Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΡΩΤΕΥΤΕΙΣ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕΣ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ;

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Η αναζωπύρωση της ερωτικής φλόγας είναι εφικτή ακόμα και έπειτα από πολλά χρόνια σχέσης. Και μπορεί να γίνει με απρόβλεπτους τρόπους.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά σενάρια που μπορούν να γραφτούν για την εξέλιξη μιας σχέσης (ή ενός γάμου), όταν τα χρόνια περνούν και η αρχική, δυνατή φλόγα του πάθους και του έρωτα καταλαγιάζει. Ορισμένοι σύντροφοι πορεύονται απόλυτα ικανοποιημένοι με αυτή την κατάσταση – έως και ανακουφισμένοι που τα έντονα καρδιοχτύπια έχουν πάρει έναν πιο σταθερό, ήρεμο παλμό. Όσοι πάλι δυσκολεύονται να συμβιβαστούν με αυτό μπορεί να βασανίζονται στις σκέψεις τους ή να αναζητήσουν τα καρδιοχτύπια σε άλλες σχέσεις. Οι πιο γενναίοι θα τα αναζητήσουν ξανά μέσα στην ίδια τη σχέση, ακόμα και μέσω της θεραπείας, αναγνωρίζοντας πως αυτό που έχουν με τον άλλον άνθρωπο είναι υπερβολικά πολύτιμο για να χαθεί.

Η Tara Denneny, που είναι κοινωνική λειτουργός με μακρόχρονη εμπειρία στη συμβουλευτική ζευγαριών, αποκαλύπτει πως πολύ συχνά ακούει ανθρώπους να της λένε:

  • «Ήμασταν τόσο τρυφεροί ο ένας με τον άλλον. Πλέον, μετά βίας του κρατώ το χέρι».
  • «Είμαστε καλά, απλά νιώθω ότι κάτι λείπει. Μήπως ζητάω πολλά έπειτα από τόσα χρόνια;»
  • Αλλά και: «Είναι δυνατόν να είμαι ακόμα τρελά ερωτευμένος μαζί της, ενώ είμαστε μαζί κάθε μέρα τα τελευταία 8 χρόνια; Είμαστε εξαίρεση ή ο κανόνας;»

Πόσο «καλά» είσαι με τον/τη σύντροφό σου

Υπάρχει τρόπος να καταλάβεις αν μια φαινομενικά υγιής μακροχρόνια σχέση χρειάζεται «επιδιόρθωση»; Σίγουρα έχει να κάνει με το πώς νιώθει  καθένας. Ωστόσο, οι επιστήμονες που ασχολούνται με ζητήματα σχέσεων έχουν αναπτύξει διάφορα εργαλεία βάσει των οποίων «μετρούν» τον βαθμό συντροφικότητας.

Κλίμακα Σχεσιακής Ικανοποίησης

Ένα από αυτά, όπως υποστηρίζει η ειδικός, είναι η Κλίμακα Σχεσιακής Ικανοποίησης, η οποία χρησιμοποιείται για να παρέχει μια αντικειμενική εικόνα στη φύση μιας σχέσης. Το τεστ αυτό ζητά από τους συμμετέχοντες να υποδείξουν σε ποιον βαθμό συμφωνούν με τις 10 παρακάτω δηλώσεις:

  1. Έχω στενή σχέση με τον/τη σύντροφο/σύζυγό μου.
  2. Ο/Η σύντροφός μου κι εγώ έχουμε προβλήματα στη σχέση μας.
  3. Είμαι πολύ χαρούμενη/-ος με τη σχέση μας.
  4. Ο/Η σύντροφός μου είναι σε γενικές γραμμές κατανοητικός/-ή.
  5. Συχνά σκέφτομαι να τελειώσω τη σχέση μας.
  6. Είμαι ικανοποιημένος/-η με τη σχέση μου με τον/τη σύντροφό μου.
  7. Συχνά διαφωνούμε σε σημαντικά ζητήματα.
  8. Ήμουν τυχερός/-ή στην επιλογή συντρόφου.
  9. Συμφωνούμε στο πώς πρέπει να μεγαλώνουμε τα παιδιά.
  10. Πιστεύω πως ο/η σύντροφός μου είναι ικανοποιημένος/-η από τη σχέση μας.

Αν οι φράσεις αυτές σε κάνουν να νιώθεις ότι υπάρχει κάποια ρωγμή στον δεσμό σας, ή αν νιώθεις εδώ και καιρό ότι κάτι δεν πάει καλά, η Denneny προτείνει δύο τρόπους για να ανάψετε ξανά τη φλόγα.

Μπορείς να ερωτευτείς ξανά τον άνθρωπο που πριν χρόνια παντρεύτηκες;
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Πώς να ανάψεις ξανά τη φλόγα στη σχέση ή τον γάμο σου

1. Δοκιμάστε να κάνετε διαλείμματα ο ένας από τον άλλον

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά το να παίρνεις λίγο χρόνο μακριά από τον σύντροφό σου μπορεί να κάνει θαύματα. Ο Γάλλος φιλόσοφος Φρανσουά ντε Λα Ροσφουκώ έλεγε ότι «η απουσία μειώνει τα μέτρια πάθη και αυξάνει τα μεγάλα, όπως ο άνεμος σβήνει τα κεριά και δυναμώνει τις πυρκαγιές». Σύγχρονες μελέτες, από την άλλη, επιμένουν στην αξία των «διακοπών» και του «προσωπικού χρόνου». Το αναφέρουν κυρίως για τους ανθρώπους που εργάζονται, αλλά το ίδιο ισχύει και στη σχέση ή τον γάμο. Όπως υποστηρίζει η ειδικός, αν μπορείς να πάρεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου, θα επιστρέψεις έπειτα στον/στη σύντροφό σου ανανεωμένος και με περισσότερη διάθεση.

