ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ;
Τα ταξίδια τα αγαπάμε γιατί μας κάνουν να νιώθουμε ότι αφήνουμε για λίγο στην άκρη την καθημερινή μας ζωή και εξερευνούμε το άγνωστο. Οι επιστήμονες εξετάζουν τώρα τη συνεισφορά των ταξιδιών στην ψυχική υγεία των ανθρώπων με άνοια και οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές.
Η επιθυμία για ταξίδια έγινε μεγαλύτερη από ποτέ μετά από δύο και χρόνια πανδημίας. Το συναίσθημα του να φεύγεις, «να αποδράς» όχι μόνο από το μέρος που μένεις, αλλά και από τη ρουτίνα και τις συνήθειες της καθημερινότητας, σου δίνει μια αίσθηση ελευθερίας και (παροδικής) ξεγνοιασιάς.
Αυτή η αίσθηση μπορεί να έχει και επιστημονική βάση. Αυτό εξετάζουν τώρα οι επιστήμονες, οι οποίοι ερευνούν τα οφέλη του τουρισμού, της λεγόμενης «ταξιδιωτικής θεραπείας», στην ψυχική υγεία.
Ειδικότερα, νέα διεπιστημονική έρευνα μάς καλεί να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον τουρισμό και τα ταξίδια αναψυχής, αντιμετωπίζοντάς τα ως μια διαδικασία που προσφέρει πραγματικά οφέλη για την υγεία μας. Συγκεκριμένα, ερευνητικό έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Tourism Management από ερευνητές του πανεπιστημίου Edith Cowan της Αυστραλίας διαπιστώνει ότι πολλές πτυχές του να πηγαίνεις διακοπές θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο σε όσους έχουν προβλήματα ή παθήσεις ψυχικής υγείας.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στην άνοια. «Αυτή η έρευνα είναι από τις πρώτες που συζητούν εννοιολογικά πώς αυτές οι τουριστικές εμπειρίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως παρεμβάσεις για την άνοια», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Jun Wen.
Πώς η ψυχική ευεξία συνδέεται με τα ταξίδια
Ο Δρ Wen δήλωσε ότι οι θεραπείες για την άνοια που συστήνουν συχνά οι ειδικοί περιλαμβάνουν μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία μέσω αναπόλησης, και προσαρμογές στα γεύματα και το περιβάλλον του ασθενούς. Όλα αυτά, εξήγησε ο Wen, μπορεί να συμβούν και στις διακοπές.
Η ποικίλη φύση του τουρισμού προσφέρει ευκαιρίες για παραμονή σε νέα περιβάλλοντα και για νέες εμπειρίες που θα μπορούσαν να προσφέρουν γνωστική και αισθητηριακή διέγερση.
Μερικές από τις συσχετίσεις που έκανε ο Δρ Wen αφορούν:
- Τη σωματική άσκηση, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με την ψυχική ευεξία. Τα ταξίδια συνεπάγονται αυξημένη σωματική δραστηριότητα, κυρίως περπάτημα (τα οφέλη από αυτό μόνο ασήμαντα δεν είναι), άρα και καλύτερη ψυχική ευεξία.
- Διαφορετικά γεύματα, σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Τα γεύματα που καταναλώνουμε στις διακοπές είναι διαφορετικά. Συνήθως τα απολαμβάνουμε μαζί με παρέα και γενικά συνοδεύονται από μια πιο κοινωνική διάθεση. Έχει αποδειχθεί ότι αυτού του είδους οι καταστάσεις επηρεάζουν θετικά τη διατροφική συμπεριφορά των ασθενών με άνοια, ανέφερε ο Δρ Wen.
- Τέλος, ο καθαρός αέρας και η ηλιοφάνεια αυξάνουν τα επίπεδα της βιταμίνης D και τα επίπεδα της σεροτονίνης, της λεγόμενης «ορμόνης της καλής διάθεσης».
Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη πραγματοποίησης περισσότερων εμπειρικών ερευνών και δεδομένων για να δούμε αν μπορεί ο τουρισμός να λειτουργήσει ως ιατρική παρέμβαση για διάφορες ασθένειες, όπως η άνοια ή η κατάθλιψη. «Ο τουρισμός δεν είναι μόνο ταξίδια και διασκέδαση. Πρέπει να επανεξετάσουμε τον ρόλο που παίζει στη σύγχρονη κοινωνία», κατέληξε ο Δρ Wen.