκνευρισμός δεν είναι κάτι που νιώθουν μόνο οι γυναίκες. Συμβαίνει κι από τις δύο πλευρές, και, ναι, αυτό είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο ανάμεσα σε ένα ζευγάρι και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η σχέση δεν είναι καλή ή το ζευγάρι πρέπει να χωρίσει.

Αλλά πώς μπορεί από μια απλή (φαινομενικά), καθημερινή συνθήκη, από μία κουβέντα ή μία συνήθεια του άλλου να εκνευριστείς και συχνά ακόμη και να οδηγηθείς σε καβγά για το τίποτα; Όταν αρχίζει μία σχέση μπαίνουμε και οι δύο σύντροφοι σε αυτήν φέρνοντας μαζί ο καθένας τα δικά του «μπαγκάζια». Αυτά είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας των εντάσεων μέσα σε ένα ζευγάρι.

Είναι φυσιολογικό να σε εκνευρίζει ο σύντροφός σου;
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Τι φέρνουμε μαζί μας σε μια σχέση;

Τα πράγματα βέβαια δυσκολεύουν όταν δύο άνθρωποι αποφασίσουν να ζήσουν μαζί και να βλέπονται καθημερινά στις καλές και τις κακές τους στιγμές. Ας το δούμε λίγο παραστατικά: όταν μετακομίζουμε μαζί σε ένα σπίτι, ο καθένας θα φέρει τα αντικείμενά του, θα αφήσει άλλα ή και θα πετάξει πράγματα για να χωρέσουμε, να συνδυάσουμε κάποια και να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε αρμονικά. Αυτονόητο θα μου πεις.

Αυτό που δεν είναι τόσο αυτονόητο πιθανώς, είναι ότι το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με όσα αφορούν τις συνήθειες μας, τις συμπεριφορές μας, τα συναισθήματά μας, τις απόψεις μας, τα τραύματά μας, τους κώδικες επικοινωνίας μας κ.λπ. Αν η σχέση είναι το «σπίτι» μας, τότε όλα αυτά είναι τα «μπαγκάζια» που φέρνει ο καθένας μας και μαζί, χρειάζεται να ανοίξουμε τα κουτιά, να τα εμφανίσουμε και να τα τακτοποιήσουμε. Κάτι τέτοιο συμβαίνει μέσα στη σχέση ακόμη και σε ζευγάρια που μοιράζονται τις ζωές τους πολλά χρόνια.

Τελικά τίποτα δεν είναι αυτονόητο παρόλο που στην αρχή μιας σχέσης θεωρούμε πολλά πράγματα κοινά, μάλλον παρασυρόμενοι από το αρχικό συναίσθημα του έρωτα και την έλξη που νιώθουμε.

Σε εκνευρίζει; Σε καθρεφτίζει!

Είναι λοιπόν απόλυτα φυσιολογικό να μας εκνευρίζει ο σύντροφος μας, αν υπολογίσουμε πως τα περισσότερα από όσα αναφέρω παραπάνω διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ακόμα και σε ανθρώπους με παρόμοιο υπόβαθρο και κοινή κουλτούρα εντοπίζονται διαφορές. Οι διαφορές αυτές είναι ικανές να φέρουν στην επιφάνεια συγκρούσεις για τον πολύ απλό λόγο ότι πυροδοτούμε, άθελά μας, ο ένας ευαίσθητα σημεία του άλλου. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ψυχοθεραπευτικά μιλώντας, ο σύντροφος μπορεί να γίνει ο καλύτερος καθρέφτης σου για να ανακαλύψεις θέματα που μέχρι τώρα δεν έβλεπες.

