#CHOOSE_WISELY: ΟΙ ΣΩΣΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
Τι είναι το περίφημο «choose wisely», που συχνά το διαβάζουμε ως hashtag; Τι σημασία έχει ό,τι επιλέγουμε να κάνουμε ή να μην κάνουμε; Και πώς θα βοηθήσουμε τον εαυτό μας;
Συχνά ακούμε –και ακόμη πιο συχνά βλέπουμε ως hashtag– την εξής συμβουλή: Choose wisely. Κάνε σοφές ή συνετές επιλογές. Την ακούμε για σχέσεις, για δουλειά, για συμπεριφορές, για να είμαστε ευτυχισμένοι…
Μέχρι που κάποια στιγμή όλοι μας πιάνουμε τον εαυτό μας –σχεδόν τον συλλαμβάνουμε– να μην θέλει να ακούσει. Ή μάλλον, για να είμαι πιο σωστή, τον συλλαμβάνουμε στις δύσκολες μας περιόδους να αντιδρά, να αρνείται και να νιώθει ένα αίσθημα κόπωσης, συμπιεσμένου και καταπιεσμένου θυμού. Να μην θέλει να ακούσει καμία συμβουλή. Και, βέβαια, δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καμία συμβουλή πιο άκυρη από το «Μην αγχώνεσαι»!
Τι να επιλέγουμε λοιπόν; Τι είναι το περίφημο «choose wisely», που συχνά το διαβάζουμε ως hashtag;
Choose wisely σημαίνει...
Σκέφτομαι ένα παράδειγμα που υπάρχει μέσα στο καινούργιο μου βιβλίο και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας: Σκέψου τον εαυτό σου σαν ένα μικρό χωράφι. Μην αναρωτηθείς αν διαβάζεις σωστά. Σωστά διαβάζεις: χωραφάκι. Άκουσε όμως παρακάτω.
Σκέψου ότι πρέπει να ενδιαφερθείς για το χωράφι σου για να μπορέσεις να θερίσεις τους καλύτερους καρπούς. Πρέπει να το φροντίσεις.
Αρχικά πρέπει να επιλέξεις πού θέλεις να σπείρεις. Θα σου εξηγήσω τι εννοώ. Θα ήταν παράλογο σε ένα νησί όπως π.χ. η Σαντορίνη να σπείρεις κάτι που χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού. Άρα, κάνε τη σωστή επιλογή: Επίλεξε πού θα σπείρεις. Επίλεξε τι θα σπείρεις. Choose wisely.
Και μετά φρόντισε το χωραφάκι σου. Διαχειρίσου τα εμπόδια, τις καιρικές συνθήκες, τα ζιζάνια που θα αναπτυχθούν. Μην τα αποφεύγεις. Καθάρισέ τα, γιατί όσο αποφεύγεις τα ζιζάνια τόσο θα μεγαλώνουν και θα πολλαπλασιάζονται, και θα δυσκολευτείς να τα καθαρίσεις.
Έτσι είναι και τα προβλήματα, έτσι είναι και οι σχέσεις, έτσι είναι και τα αγχογόνα και τα φοβογόνα ερεθίσματα. Αυτό που αποφεύγεις μπορεί στην αρχή να μην αντιλαμβάνεσαι και να μην βλέπεις τις συνέπειές του, την απήχηση που έχει στη ζωή σου και τη δυσλειτουργικότητα που σου προκαλεί. Όμως υπάρχει. Και οι συνέπειές του –ορατές ή μη– υπάρχουν.
Και κάπου εδώ σκέφτομαι τις προσωπικές μας επιλογές, τις αποφυγές μας, την άρνησή μας, τους μηχανισμούς άμυνας, τους τρόπους με τους οποίους συχνά συντηρούμε τα προβλήματα.
Επιλογή, δέσμευση και όρια
Φρόντισε λοιπόν το χωραφάκι σου, αγάπησε κι αγκάλιασέ το. Μα πριν το αγκαλιάσεις, επίλεξε. Έχεις σκεφτεί πόσο σημαντική είναι αυτή η λέξη; Επίλεξε. Χωρίς να μεταφέρεις την ευθύνη στους άλλους, με ατομική ευθύνη, με όραμα και με στοχοθεσία.
Επίλεξε το σημείο και τι θέλεις να σπείρεις εκεί, μελέτησε με προσοχή τα πιθανά εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσεις, προσπάθησε χωρίς άγχος αλλά με συνέπεια να δεις τις αντιξοότητες που ίσως αντιμετωπίσεις.
Και δεσμεύσου. Δεσμεύσου σε αυτό που θέλεις, δεσμεύσου στην προσπάθειά σου, δεσμεύσου.
Τελικά, μην το κάνεις αυτό μόνο για το χωραφάκι σου. Επίλεξε τους ανθρώπους που θα σε συντροφεύουν. Επίλεξε τη δουλειά που θέλεις να κάνεις, τους φίλους με τους οποίους θα μοιράζεσαι τα προβλήματα. Επίλεξε τον σύντροφο ή τη σύντροφό σου. Επίλεξε το άτομο με το οποίο θέλεις να κάνεις ένα παιδί, επίλεξε το άτομο με τον οποίο θα συγκατοικείς και θα μοιράζεσαι το σπίτι σου και την καθημερινότητά σου.
Επίλεξε τους στόχους σου για τη νέα χρονιά, τους καρπούς που θέλεις να θερίσεις.
Το μόνο που δεν μπορείς να επιλέξεις είναι τους συγγενείς σου, αλλά αυτό είναι μία άλλη μεγάλη συζήτηση. Και πάλι όμως μπορείς να επιλέξεις τα όρια που θέτεις στη σχέση μαζί τους και την εμπλοκή που μπορεί να έχουν στη ζωή σου.
Επίλεξε να γίνεις ο μεγαλύτερος σύμμαχός σου.
#choose_wisely
Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος, MSc, εξειδικευμένη στη διαχείριση των αγχωδών διαταραχών και στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία.