ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΣΑΙ ΜΕ ΤΑ NEW YEAR’S RESOLUTIONS; ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ!
Οι προσωπικοί σου στόχοι, αυτοί που θες να θέσεις στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, μπορούν να υλοποιηθούν πιο εύκολα αν επιστρετεύσεις μερικούς βοηθούς στο εγχείρημα. Ποιοι μπορεί να είναι και πώς μπορούν να βοηθήσουν;
Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των απολογισμών. Συχνά κάνεις μια ανασκόπηση της χρονιάς, έστω και μη συνειδητοποιημένη, και καταλαβαίνεις τι κατάφερες και τι όχι. Η νέα χρονιά σηματοδοτεί για πολλούς από εμάς νέα ξεκινήματα, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να θέσεις καινούργιους στόχους, γνωστούς και ως new year's resolutions.
Προσωπικά δεν αγαπώ τους στόχους του καινούργιου έτους, με κάνουν και νιώθω πιεσμένη και, τελικά, η ιστορία έχει δείξει ότι σπανίως αυτοί οι στόχοι κατακτιούνται. Αν όμως σου αρέσει να ανεβάζεις τον πήχη στην αρχή της χρονιάς, αλλά σε αποθαρρύνει η αδυναμία σου να συγκεντρωθείς στο στόχο, σου έχουμε μια πιθανή λύση που μάλλον δεν είχες σκεφτεί: new year's resolutions δια αντιπροσώπου ή αλλιώς resolutions με τη μέθοδο της ανάθεσης.
Ακούγεται χαζό. Τι νόημα έχει να υλοποιήσει άλλος τους στόχους σου; Θα αναρωτηθείς. Δεν είναι όμως έτσι ακριβώς. Γιατί στην πραγματικότητα ο «αντιπρόσωπος» δεν είναι κάποιος που θα κάνει αυτό που θες εσύ να πετύχεις, αλλά κάποιος που θα σε βοηθήσει να παραμείνεις πιστός στις δεσμεύσεις σου.
Γιατί αποτυγχάνουμε με τα New Year's Resolutions;
Για να δώσουμε μερικά παραδείγματα. Πολύ συχνά, οι καινούργιοι στόχοι της χρονιάς αφορούν πιο σωστές διατροφικές συνήθειες, απώλεια βάρους, τακτική άσκηση, εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας, επιμόρφωση... τέτοιου είδους πράγματα. Γιατί όμως τις περισσότερες φορές απλώς δεν πραγματοποιούνται αυτού του είδους οι υποσχέσεις;
Άλλες φορές επειδή θέτεις υπερβολικά ψηλά τον πήχη. Άλλες επειδή βάζεις πολλούς στόχους και τελικά νιώθεις περισσότερη πίεση, παρά ευχαρίστηση κατά την προσπάθεια, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπεις. Άλλες, επειδή στην πορεία του έτους και με τις δυσκολίες που εμφανίζονται στην καθημερινότητά σου, οι στόχοι αυτοί χάνουν το νόημά τους, σου φαίνονται... κενοί.
Ανάλογα λοιπόν με την περίπτωση, έχε στον νου σου πώς θα περιορίσεις τις πιθανότητες αποτυχίας. Και ένας καλός τρόπος είναι η ανάθεση της παρακολούθησης της προσπάθειάς σου!
Προσωπικοί στόχοι: Πώς λειτουργεί η ανάθεση;
Σου είναι ίσως δύσκολο να είσαι συνεπής και να δίνεις αναφορά για το τι πέτυχες και τι όχι; Άλλοι άνθρωποι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το κάνουν. Σου είναι δύσκολο να ξεδιαλύνεις τις επιθυμίες σου και να ιεραρχήσεις τις πιο σημαντικές; Κάποιοι είναι πολύ καλοί στο να το κάνουν αυτό, ειδικά επειδή είναι αποστασιοποιημένοι και δεν εμπλέκονται συναισθηματικά. Νιώθεις αποθαρρυμένος/η λόγω της αργής προόδου που σημειώνεις; Κάποιος μπορεί να σε ενθαρρύνει! Για να πετύχεις κάτι συγκεκριμένο, χρειάζεσαι ένα καλό σύστημα υποστήριξης; Αναζήτησέ το ανάμεσα σε επαγγελματίες.
