Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΣΩΣΤΑ;

Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων είναι μια δύσκολη πίστα στην οποία οι γονείς χρειάζονται καθοδήγηση και κυρίως πρακτικές συμβουλές. Η executive coach Amy Jen Su συμβουλεύει τους γονείς πως να θέσουν τις σωστές προτεραιότητες για να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους χωρίς να αναλώνονται σε πράξεις που είναι περιττές.

Το να είσαι εργαζόμενος γονιός συχνά σου αφήνει μια αίσθηση άσκησης στη ματαιότητα. Ακόμη συχνότερα νιώθεις παγιδευμένος ανάμεσα στις επαγγελματικές και τις οικογενειακές υποχρεώσεις, σε μια κατάσταση που είναι γεμάτη ενοχές και αίσθηση αποτυχίας σε όλα, κυρίως στο να περνάς χρόνο με τα παιδιά σου.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα χρόνια που σαν νεαρή μαμά κατάφερνα με μεγάλο κόπο να ολοκληρώσω ό,τι είχα να κάνω στη δουλειά έγκαιρα για να προλάβω να φτάσω σπίτι και να πάω τα παιδιά μου στην παιδική χαρά. Εκείνα, κουρασμένα από την κόπωση μιας μεγάλης μέρας στον παιδικό γκρίνιαζαν, έκλαιγαν και αυτό που προοριζόταν να είναι ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά κατέληγε να είναι ώρα τσακωμού, αναστάτωσης και κλάματος.

Αυτές οι ημέρες με έριχναν κυριολεκτικά σε απόγνωση. Ενώ είχα όλες τις καλές προθέσεις να περάσω χρόνο με τα παιδιά μου, ενώ είχα υπερβάλλει εαυτόν, αφού με άγχος και σφιγμένο στομάχι είχα κατορθώσει να τελειώσω αυτά που είχα να κάνω και να φύγω στην ώρα μου, κάτω από το επικριτικό βλέμμα της διευθύντριάς μου, οι «θυσίες» μου δεν φαίνονταν να εκτιμώνται από τα «αχάριστα» νήπια που είχα για παιδιά μου. Τίποτα δεν έμοιαζε να λειτουργεί και εγώ βυθιζόμουν σε μια κατάσταση που πολλαπλασίαζε το άγχος μου και το αίσθημα του μάταιου κόπου να προσπαθώ να περνάω χρόνο με τα παιδιά.

Αφορμή για να θυμηθώ τις περιπέτειες που βίωνα χρόνια πριν, σαν νεαρή μητέρα, αλλά και όλα όσα βιώνουν ίδια και απαράλλακτα εκατομμύρια γονείς δεκαετίες επί δεκαετιών, ήταν ένα άρθρο στο Harvard Business Review. Σε αυτό η executive coach Αmy Jen Su προτείνει πρακτικές μεθόδους στους γονείς, όπως αυτή του σχήματος των τεσσάρων τετραγώνων που θα τους βοηθήσουν να κάνουν εύκολα τις επιλογές τους και να βάλουν προτεραιότητες, ώστε να μπορέσουν να μοιράσουν πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά τον περιορισμένο χρόνο που έχουν να κατανείμουν μεταξύ δουλειάς και παιδιών.

Το πρώτο βήμα για να θέσεις προτεραιότητες

Το πρώτο πράγμα που συμβουλεύει τους γονείς να κάνουν η Amy Jen Su είναι να προσδιορίσουν τα εξής:

  • Ποιες είναι οι υποχρεώσεις και τα tasks που πρέπει να κάνουν για τα παιδιά τους;
  • Ποια είναι τα πράγματα που απολαμβάνουν να κάνουν μαζί τους;

Η Jen Su ονομάζει αυτήν την διαδικασία «ιεράρχηση προτεραιοτήτων» ανάλογα με τις υποχρεώσεις και τις προτιμήσεις, και είναι εμπνευσμένη από μια άσκηση που κάνει σε άτομα τα οποία ηγούνται ομάδων σε εταιρικά περιβάλλοντα. Για να βρουν πώς θα γεμίσουν τέσσερα τετράγωνα με τις σωστές προτεραιότητες, παροτρύνει τους γονείς να απαντήσουν σε δύο ερωτήσεις για κάθε τους παιδί ξεχωριστά.

