Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ ΕΞΗΓΕΙ ΠΩΣ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ

Με δεκαετίες εμπειρίας στη θεραπεία ζεύγους, η Δρ Orna Guralnik απαντά σε βασικές ερωτήσεις που αφορούν τη δουλειά της και σημαντικά ορόσημα στη ζωή δυο συντρόφων.

Η κλινική ψυχολόγος και ψυχαναλύτρια Δρ Orna Guralnik δραστηριοποιείται στη θεραπεία ζεύγους στη Νέα Υόρκη και διδάσκει στο NYU. Από το 2019 έχει επίσης δική της τηλεοπτική εκπομπή, το «Couples Therapy», που προβάλλεται στο δίκτυο Showtime. Κάθε σεζόν, αναλαμβάνει ζευγάρια και κάνει μαζί τους από 15 έως 20 συνεδρίες, οι οποίες παρέχουν υλικό για 9 επεισόδια, διάρκειας 30 λεπτών έκαστο.

Η ίδια λέει πως οι αναφορές των media στη θεραπεία ζεύγους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, γι’ αυτό και δέχθηκε να κάνει την εκπομπή. Στην ουσία, ήθελε να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ που θα εξηγούσε ακριβώς πώς είναι οι θεραπείες αυτές, τον αργό ρυθμό που τις διακρίνει, την αυθεντικότητα, τις ευαισθησίες τους.

Το πιο συχνό θέμα που έχει κληθεί να διαχειριστεί σε θεραπεία ζεύγους είναι η δυσκολία που έχουν τα άτομα να συμβιβαστούν με τη διαφορετικότητα του/της συντρόφου τους, με το «γεγονός ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί. Όταν έρχονται αντιμέτωποι με τη διαφορετικότητα, η πρώτη αντίδραση είναι να προσπαθήσουν να καταλάβουν ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο, ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός. Οι τηλεθεατές νιώθουν πιο κοντά σε ένα άτομο, αλλά με τον καιρό συμπονούν και καταλαβαίνουν και τους δύο. Μαθαίνουν κάτι για την ανθρωπιά, πως όλοι μοιάζουμε περισσότερο από όσο νομίζαμε».

Η Δρ Guralnik κλήθηκε από το Wired να απαντήσει σε ερωτήσεις χρηστών των social media. Μία που ξεχώρισε ήταν πώς ένα ζευγάρι μπορεί να είναι βέβαιο πως βρήκε τον κατάλληλο θεραπευτή.

«Κατ’ αρχάς, αναζητάτε κάποιον με τον οποίο νιώθετε άνετα να μιλάτε. Κάποιον που να είναι σοφός με τρόπο που έχει σημασία για εσάς, που να κάνει και τους δύο να νιώθετε άνετα, που να μην είναι στενόμυαλος ή μεροληπτικός, που να είναι “ανοιχτός”. Ο άνθρωπος που έχετε μπροστά σας δεν είναι εκεί για να σας κρίνει, αλλά για να σας βοηθήσει με ό,τι έχετε ανάγκη. Μην χάνετε τον δικό σας χρόνο ή τον χρόνο του θεραπευτή με το να μην είστε ειλικρινείς για ό,τι συζητάτε».

– Απαγορεύεται να προτείνουν οι θεραπευτές στα ζευγάρια να χωρίσουν;

«Δεν είναι κάτι που απαγορεύεται να κάνουμε και είμαι σίγουρη ότι πολλοί θεραπευτές ζεύγους το προτείνουν. Εγώ έχω την τάση να είμαι αισιόδοξη και ρομαντική. Τις περισσότερες φορές μου αρέσει να υποστηρίζω την προσπάθεια που κάνουν τα ζευγάρια να τα βρουν μεταξύ τους. Δεν αντιμετωπίζω τη δουλειά μου με τρόπο που να υποδεικνύει στους ανθρώπους πώς να ζήσουν τη ζωή τους. Υποθέτω ότι για να έρχονται να με δουν, θέλουν να βρουν τρόπο να “δουλέψει” η σχέση. Μπορεί να υπάρχουν πολλές προκλήσεις, άλλωστε αυτό, το να βρεις τρόπο να αποδεχθείς, να γνωρίσεις τον σύντροφό σου και να τον δεχθείς όπως είναι συνιστά από μόνο του πρόκληση. Γι’ αυτό προσπαθούν όταν πάνε για θεραπεία ζεύγους».

– Πότε ξέρεις πως είναι η σωστή στιγμή να φύγεις από μια σχέση;

«Εξαρτάται από το αν ο λόγος που φεύγεις είναι το πώς νιώθεις ή ότι συμβαίνει κάτι. Αν αναρωτιέστε πώς θα ξέρετε ότι είστε έτοιμοι να εγκαταλείψετε τη σχέση, τσεκάρετε τον εαυτό σας. Είστε ακόμα περίεργοι για τον σύντροφό σας; Υπάρχει καλή θέληση μέσα σας ή νιώθετε “νεκροί”; Νιώθετε πως έχετε χάσει το συναίσθημα;

»Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν ήρθε η ώρα να φύγετε επειδή κάτι συγκεκριμένο συμβαίνει εκείνη την περίοδο στη σχέση σας, μιλάμε για μια διαφορετική ερώτηση. Νιώθετε ότι η σχέση έχει γίνει πολύ τοξική; Ότι προσπαθείτε διαρκώς, αλλά τίποτα δεν αλλάζει; Ότι η σχέση έφτασε σε αδιέξοδο; Τότε, έχει έρθει η ώρα να φύγετε».

θεραπεία ζεύγους
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

– Πώς μπορείς να ξεπεράσεις ότι σε απατούν;

«Αυτή η ερώτηση είναι περίπλοκη. Δεν υπάρχει μία απάντηση. Προφανώς έχει να κάνει με το τι έχει συμβεί. Τι αφορούσε η απιστία. Ήταν απόκριση σε κάτι που συμβαίνει στη σχέση; Κάτι που μπορείτε να δουλέψετε και να ξεπεράσετε; Ή πρόκειται για συνήθεια που κάποιος φέρνει στη σχέση; Κάποια άτομα είναι δύσκολο να είναι ειλικρινή ή σταθερά. Κάποιες απιστίες μπορεί να μη συνδέονται με τη σχέση. Το να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο».

– Όταν χαθεί η εμπιστοσύνη, πώς την ξαναχτίζεις;

«Η εμπιστοσύνη δεν είναι κάτι που μπορείς να απαιτήσεις ή να εκβιάσεις. Έρχεται με τον χρόνο. Όταν χάνεται, αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι με τον καιρό το ζευγάρι να πειστεί πως είναι σε ένα νέο, διαφορετικό στάδιο στη σχέση. Αυτό κάποιες φορές παίρνει πολύ καιρό συνεχούς και συνεπούς έμπιστης συμπεριφοράς, ώστε να γίνει η νέα πραγματικότητα της σχέσης. Χρειάζεται λοιπόν υπομονή».

– Είδα στον ύπνο μου ότι έκανα σεξ με άλλον άνδρα. Πρέπει να το πω στον σύζυγό μου;

«Δεν υπάρχει μία απάντηση σε αυτό. Η φαντασίωση ενός ανθρώπου είναι ιδιωτική εμπειρία. Δεν τη χρωστάμε σε κανέναν. Για κάποιους ανθρώπους που είναι σε σχέση, είναι ενθουσιώδες και διασκεδαστικό να μαθαίνουν τι συμβαίνει στη φανταστική ζωή των συντρόφων τους. Για άλλους, είναι μια μεγάλη απειλή. Εξαρτάται, λοιπόν, από τον σύντροφό σας».

– Ποιο σημάδι αποκαλύπτει πως μια σχέση δεν θα αντέξει;

«Δεν είμαι φαν της ιδέας να προβλέπω τι θα κάνουν οι άνθρωποι και τι θα συμβεί, καθώς με εκπλήσσουν όλη την ώρα. Υπάρχουν, ωστόσο, σημάδια που με προειδοποιούν πως κάτι δεν πάει καλά. Για παράδειγμα, όταν έχει εξαφανιστεί για καιρό η καλή θέληση και η περιέργεια που έχει ο ένας για τον άλλον, και έχει μείνει μόνο περιφρόνηση και απαξίωση, που θα “σκοτώσουν” τη σχέση. Κάποιες φορές, τα ζευγάρια κολλούν σε μοτίβα που είναι σχεδόν εθιστικά (κακοποίηση ή αμοιβαίος υποβιβασμός). Όταν διαπιστώνω πως δεν μπορώ να τα πείσω να ξεφύγουν από αυτά, τότε πιστεύω πως η σχέση είναι καταδικασμένη».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.