ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ;
Μια ερώτηση που πραγματικά έχει νόημα να κάνεις στον εαυτό σου δεν είναι το «τι θέλεις;» όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά κάτι που αρχικά θα σε εκπλήξει.
Αν στεκόμουν απέναντί σου και σε ρωτούσα τι θέλεις από τη ζωή σου, τι θα απαντούσες; Να είσαι υγιής, σίγουρα. Να νιώθεις χαρά, αγάπη, έρωτα, να έχεις επαγγελματική επιτυχία. Έτσι δεν είναι; Όλα αυτά, ωστόσο, είναι πολύ γενικά – δεν σημαίνουν κάτι και, κυρίως, δεν είναι αυτά που θα σε κινητοποιήσουν να πετύχεις ό,τι θέλεις, αν το θέλεις πραγματικά.
Μια ερώτηση με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, που πιθανότατα δεν είχες σκεφτεί ποτέ και που ίσως έχει μεγάλη σημασία να θέσεις κάποια στιγμή στον εαυτό σου, προτείνει ο best-selling συγγραφέας βιβλίων αυτοβοήθειας Mark Manson. Η ερώτηση αυτή είναι: Τι είδους πόνο θες στη ζωή σου; Για τι πράγμα είσαι πρόθυμος να αγωνιστείς;
«Όλοι θέλουν να έχουν μια δουλειά με νόημα, που θα τους προσφέρει οικονομική ανεξαρτησία, αλλά κανείς δεν θέλει περνά 2 ώρες κολλημένος στην κίνηση κάθε μέρα για να φτάσει σε αυτήν, να συναναστρέφεται με κουραστικούς συνεργάτες, να χρειάζεται να διαχειριστεί γραφειοκρατικά ζητήματα. Οι περισσότεροι θέλουν να βγάζουν πολλά λεφτά με μηδενικό ρίσκο, χωρίς θυσίες, χωρίς υπομονή», λέει ο Manson.
Όλοι θέλουν μια εξαιρετική σχέση και τέλειο σεξ, όμως δεν είναι όλοι πρόθυμοι να κάνουν με τον/τη σύντροφό τους τις δύσκολες συζητήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αλήθειες αλλά και σε πικρά συναισθήματα.
«Οι άνθρωποι βλέπουν τον πόνο σαν κάτι πολύ αρνητικό που πρέπει να αποφεύγει κανείς με κάθε κόστος, τη στιγμή που η πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ πιο περίπλοκη. Πιστεύω, όμως, πως είμαστε όλοι ικανοί –και υπεύθυνοι– για να δώσουμε νόημα στον πόνο μας. Και αυτό είναι κάτι που τελικά μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή μας», συμπληρώνει ο life coach.
«Συμβιβάζονται, λοιπόν, οι άνθρωποι. Παρακολουθούν τη ζωή τους αναρωτώμενοι "Κι αν...;" μέχρι που το "κι αν...;" εξελίσσεται σε "αυτό ήταν όλο;"».
Μια ερώτηση με νόημα: Πώς επιλέγεις να υποφέρεις;
Όλοι μας θέλουμε περισσότερα, όμως «αν βλέπεις τον εαυτό σου να θέλει το ίδιο πράγμα μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο, κι όμως να μην γίνεται τίποτα, να μην πλησιάζεις σε αυτό, τότε ίσως αυτό που θέλεις είναι μια φαντασίωση, μια εικόνα, μια ψευδής υπόσχεση. Ίσως να μην το θέλεις πραγματικά – απλά να σου αρέσει "να θέλεις"».
Όταν ο Manson ρωτά τους ανθρώπους «πώς επιλέγεις να υποφέρεις;» τον κοιτάζουν σα να είναι εξωγήινος – ποιος επιλέγει να υποφέρει;
Εκείνος, όμως, κάνοντας αυτή την ερώτηση καταλαβαίνει πολλά για τον άνθρωπο που έχει απέναντί του, για τις επιθυμίες και τα όνειρά του. «Γιατί, όσο κι αν θα θέλαμε να είναι αλλιώς, έρχεται κάποτε η στιγμή που πρέπει να επιλέξεις. Και η επιλογή πολλές φορές ενέχει πόνο – για την ακρίβεια, η ζωή έχει και πόνο. Όμως η απάντηση στο πώς επιλέγεις να πονάς θα σε οδηγήσει κάπου – μπορεί ακόμα και να σου αλλάξει τη ζωή».
Πάρε ως παράδειγμα τη δική σου ζωή: Θέλεις πολύ να μάθεις μια ξένη γλώσσα, να κάνεις ένα ενδιαφέρον μεταπτυχιακό, να γράψεις κάτι, ίσως ένα βιβλίο. Το λες και το ξαναλές, αρχίζεις να το ψάχνεις, ωστόσο μεσολαβεί η ζωή, η δουλειά δεν σου αφήνει χρόνο, προκύπτουν προβλήματα, αναποδιές. Δεν σταματάς να το θες, αλλά ο χρόνος κυλά και δεν το κυνηγάς αρκετά. Η επιθυμία μένει στάσιμη.
«Κάποιοι "ειδικοί" θα σου πουν ότι δεν το προσπαθείς αρκετά, ότι ίσως δεν το θες τόσο πολύ, μήπως δεν πιστεύεις επαρκώς στον εαυτό σου; Δειλιάζεις; Εγώ λέω ότι η πραγματικότητα είναι πως δεν το θέλεις τόσο πολύ. Και αυτό είναι όλο», λέει ο Manson.
ΘΕΛΕΙΣ ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. ΘΕΛΕΙΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. ΘΕΛΕΙΣ ΤΗ ΝΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. Η ΖΩΗ, ΟΜΩΣ, ΣΠΑΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΤΣΙ.
Το ποιοι είμαστε καθορίζεται από τις αξίες για τις οποίες είμαστε πρόθυμοι να προσπαθήσουμε και να πονέσουμε. Οι επιτυχίες μας καθορίζονται από τους αγώνες μας. Οι καλλιτέχνες που είναι διατεθειμένοι να ζοριστούν οικονομικά για να μείνουν πιστοί στην τέχνη τους, οι αθλητές που θα υπομείνουν κάθε σωματική και ψυχική κόπωση για να πετύχουν έναν στόχο, οι γιατροί που θα δουλέψουν υπερωρίες για να σώσουν έναν ασθενή.
Δεν σημαίνει ότι όλοι οι παραπάνω θα γίνουν πιο πλούσιοι ή πιο επιτυχημένοι. Όμως είναι αυτοί που, μέσα από τον «πόνο» τους θα έχουν τελικά απαντήσει με όλο τους το είναι στο προσωπικό τους «τι θέλεις από τη ζωή σου;».