Μέσα από αυτά που σε εκνευρίζουν στον σύντροφο σου ανακαλύπτεις εσένα, εκείνον/η, τη σχέση σας. Μέσα από τις μικρές καθημερινές «τσαντίλες» μπορούμε να βρούμε έδαφος να δομήσουμε αυτή τη σχέση πιο ικανοποιητικά και για τους δύο, να βρούμε ποια στοιχεία θέλουμε και οι δύο να κρατήσουμε στο «σπίτι του μαζί», ποια θα πετάξουμε γιατί είναι άχρηστα στο εδώ και τώρα μας και ποια θα αποδεχτούμε στο/στη σύντροφό μας γιατί πολύ απλά αυτός/ή είναι.

Γιατί (μπορεί να) σε εκνευρίζει ο σύντροφός σου;

Επιγραμματικά, είναι φυσιολογικό να σε εκνευρίζει ο/η σύντροφός σου (κι εσύ αυτόν/ή) επειδή:

  1. Είναι ανθρώπινο! Όταν περνάς μεγάλο μέρος του χρόνου με κάποιον (πιθανώς το μεγαλύτερο) είναι αναμενόμενο να υπάρξει εκνευρισμός, γιατί υπάρχει τριβή.
  2. Πολλές φορές αυτά που σε εκνευρίζουν στον σύντροφό σου είναι όσα μιλάνε σε κάποιο δικό σου κομμάτι, εσωτερικά, και σου ξυπνούν δυσάρεστα συναισθήματα, που πιθανώς ούτε κι εσύ συνειδητοποιείς.
  3. Όσα σε εκνευρίζουν συνήθως είναι μία προβολή δικών σου χαρακτηριστικών που ενδόμυχα κατακρίνεις και πολλές φορές ανταποκρίνονται σε πεποιθήσεις βαθιά ριζωμένες μέσα σου μάλλον από τους τροφούς της δικής σου παιδικής ηλικίας.
  4. Θέλεις περισσότερο χρόνο μόνος/η σου. Όσο κι αν αγαπάς, όσο κι αν είσαι ερωτευμένος/η, η ισορροπημένη σχέση απαιτεί και χρόνο του καθενός με τον εαυτό του. Μερικές φορές το μαζί γίνεται πολύ, γίνεται πιεστικό και επειδή δεν έχεις μάθει να ζητάς χρόνο για σένα, αντιδράς στα λόγια ή τις συμπεριφορές του συντρόφου σου με τη μορφή ξεσπάσματος.

Τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τις τριβές και τον εκνευρισμό

  1. Προσπάθησε να θυμάσαι ότι είμαστε διαφορετικοί και γι’ αυτό βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.
  2. Προσπάθησε να μιλήσεις ανοιχτά γι’ αυτά που σε εκνευρίζουν, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να αλλάξει κάτι. Κάνε το, εκφράζοντας τη δική σου ενόχληση σε πρώτο πρόσωπο και όχι κατηγορώντας τον άλλον.
  3. Ξεκαθάρισε ποια από αυτά που σε εκνευρίζουν στο/στη σύντροφό σου είναι δικά σου σημεία που πυροδοτούνται και δούλεψέ τα με τις σκέψεις σου, εσωτερικά.
  4. Αποδέξου αυτά που δεν μπορείς να αλλάξεις και αποφάσισε ποια αντέχεις να αποδεχτείς.

Το να περιμένουμε να μην υπάρχει κανένα σύννεφο στη σχέση και να μην εκνευριζόμαστε από το σύντροφό μας είναι μεγάλη παγίδα. Όπως καλά κατάλαβες, όλα όσα, φυσιολογικά, σε εκνευρίζουν στο σύντροφό σου είναι μεν στοιχεία που δουλεύουμε και τακτοποιούμε μαζί ο ένας για τον άλλον, ώστε να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητά μας, αλλά ταυτόχρονα είναι ένας εξαιρετικός καμβάς για να διαβάσεις όλα όσα έχεις γράψει εσύ στο παρελθόν σου και μπορείς να δουλέψεις με τον εαυτό σου. Άλλωστε όλα από εκεί ξεκινάνε!

Η Χριστιάνα Γερμανού είναι ψυχολόγος-σύμβουλος ψυχικής υγείας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.