iStock

ΑΡΝΕΙΣΑΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ; ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2 ΛΟΓΟΙ

Σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας υπάρχουν τουλάχιστον δύο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους δεν φροντίζεις τον εαυτό σου, που ανάγονται στην παιδική ηλικία. Μήπως αναγνωρίζεις τη δική σου περίπτωση;

Ας αφήσουμε κατά μέρος τις τυχόν τάσεις αυτοκαταστροφής, τις οριακές προσωπικότητες και τις όποιες ψυχικές δυσλειτουργίες. Η τάση του να μην φροντίζουμε τον εαυτό μας με την έννοια της αυτοφροντίδας, είναι συχνή και συμβαίνει σχεδόν σε όλους.

Παραδείγματα μιας τέτοιας αμέλειας είναι:

  • Οι κακές διατροφικές επιλογές, ενώ γνωρίζουμε ποιες τροφές και πώς μας ωφελούν.
  • Η τάση μας να παραμένουμε σε σχέσεις τοξικές ή επιβαρυντικές για τον ψυχισμό μας.
  • Η αμέλειά μας ως προς τα ιατρικά check up και την πρόληψη.
  • Η παραμονή σε μια δουλειά που μας προκαλεί burnout.
  • O λιγοστός ύπνος.
  • Η απουσία άσκησης.

Υπάρχουν ένα σωρό ανάγκες μέσα μας, όπως αυτή της ξεκούρασης ή του διαλείμματος, που τις περισσότερες φορές αγνοούμε επιδεικτικά μέχρι να σωματοποιηθούν. Τότε μιλάμε για ψυχοσωματικά και αναρωτιόμαστε γιατί πονάμε, γιατί δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε, γιατί αρρωσταίνουμε συνεχώς...

Οι επινοημένες μας ανάγκες

Είναι γεγονός ότι η σύγχρονη ζωή μοιάζει να μας θέτει ενώπιον πολλών, επινοημένων αναγκών, που αφορούν κυρίως υλικά αγαθά ή εμπειρίες που κοστίζουν ακριβά. Και δεν αποκλείεται, στην προσπάθειά μας να ικανοποιήσουμε εκείνες, να αμελούμε κάποιες άλλες πιο βαθιές και ουσιαστικές.  Άλλοτε πάλι μοιάζει πιο χρονοβόρο να υιοθετήσουμε μια καλή συνήθεια από το να «κυλήσουμε» στις παλιές γνώριμες αλλά επιβλαβείς.

φροντίζεις στον εαυτό σου
iStock

Έχεις όμως αναρωτηθεί ποιος ψυχικός μηχανισμός μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή την τάση; Γιατί αμελούμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας, να του καλύπτουμε τις «θρεπτικές» του ανάγκες σε όλα τα επίπεδα, όπως θα έκανε μια μαμά για το νεογέννητο μωρό της; Γιατί συστηματικά βάζουμε αυτές τις ανάγκες σε δεύτερη μοίρα;

Η επιστήμη της ψυχολογίας έχει μια λογική εξήγηση, που ίσως ταιριάζει και στη δική σου περίπτωση. Πίσω από την παραμέληση του εαυτού κρύβεται ένα υποκείμενο ψυχικό κενό, σύμφωνα με την Ακριβή Καβελλάρη - Τσοδούλου, σύμβουλο ψυχικής υγείας και συστημική ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της ΕΕΨΕ και της European Association for Psychotherapy.

Δύο λόγοι που δεν φροντίζεις τον εαυτό σου

Οι λόγοι που δεν δίνουμε την απαραίτητη φροντίδα στον εαυτό μας είναι συνήθως δύο:

  • Ο πρώτος έχει να κάνει με την παραμέληση των αναγκών μας στην παιδική μας ηλικία. Επειδή δηλαδή δεν καλύφθηκαν οι ανάγκες μας όταν ήμασταν παιδιά, στερηθήκαμε την αγκαλιά ή το χάδι, την αίσθηση της ασφάλειας, την ίδια την παιδική μας ανεμελιά ή ακόμη και πιο ζωτικές φροντίδες, όπως η τροφή ή η ζεστασιά, έχουμε συνηθίσει να μην φροντίζουμε κι εμείς τον εαυτό μας. Είναι σα να έχουμε συνηθίσει σε μια τέτοια κατάσταση και ίσως υποσυνείδητα να νιώθουμε ότι δεν το αξίζουμε κιόλας.
  • Ο δεύτερος έχει να κάνει με την ακριβώς αντίθετη συνθήκη. Ενδέχεται δηλαδή να μεγαλώσαμε σε υπερπροστατευτικό περιβάλλον, όπου όλες μας οι ανάγκες καλύπτονταν προτού καν εκδηλωθούν και έτσι εμείς μάθαμε ότι αυτό θα γίνεται αυτομάτως και έξωθεν, χωρίς εμείς να πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Και οι δύο συνθήκες μάς έχουν συνηθίσει στην παραμέληση του εαυτού. Κι αν αναγνωρίζεις σε κάποια τη δική σου περίπτωση, ποτέ δεν είναι αργά για να αφουγκραστείς τι φταίει και τι χρειάζεσαι πραγματικά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.