  • Υποχρεώσεις: Ποιες από τις δραστηριότητες που κάνω, τα καθήκοντα που εκτελώ ή τα είδη υποστήριξης που παρέχω έχουν αξία για το παιδί μου περισσότερο αυτή τη στιγμή;
  • Ικανοποίηση: Ποιες δραστηριότητες, καθήκοντα ή είδη υποστήριξης μου δίνουν τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση, έμπνευση ή ενέργεια;

Στην συνέχεια, οι γονείς πρέπει να πάρουν τα δύο παραπάνω κριτήρια και να δημιουργήσουν ένα σύνολο τετραγώνων 2x2, που θα τους καθοδηγήσουν στις αποφάσεις τους για το πώς θα μοιράσουν τον χρόνο τους μεταξύ του γονέα και του επαγγελματία, ώστε να εξασφαλίσουν χρόνο για τα παιδιά τους.

Αξιοποιείς τον χρόνο που περνάς με τα παιδιά σου σωστά;
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Τετράγωνο 1: Μεγάλης σημασίας υποχρεώσεις / μεγάλης έντασης ικανοποίηση

Αυτό είναι το κομβικό σημείο του γονικού χρόνου, αφού σε αυτό το τετράγωνο τοποθετούνται οι δραστηριότητες που είναι πολύτιμες για το παιδί αλλά χαρίζουν ευχαρίστηση και ενέργεια και σε σας. Αυτές είναι οι δραστηριότητες στις οποίες οι γονείς και τα παιδιά συνδέονται πραγματικά. Ο χρυσός κανόνας είναι οι γονείς να δίνουν προτεραιότητα στις δραστηριότητες που ανήκουν σε αυτό το τετράγωνο.

Τετράγωνο 2: Μεγάλης σημασίας υποχρεώσεις / μικρής έντασης ικανοποίηση

Οι δραστηριότητες σε αυτό το τετράγωνο είναι οι πιο δύσκολες, καθώς τα παιδιά έχουν πολλές ανάγκες που μπορεί να «στραγγίζουν» την ενέργεια των γονιών. Η λύση δεν είναι να σταματήσεις να φροντίζεις για αυτές τις υποχρεώσεις, αλλά να ελαχιστοποιήσεις τον αντίκτυπό που έχουν επάνω σου, είτε μοιράζοντας τες πιο αποτελεσματικά με τον/τη σύντροφό σου, είτε εντοπίζοντας ποιοι θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν σε αυτές.

Τετράγωνο 3: Μικρής σημασίας υποχρεώσεις / μεγάλης έντασης ικανοποίηση

Τα ενδιαφέροντα και οι ανάγκες των παιδιών σου αλλάζουν συνεχώς. Το τετράγωνο 3 είναι μια πραγματική επικίνδυνη ζώνη για τους γονείς, επειδή συχνά ανακαλύπτεις ότι κάνεις μαζί με τα παιδιά σου δραστηριότητες που ενδιαφέρουν εσένα, αλλά δεν έχουν καμία αξία για εκείνα. Ακόμη χειρότερα, κινδυνεύεις να ασκείς πίεση χωρίς να το θέλεις να ασχοληθούν με μια δραστηριότητα επειδή αρέσει σε εσένα.

Τετράγωνο 4: Χαμηλή σημασίας υποχρεώσεις / χαμηλής έντασης ικανοποίησης

Όταν προσπαθείς να κάνεις τα πάντα, μπορεί να καταλήξεις να ασχολείσαι στον αυτόματο πιλότο με δραστηριότητες που ούτε έχουν σημασία για τα παιδιά, ούτε σου δίνουν ικανοποίηση. Όλα αυτά πρέπει να τα τοποθετήσεις στο τετράγωνο 4 και σύντομα θα πρέπει να φροντίσεις να τα βγάλεις από την ζωή σου, αφού δεν προσφέρουν τίποτε ούτε στα παιδιά αλλά ούτε και σε σένα.
Κάνε συχνό check καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.

Όπως αναφέρει η Amy Jen Su, στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς φροντίζει να ρωτά τα παιδιά της ποια είναι τα τρία πράγματα που κάνει σαν μαμά και εκείνα εκτιμούν περισσότερο. Όταν τα παιδιά της ήταν μικρότερα, έφτιαχνε μια λίστα με όλα τα πράγματα που έκαναν μαζί και τα έβαζε να βάλουν ένα αστέρι δίπλα στα τρία αγαπημένα τους. Καθώς οι προτεραιότητες και τα πράγματα που είναι σημαντικά για τα παιδιά αλλάζουν, έτσι αλλάζουν και τα πράγματα που σαν γονείς τοποθετούμε σε κάθε τετράγωνο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.