Mερικά παραδείγματα ανάθεσης
Θέλεις να χάσεις βάρος, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα διατροφής και κάνοντας γυμναστική. Το να απευθυνθείς σε ειδικούς και να έχεις τακτικά ραντεβού, στα οποία θα αναγκάζεσαι να πληρώνεις, είναι ένας τρόπος να δεσμευτείς.
Ο personal trainer μπορεί να έχει περισσότερο τον ρόλο αυτού που παρακολουθεί την πορεία σου, παρά εκείνου που σε καθοδηγεί. Το ίδιο και ο διαιτολόγος, αφού από ένα διάστημα και μετά ξέρεις ακριβώς ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις και ποιες να προτιμάς.
Για να εμπλακείς σε ένα πρόγραμμα άσκησης και να παραμείνεις πιστός, μπορείς επίσης να απευθυνθείς σε έναν φίλο, να ξεκινήσετε μαζί και να υποσχεθείτε ότι θα παρασύρετε ο ένας τον άλλο.
Υπάρχουν επαγγελματίες, όπως ο διαιτολόγος, ο personal trainer, ο coach, ο parent coach, ο σύμβουλος καριέρας, ακόμη και ο ψυχολόγος (αν και εδώ πρόκειται περισσότερο για θεραπευτική σχέση) που αναλαμβάνουν επ αμοιβή να σε κρατήσουν... στον ίσιο δρόμο.
Υπάρχουν όμως κι άλλοι που θα το κάνουν εθελοντικά, όπως για παράδειγμα ένας μέντορας στον επαγγελματικό στίβο ή ένας φίλος μαραθωνοδρόμος που θα χαρεί να σε καθοδηγήσει στις προπονήσεις σου για να τρέξετε μαζί στον μαραθώνιο.
Προσωπικοί στόχοι; Ζήτα βοήθεια!
Αυτή η προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς τομείς: Θα είναι πιο πιθανό να διατηρήσεις ένα blog αν έχεις συνεργάτες, να αναβαθμίσεις τις επαγγελματικές σου δεξιότητες, αν απευθυνθείς σε σύμβουλο καριέρας, ακόμη και να μαγειρεύεις περισσότερο αν ζητήσεις από τον σύντροφό σου να σε βοηθήσει με συγκεκριμένους τρόπους να υλοποιήσεις τον στόχο σου.
Αν η ανάθεσή σου απαιτεί και οικονομικό σχεδιασμό εκ μέρους σου, μη διστάσεις να το κάνεις. Τις περισσότερες φορές η οικονομική δέσμευση λειτουργεί προς όφελός μας! Αν πάλι δεν διαθέτεις τα χρήματα ή ο στόχος σου δεν απαιτεί κάτι τέτοιο, σκέψου πώς μπορείς να εμπλέξεις κάποιον που σε νοιάζεται, ζητώντας του βοήθεια και δίνοντάς του πιθανόν ένα αντάλλαγμα.
Η συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να πετύχεις αυτό που θες. Για παράδειγμα, αν θέλεις να μάθεις να λειτουργείς με οικολογική συνείδηση, η εγγραφή σου σε κάποια οργάνωση θα είναι πολύ χρήσιμη. Στην πραγματικότητα, με τη δέσμευσή σου στα άλλα μέλη της ομάδας, θα καταφέρεις να μείνεις πιστός και στον προσωπικό σου στόχο.
Είμαι σίγουρη πως θα μπορέσεις να σκεφτείς κι άλλους «αντιπροσώπους» για να τους αναθέσεις ένα μικρό μερίδιο από τη δική σου στοχοπροσήλωση, αλλά και διαφορετικούς τρόπους για να το κάνεις.
Το στοίχημα εδώ όμως παραμένει: μην ξανοιχτείς σε πολλά resolutions. Διάλεξε ελάχιστα, ένα θα πρότεινα, και οργάνωσέ το σωστά. Επένδυσε χρόνο, κόπο, ακόμη και χρήμα για να το πετύχεις. Και σε 12 μήνες από τώρα θα μπορείς να χαμογελάς με περηφάνεια. Καλή χρονιά!