ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΑΣΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ
Η αρνητική αυτο-ομιλία μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής σου. Διαχειρίσου την εφαρμόζοντας στρατηγικές που μπορεί να βοηθήσουν.
Μήπως κάνεις διαρκώς αυτοκριτική για την απόδοσή του στη δουλειά και δεν αναγνωρίζεις καμία από τις επιτυχίες σου; Μήπως κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και δεν βρίσκεις κάτι καλό να πεις για την εικόνα σου; Η αρνητική αυτο-ομιλία μπορεί να βλάψει πολλούς τομείς της ζωής σου, καθώς ο εσωτερικός αυτός διάλογος μπορεί να διαμορφώσει συναισθήματα, συμπεριφορές και τη συνολική σου ευημερία.
Η αρνητική αυτο-ομιλία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική σου υγεία, αφού μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες, να συμβάλλει στη δημιουργία συναισθημάτων απελπισίας και θλίψης, να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία οδηγώντας σε αποτυχία, να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμησή σου και να οδηγήσει σε κοινωνική απόσυρση.
Αν θες να τη διαχειριστείς, το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνεις αφορά την αναγνώριση αυτού του εσωτερικού κριτή. Στη συνέχεια, χρειάζεται να εστιάσεις στα δυνατά σου σημεία και στην αλλαγή οπτικής. Μην ξεχνάς, ωστόσο, ότι η διαδικασία αυτή είναι συνεχής, απαιτείται χρόνος και σωστές στρατηγικές. Σε κάθε περίπτωση, ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σε βοηθήσει και να σε κατευθύνει.
8 τεχνικές διαχείρισης της αρνητικής αυτο-ομιλίας
1. Κινήσου σε θετικά περιβάλλοντα
Για αρχή, να περιβάλλεις τον εαυτό σου με θετικές επιρροές. Πέρνα χρόνο με άτομα που σου φτιάχνουν τη διάθεση και έχουν μια θετική προσέγγιση για τη ζωή. Ασχολήσου με δραστηριότητες που σου φέρνουν χαρά. Μέσα σε τέτοια περιβάλλοντα θα ενισχύσεις τη θετική αυτο-ομιλία.
2. Καλλιέργησε την αυτοσυμπόνια
Κάθε φορά που πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται αρνητικά, κάνε μια προσπάθεια να αμφισβητήσεις τις σκέψεις αυτές. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Αναρωτήσου αν είναι όντως αληθινές ή αν υπάρχουν ενδείξεις ως προς το αντίθετο. Πολλές φορές, οι αρνητικές σκέψεις βασίζονται σε παράλογους φόβους ή παρανοήσεις.
3. Βγάλε από τη ζωή σου την αρνητικότητα
Αν και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης καθημερινότητας, προσπάθησε να ελέγξεις τη χρήση που κανείς στα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα. Κάνε unfollow άτομα που σε κάνουν να νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου ή σου προκαλούν αρνητικές σκέψεις. Το ιδανικό θα ήταν να διακόψεις τη χρήση των social media για ένα διάστημα.
Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το να περιορίσεις την έκθεσή σου σε ανθρώπους που σε επηρεάζουν αρνητικά και διαιωνίζουν την αρνητική αυτο-ομιλία.
4. Εξάσκησε την ευγνωμοσύνη & τη θετική αυτο-ομιλία
Εστίασε στις θετικές πτυχές της ζωής σου, για να μπορέσεις να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τα πράγματα. Προσπάθησε, επίσης, να αντικαταστήσεις τις αρνητικές σκέψεις με θετικές επιβεβαιώσεις. Η εξάσκηση των στρατηγικών αυτών, ειδικά σε καταστάσεις που ξέρεις ότι θα σε οδηγήσουν σε αρνητική αυτο-ομιλία, μπορεί να σε βοηθήσει.
5. Δοκίμασε διαλογισμό & ενσυνειδητότητα
Οι τεχνικές ενσυνειδητότητας σε βοηθούν να παρατηρείς τις σκέψεις σου χωρίς να τις κρίνεις. Δημιουργώντας μια απόσταση ανάμεσα σε εσένα και αυτές, οι συγκεκριμένες πρακτικές σου επιτρέπουν να τις δεις πιο ορθολογικά.
6. Γίνε φίλος με τον εαυτό σου
Κάνε κάτι πολύ απλό: μίλα στον εαυτό σου όπως θα μιλούσες σε έναν φίλο σου, ο οποίος βρίσκεται στην ίδια κατάσταση. Για να διακόψεις την αρνητική αυτο-ομιλία,προσπάθησε να σκέφτεσαι τι θα έλεγες σε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο που χρειάζεται υποστήριξη.
7. Απλώς κάνε κάτι
Καθάρισε το σπίτι σου, κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, πήγαινε για τρέξιμο. Από το να εστιάζεις στην αρνητική αυτο-ομιλία, κάνε κάτι άλλο, ώστε να εστιάζεις εκεί το μυαλό σου.
8. Πάρε τηλέφωνο έναν φίλο
Μερικές φορές, το να βρεις τις κατάλληλες λέξεις για να μιλήσεις με αγάπη στον εαυτό σου είναι δύσκολο. Στην περίπτωση αυτή, επικοινώνησε με έναν φίλο, ο οποίος μπορεί να σε ενθαρρύνει.