Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ, Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Μήπως πέφτεις συχνά έξω στα δώρα που κάνεις σε γνωστούς και φίλους; Η επιστήμη έρχεται και σε αυτήν την περίπτωση, να σου λύσει το πρόβλημα.

Έχεις κάνει ποτέ ένα δώρο που πίστευες ότι ήταν τέλειο, για να μάθεις αργότερα ότι ο παραλήπτης του το επέστρεψε, το χάρισε, το έβαλε πίσω στο κουτί και δεν το ξανάνοιξε ποτέ; Αλλά ακόμα κι αν δεν ήσουν εσύ αυτός που αγόρασε το δώρο, μήπως κάποια στιγμή έχεις υπάρξει αυτός ο παραλήπτης; Μην νιώθεις άσχημα, πολλοί από εμάς έχουμε κάποια στιγμή κάνει δώρα που δεν άρεσαν ή έχουμε επιστρέψει δώρα που δεν μας ταίριαζαν. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αρκετές σχετικές στατιστικές και τα νούμερα επιβεβαιώνουν ότι δεν είσαι μόνος ή μόνη.

Αν και η εύρεση του τέλειου δώρου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η περίσταση και το είδος της σχέσης, η έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για το πού κάνεις λάθος και το πώς να γίνεις καλύτερος στον ρόλο αυτό.

Πώς να επιλέξεις καλύτερα δώρα;

– Κοίτα σε βάθος χρόνου

Συνήθως, οι άνθρωποι τείνουμε να εστιάζουμε στη στιγμή της προσφοράς, στο πώς βιώνει ο/η φίλος, ο/η σύντροφος, το παιδί, ο/η συνεργάτης αυτό που του δωρίζουμε. Παρατηρούμε τη λαχτάρα με την οποία ξετυλίγει το πακέτο ή το γεμάτο έκπληξη βλέμμα του. Αυτό μπορεί να σε οδηγήσει στο να επιλέξεις κάτι πολύ πρωτότυπο ή πολύ ιδιαίτερο, διαπιστώνει έρευνα. Ωστόσο, συχνά οι αποδέκτες θέλουν δώρα πρακτικά και αξιόπιστα. Προτίμησε, λοιπόν, να εστιάσεις στο κάθε πότε θα χρησιμοποιείται αυτό που θα επιλέξεις. Για παράδειγμα, μια καφετιέρα ίσως εκτιμηθεί περισσότερο από μια συσκευή για φοντί.

– Διάλεξε αυτό που θέλει ο άλλος

Αν θες διαρκώς να εκπλήσσεις τους άλλους με τα δώρα σου και να τους δείχνεις πόσο χρόνο και ενέργεια έχεις αφιερώσει στην επιλογή σου, έρευνα δείχνει ότι οι παραλήπτες εκτιμούν περισσότερο τα δώρα που ζητούν οι ίδιοι. Αν και το στοιχείο της έκπληξης είναι σημαντικό, εξίσου σημαντικό είναι και το ίδιο το δώρο, καθώς ο παραλήπτης παίρνει κάτι που θέλει.

Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

– Πάρε κάτι που κι εσύ θα χρησιμοποιούσες

Πολλές φορές αποφεύγουμε να δωρίζουμε αντικείμενα σαν κι αυτά που ήδη έχουμε εμείς και μας αρέσουν. Είναι ωστόσο πολύ πιθανό να αρέσουν εξίσου και στο αγαπημένο πρόσωπο, στο οποίο σκοπεύουμε να τα δωρίσουμε. Μην φοβάσαι, λοιπόν, και προχώρα. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι το δώρο να μην απέχει πολύ από τα ενδιαφέροντα του παραλήπτη. Με άλλα λόγια, αν εσύ είσαι αθλητικός τύπος, αλλά ο/η φίλος σου δεν είναι, μην του δωρίσεις μια ετήσια συνδρομή σε γυμναστήριο.

– Προτίμησε «συναισθηματικά» δώρα

Μην υποτιμάς τα «συναισθηματικά» δώρα, θεωρώντας τα «γλυκανάλατα». Για παράδειγμα, λευκώματα και φωτογραφικά άλμπουμ θυμίζουν στα αγαπημένα σου πρόσωπα όμορφες στιγμές, τις οποίες μπορούν να επισκέπτονται ξανά και ξανά. Κι όμως, όταν έρχεται η ώρα της επιλογής, οι άνθρωποι φαίνεται να στρεφόμαστε σε πιο απρόσωπα πράγματα, κυρίως εξαιτίας του άγχους μήπως το «συναισθηματικό» δώρο που επιλέξαμε για ένα αγαπημένο μας πρόσωπο δεν καταφέρει να το ικανοποιήσει.

– Οι εμπειρίες μετρούν περισσότερο

Οι εμπειρίες τείνουν να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους από τα υλικά αγαθά. Ωστόσο, δεν προσφέρουμε τέτοιου είδους δώρα τόσο συχνά όσο θα ήθελε η πλευρά των παραληπτών, αποκαλύπτουν τα δεδομένα. Επιπλέον, οι άνθρωποι τείνουν να αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο κοντά σε εκείνον που τους προσφέρει ένα βιωματικό δώρο (όπως π.χ. εισιτήρια για μια συναυλία, μαθήματα μαγειρικής) σε σχέση με εκείνον που τους προσφέρει κάτι υλικό.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΤΙΜΑΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ.

– Μην υποτιμάς τα απρόσμενα δώρα

Είθισται να κάνουμε δώρα σε ειδικές περιστάσεις, όπως οι ονομαστικές εορτές, τα γενέθλια, οι αποφοιτήσεις. Κι όμως, τα δώρα που δίνονται εκτός αυτού του πλαισίου φαίνεται να κάνουν πιο χαρούμενους τους παραλήπτες τους. Αν δεν πιστεύεις εμάς, σκέψου πώς νιώθεις εσύ όταν λαμβάνεις απροσδόκητα ένα λουλούδι, ένα άρωμα, μια μπλούζα.

– Πάρε τον χρόνο σου

Όταν πλησιάζουν οι γιορτές (π.χ. το Πάσχα), μην περιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή να «κατεβάσεις» ιδέες και να τρέξεις για αγορές. Η κατάσταση αυτή θα αυξήσει το άγχος σου και τελικά μπορεί να επιλέξεις κάτι που δεν σου αρέσει. Φρόντισε, λοιπόν, να πάρεις τον χρόνο σου.

Οι παγίδες που καλό είναι να αποφύγεις

Καταρχάς, μην θεωρείς δεδομένο ότι το πιο ακριβό είναι απαραίτητα και πιο καλό. Οι παραλήπτες ενός δώρου ενδιαφέρονται περισσότερο για τη συνολική ποιότητά του. Μην νιώθεις, λοιπόν, άσχημα αν βρεις κάτι που σου αρέσει με έκπτωση ή σε προσφορά.

Μην φοβάσαι, επίσης, να σπάσεις κάποιους από τους κλασικούς κανόνες στην επιλογή δώρου. Για παράδειγμα, πολλοί θα χαρούν να λάβουν κάτι το οποίο έχουν ξαναπάρει στο παρελθόν και τους άρεσε, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν αντικείμενα από secondhand/thrift shops.

Τέλος, μην ξεχνάς ότι το να βρίσκεσαι δίπλα στους ανθρώπους που εκτιμάς και να τους δείχνεις ότι είναι σημαντικοί για σένα, έχει μεγαλύτερη αξία από ένα αντικείμενο.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.