iStock

ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ; ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Το να ζητήσεις ψυχολογική βοήθεια δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Ένας λόγος είναι ότι μπορεί να μην ξέρεις αν τη χρειάζεσαι. Πώς θα το καταλάβεις; Ένας ειδικός συμβουλεύει.

Το έχουμε ξαναγράψει ότι δεν χρειαζόμαστε όλοι οι άνθρωποι ψυχολόγο, παρά μόνο όσοι επιθυμούν να αλλάξουν κάτι στον τρόπου που βλέπουν τα πράγματα. Η αναζήτηση ψυχολογικής βοήθειας είναι ένα πολύ προσωπικό μονοπάτι και είναι αναγκαίο να εκκινήσει από την πρωτοβουλία του θεραπευόμενου.

Από την άλλη, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να χρειάζεσαι ψυχολογική βοήθεια και να την αρνείσαι επίμονα. Ίσως μάλιστα τότε οι πολύ κοντινοί σου άνθρωποι να σε παροτρύνουν να επισκεφτείς κάποιον ειδικό και εσύ να νιώθεις πιεσμένος από τη συμπεριφορά τους.

Είναι όμως και οι φορές εκείνες που αισθάνεσαι άσχημα ή έχεις κάποια καινούργια και ενδεχομένως ανεξήγητα συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα και αναρωτιέσαι αν όντως χρειάζεσαι επαγγελματική βοήθεια ή αν απλώς είναι μια δύσκολη περίοδος που θα περάσει και θα ξαναβρείς τον παλιό, καλό σου εαυτό.

Τι θα πρέπει να ξέρεις προτού αναζητήσεις ψυχολογική βοήθεια

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είσαι ο ειδικός για να αξιολογήσει την κατάσταση. Θα πρέπει να βρεις το θάρρος και τη δύναμη να απευθυνθείς στον επαγγελματία, που είναι ο ψυχίατρος. Αν όμως έχεις αμφιβολίες για το αν πρέπει να φτάσεις ως εκεί, μπορούμε να βοηθήσουμε, σημειώνοντας μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που αποτελούν ενδείξεις.

Χρειάζεσαι ψυχολογική βοήθεια;
iStock

Ο Ken Duckworth M.D., επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και διευθυντής της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψυχικές Ασθένειες στις ΗΠΑ, στο βιβλίο του Δεν είσαι μόνος, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα, παρουσιάζει μερικά από τα πιο ενδεικτικά συμπτώματα που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν πρέπει να πας στον ειδικό.

  • Νιώθεις πολύ λυπημένος ή κλεισμένος στον εαυτό σου για πολλές μέρες (συνήθως περισσότερες από 15-20).
  • Έχει αλλάξει η κοινωνικότητά σου, με αποτέλεσμα να έχεις χάσει το ενδιαφέρον σου για επαφές με άλλους ανθρώπους.
  • Βλέπεις, ακούς ή πιστεύεις πράγματα που δεν είναι αληθινά.
  • Προσπαθείς να κάνεις κακό στον εαυτό σου ή σκέφτεσαι να αυτοκτονήσεις.
  • Κάνεις κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.
  • Παρατηρείς σημαντικές αλλαγές και μεταπτώσεις στη διάθεσή σου.

Χρειάζεσαι ψυχολογική βοήθεια
iStock

  • Έχεις αποκτήσει ριψοκίνδυνη συμπεριφορά που μπορεί να προξενήσει κακό στον εαυτό σου ή στους άλλους.
  • Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου: κοιμάσαι πάρα πολύ ή ελάχιστα, δεν ξεκουράζεσαι, σηκώνεσαι συχνά τη νύχτα κ.ά.
  • Έχεις σημαντικές δυσκολίες στη συγκέντρωση, στη μνήμη και στις γνωστικές λειτουργίες.
  • Νιώθεις ξαφνικά υπερβολικό φόβο, συχνά ανεξήγητο, που συνοδεύεται μερικές φορές και από ταχυπαλμία.
  • Ανησυχείς σχεδόν για τα πάντα και νιώθεις διαρκή απειλή.
  • Έχεις χάσει ή έχεις πάρει πολύ βάρος, χωρίς κάποιον προφανή λόγο.
  • Έχεις έντονη σωματική δυσφορία και χρόνιο πόνο, χωρίς ιατρικά αίτια.

Να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου

Ο δρ Duckworth, συμβουλεύει να είσαι επιεικής με τον αυτό σου. «Δεν υπάρχει τέλειος τρόπος για να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα μιας ψυχικής διαταραχής. Είναι απίθανο να έχετε λάβει κάποια εκπαίδευση σε αυτόν τον σημαντικό τομέα».

»Όπως πολλοί άλλι άνθρωποι, θα έχετε διδαχθεί ότι είναι καλύτερο να μην εκδηλώνετε τις ανησυχίες σας ή να ''προχωρήσετε δυνατά'', ελπίζοντας ότι με τον καιρό τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν από μόνα τους» γράφει.

Χρειάζεσαι ψυχολογική βοήθεια;
Ένας αναλυτικός οδηγός για θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία από τον Ken Duckworth.

Ψάξτο διαφορετικά

Αν πάλι, θέλεις να δοκιμάσεις με κάποιο ερωτηματολόγιο, ο οργανισμός Mental Health America παρέχει μερικά αξιόπιστα online τεστ που αφορούν σε διάφορα ψυχιατρικά προβλήματα, από την κατάθλιψη και την αγχώδη διαταραχή, μέχρι τη σχιζοφρένεια, τη διπολική διαταραχή και το μετατραυματικό στρες. Τα διάφορα τεστ που ίσως βρεις στο διαδίκτυο αποτελούν βέβαια μόνο μία πρώτη ένδειξη της κατάστασης. Μοιάζουν, ας πούμε, με το σπιτικό πιεσόμετρο: το τσεκάρεις όταν ανησυχείς για προβλήματα καρδιάς, αλλά στην πραγματικότητα μόνο καρδιολόγος μπορεί να εκτιμήσει σωστά την υγεία σου.

Στην Ελλάδα λειτουργεί όλο το 24ωρο η δωρεάν τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 στην οποία μπορείς να απευθυνθείς είτε αν σε απασχολεί κάτι είτε για να λάβεις μια πρώτη καθοδήγηση σχετικά με την αξιολόγηση του προβλήματος.

Από τη στιγμή που θα αναγνωρίσεις ότι χρειάζεσαι επαγγελματική βοήθεια, το επόμενο βήμα είναι η επίσημη ιατρική διάγνωση. Τι πρέπει να θυμάσαι, σύμφωνα με τον δρα Duckworth; Ότι παρόλο που η διάγνωση συχνά είναι πολύ σημαντική για τη λήψη αποφάσεων, ο άνθρωπος δεν είναι η διάγνωσή του.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.