Η Denneny τονίζει την αξία του να περνάμε χρόνο με τους στενούς φίλους μας, κάνοντας ένα ταξίδι ή μια εκδρομή μαζί τους. Τα άτομα αυτά μπορούν να προσφέρουν απεριόριστη συναισθηματική στήριξη που βοηθά να διαχειριστούμε καλύτερα τυχόν σκαμπανεβάσματα στη σχέση. Μελέτη που έγινε πριν από κάποια χρόνια σε νιόπαντρους έδειξε ότι όσοι από αυτούς διατηρούν ισχυρό κοινωνικό δίκτυο εκτός γάμου αντιμετωπίζουν καλύτερα τις δυσκολίες εντός γάμου. Μην διστάζετε, λοιπόν, να προγραμματίσετε μαζί τους ακόμα και μια εκδρομή, π.χ. ένα σαββατοκύριακο. Θα επιστρέψετε έπειτα στο άλλο σας μισό με μια ανανεωμένη ματιά και εκτίμηση της κοινής ζωής με τον/τη σύντροφό σας.

Ακόμα και ένα μοναχικό ταξίδι, όμως, μπορεί να φέρει μια θετική αλλαγή στον γάμο. Σύμφωνα με άλλη μελέτη, το να ταξιδεύει κανείς μόνος ενισχύει την αυτοβελτίωση, την αυτογνωσία, ενδυναμώνει το άτομο και φέρνει ευτυχία. Βοηθά το άτομο να γαληνέψει και να επανεκτιμήσει τις προτεραιότητές του. Η δυνατότητα του απόλυτα προσωπικού χρόνου σε ένα νέο περιβάλλον μας βοηθά να επανεκτιμήσουμε την αρχική έλξη που νιώσαμε για τον/την σύντροφό μας.

2. Δοκιμάστε να είστε πιο αυθόρμητοι στη σχέση

Η δεύτερη συμβουλή της Denneny δίνει έμφαση στον αυθορμητισμό. Όπως λέει «Οι μακροχρόνιες σχέσεις μπορεί να υποφέρουν όταν μπαίνουν στον “αυτόματo”. Οι εκπλήξεις είναι αναζωογονητικές και αυτές μπορεί να είναι μεγάλες (π.χ. Φεύγουμε αύριο βράδυ για εκδρομή;) μα αρκούν κι αν είναι μικρές (π.χ. Ας μη μαγειρέψουμε απόψε, πάμε έξω για φαγητό) ή και ακόμα μικρότερες, όπως ένα τρυφερό μήνυμα μέσα στη μέρα».

Το ζητούμενο είναι να δείχνεις στον άνθρωπό σου ότι νοιάζεσαι για εκείνον και τη σχέση σας και ότι δεν φοβάσαι να βγεις εκτός προγράμματος για να τον κάνεις να χαμογελάσει.

Όπως καταλήγει η Denneny, «καμία σχέση δεν είναι τέλεια και κανένας σύντροφος. Όλοι θα κάνουμε λάθη, όμως έχει σημασία να προσπαθούμε ενεργά να διατηρήσουμε τη σπίθα αναμμένη είτε αυτό σημαίνει να περνάμε λίγο χρόνο χωριστά είτε να είμαστε πιο αυθόρμητοι. Πάνω απ’ όλα, όμως, σημαίνει να μπορούμε να δείχνουμε κατανόηση, συγχώρεση και αποδοχή στις αναπόφευκτες δυσκολίες που η ζωή θα φέρει».

Επιστρέφουν οι πεταλούδες στο στομάχι;

Σε αντίθεση, λοιπόν, με το πόσο εύκολο ήταν την πρώτη φορά να ερωτευτείς τον/την σύντροφό σου, απαιτείται καθαρή συνείδηση και δουλειά για να επαναφέρεις το αίσθημα αυτό έπειτα από χρόνια. Είναι, όμως, πράγματι εφικτό να τα καταφέρεις; Γίνεται να νιώσεις ξανά «πεταλούδες στο στομάχι» για τον ίδιο άνθρωπο;

Η ψυχολόγος Erica Marchand, Ph.D., λέει ότι γίνεται, αλλά το συναίσθημα διαφέρει από την πρώτη φορά για τον προφανή λόγο ότι απουσιάζει ο παράγοντας «καινούργιο». Δεν πρόκειται πλέον για έναν άνθρωπο που καλείσαι να γνωρίσεις ξανά από την αρχή, δεν κρύβει πια πολλές εκπλήξεις. «Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται ένα ποσοστό καινοτομίας για να διατηρήσει το ενδιαφέρον του για κάτι», λέει η ίδια. Για τον λόγο αυτό αξίζει να δοκιμάσετε να κάνετε νέα πράγματα μαζί με τον σύντροφό σου, όπως π.χ. να πάτε ένα ταξίδι οι δυο σας.

Περνώντας περισσότερο χρόνο μαζί, το πιθανότερο είναι ότι θα θυμηθείς ξανά γιατί ερωτεύτηκες την πρώτη φορά αυτόν τον άνθρωπο και η ανάγκη σου να το ξανανιώσεις θα κάνει πιο εύκολο να επαναφέρεις αυτό το συναίσθημα.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.