Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΑΝ ΤΡΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ, ΙΣΩΣ ΒΛΑΠΤΕΙΣ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΣΟΥ ΥΓΕΙΑ

Αν ανήκετε σε εκείνους που κάνουν επιδρομές στο ψυγείο για να «ανεβούν» ψυχολογικά, αποφύγετε ιδιαίτερα να το κάνετε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μια νέα έρευνα υπογραμμίζει πως ο χρόνος που τρώμε έχει αντίκτυπο στη διάθεση και, κυρίως, στα επίπεδα της κατάθλιψης και του άγχους.

Δεν είναι σπάνιο για έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει κατάθλιψη ή μια αγχώδη διαταραχή να επισκέτεται το ψυγείο αργά τη νύχτα. Το ερώτημα όμως είναι ποια κατάσταση πυροδοτεί την άλλη. Η υπερφαγία την κατάθλιψη ή η κατάθλιψη την υπερφαγία;

Καθώς όλα περνάνε από τον εγκέφαλο και οι σχέσεις που διαμορφώνονται εκεί είναι πολλές και ποικιλόμορφες, μια ομάδα επιστημόνων σκέφτηκε να απομονώσει τον παράγοντα «αργά το βράδυ», στην προσπάθειά της να φωτίσει τη σχέση του φαγητού με τη διάθεση.

Οι ερευνητές από το Brigham and Women's Hospital των ΗΠΑ θέλησαν να δείξουν ότι ίσως το πρόβλημα δεν είναι ακριβώς οι ποσότητες που τρώει κανείς, αλλά οι ώρες που το κάνει.

Ο κιρκάδιος ρυθμός έχει σχέση με τη διάθεση

Η ιδέα ξεκίνησε από την παρατήρηση ατόμων με διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού (άρα και του ύπνου) ή τζετ λαγκ και εργαζόμενων σε νυχτερινές βάρδιες.

Στις βιομηχανικές κοινωνίες, οι εργαζόμενοι σε βάρδιες αποτελούν έως και το 20% του εργατικού δυναμικού και είναι άμεσα υπεύθυνοι για διάφορες νοσοκομειακές υπηρεσίες, κατασκευαστικές εργασίες και άλλες βασικές υπηρεσίες.

Φαγητό το βράδυ
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Οι εργαζόμενοι σε βάρδιες συνήθως αντιμετωπίζουν μια ασυμφωνία μεταξύ του εσωτερικού ρολογιού του εγκεφάλου τους και των δραστηριοτήτων τους, όπως οι ώρες και οι συνήθειες φαγητού και νηστείας. Αντιμετωπίζουν επίσης 25% έως 40% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης.

Τι έδειξε η έρευνα για το φαγητό το βράδυ

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, επιλέχθηκαν τυχαία 19 ενήλικες (12 άντρες και 7 γυναίκες), οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ένα πρωτόκολλο προσομοίωσης νυχτερινής εργασίας, αφού τους προκλήθηκε διαταραχή στον κιρκάδιο ρυθμό.

Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες γευμάτων: την ομάδα που έτρωγε κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας (κάτι που είναι χαρακτηριστικό μεταξύ των εργαζομένων τη νύχτα) και την ομάδα που έτρωγε μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στη συνέχεια μετρήθηκαν ανά ώρα τα επίπεδα της διάθεσης που αντιστοιχούν στην κατάθλιψη και το άγχος.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο χρόνος των γευμάτων επηρέασε σημαντικά τα επίπεδα διάθεσης των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα, τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης αυξήθηκαν κατά 16% και 26%, αντίστοιχα, μόνο στην ομάδα των συμμετεχόντων που έτρωγαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, υποδεικνύοντας ότι ο χρόνος των γευμάτων μπορεί να επηρεάσει τη  διάθεση. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings.

Η νύχτα θέλει ύπνο και η μέρα φαγητό

Αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα των γευμάτων μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που βιώνουν καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές, αρχίσει και αποσαφηνίζεται η σχέση της ώρας που τρώμε με την ψυχική μας διάθεση και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα.

Τα ευρήματα ανοίγουν ένα παράθυρο στην εφαρμογή νέων μεθόδων διαχείρισης του ύπνου και του κιρκάδιου ρυθμού που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ωφελήσουν όσους αντιμετωπίζουν διαταραχές ψυχικής υγείας.

Η μελέτη αυτή έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο όγκο αποδεικτικών στοιχείων που διαπιστώνουν ότι η βελτιστοποίηση του ύπνου και του κιρκάδιου ρυθμού συμβάλλει στην προώθηση της ψυχικής υγείας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.