ΔΕΣ ΠΩΣ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ «ΣΚΟΤΩΝΕΙ» ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ
Τι είναι το λεγόμενο phubbing και πώς επηρεάζει τη σχέση σου με τον/τη σύντροφό σου, αλλά και τους άλλους ανθρώπους γύρω σου; Υπάρχει τρόπος να αλλάξεις τη συμπεριφορά αυτή;
Έχεις ακούσει ποτέ τον όρο «phubbing»; Αν δεν τον γνωρίζεις, σου λέμε ότι προέρχεται από τη σύμπτυξη των λέξεων «phone» και «snubbing», που σε απλά ελληνικά σημαίνει το να «σνομπάρεις» κάποιον ή να διακόπτεις κάτι που κάνεις προκειμένου να κοιτάξεις το κινητό σου.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ξυπνάς το πρωί και το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να κοιτάξεις το κινητό σου, αντί να μιλήσεις στον/ στη σύντροφό σου. Ότι ελέγχεις το κινητό σου την ώρα του φαγητού. Ότι κοιτάς τα μηνύματά σου την ώρα που περπατάς στο δρόμο. Ότι ενώ συνομιλείς με έναν φίλο, βλέπεις αναρτήσεις άλλων στα κοινωνικά δίκτυα. Ότι κουβαλάς το κινητό ακόμα και στην τουαλέτα. Ότι σκρολάρεις ακόμα και την ώρα που βλέπεις τηλεόραση.
Τώρα που ξέρεις τι σημαίνει phubbing, ήρθε η ώρα να μάθεις και τις συνέπειες αυτής της μάλλον συνηθισμένης –αν και προβληματικής– συμπεριφοράς.
Πώς το phubbing επηρεάζει τις σχέσεις σου
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Psychology τον Οκτώβριο του 2023 δείχνει ότι οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται ότι ο απέναντί τους προσέχει περισσότερο το κινητό του παρά τους ίδιους είναι πιο πιθανό να βιώσουν μοναξιά ή ψυχολογική δυσφορία. Αν και δεν υπήρχε άμεση συσχέτιση μεταξύ phubbing και ικανοποίησης από τη ζωή, οι συμμετέχοντες που βίωσαν περισσότερη μοναξιά είχαν αυξημένη πιθανότητα μειωμένης ικανοποίησης από τη ζωή.
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι το phubbing μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα κοινωνικού αποκλεισμού, μειωμένη ποιότητα επικοινωνίας και μειωμένη ικανοποίηση από τη σχέση. Στις ρομαντικές σχέσεις μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση και μειωμένη ικανοποίηση. Σε άλλες διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις, όπως με φίλους ή συναδέλφους, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη εμπιστοσύνη και σε αίσθηση υποτίμησης», δήλωσε στην ιστοσελίδα Health ο Ryan Sultán, επίκουρος καθηγητής κλινικής ψυχιατρικής και διευθυντής του Sultan Lab for Mental Health Informatics στο Πανεπιστήμιο Columbia.
Πώς να διακόψεις τη συμπεριφορά αυτή
Αν είσαι εσύ αυτός που αναπαράγει τη συμπεριφορά αυτή και το κινητό βρίσκεται διαρκώς στο χέρι σου, υπάρχουν τρόποι να την… ξεμάθεις. Για παράδειγμα, όταν έρθει η ώρα για φαγητό, άφησε το τηλέφωνο μακριά από το τραπέζι. Αν ο ήχος από τις ειδοποιήσεις σου αποσπά την προσοχή, βάλε το κινητό στη σίγαση και μείωσε τη φωτεινότητα. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και όταν είσαι στο αυτοκίνητο με παρέα. Μπορείς, επίσης, να αφήσεις το τηλέφωνο στο συρτάρι του γραφείου ή στην τσάντα σου. Έτσι, θα δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να ασχοληθεί με τους ανθρώπους που έχεις απέναντί σου.
Η αντίπερα όχθη
Μπορεί, βέβαια, να είσαι εσύ αυτός που δέχεται το phubbing. Τι μπορείς να κάνεις στην περίπτωση αυτή; Για αρχή, μπορείς να δώσεις το καλό παράδειγμα. Αν π.χ. είσαι με τον/ τη σύντροφό σου στο σαλόνι, άφησε το τηλέφωνο σε κάποιο άλλο δωμάτιο. Αν έχετε βγει για μια βραδινή βόλτα, μην τον/τη ρωτήσεις για κάτι που μπορεί να είδε στα κοινωνικά δίκτυα.
Στη συνέχεια, μπορείς να εκφράσεις τη δυσαρέσκειά σου. Αν ο απέναντί σου έχει τη συνήθεια του phubbing, μην ντραπείς να μιλήσεις και προσπάθησε να βοηθήσεις να καλλιεργήσει καλύτερες συνήθειες. Η έκφραση των συναισθημάτων σου με ειλικρινή τρόπο μπορεί να μεταφέρει τον αντίκτυπο που έχει μια τέτοια συμπεριφορά. Ο χρόνος σου είναι πολύτιμος και είναι άδικο κάποιος να σε αγνοεί, προκειμένου να ελέγξει τα μηνύματα στο κινητό του τηλέφωνο ή να παίξει ένα παιχνίδι.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.