ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΖΗΤΑΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ
Έκανες κάποιο λάθος και αισθάνεσαι άσχημα; Συνέχισε το διάβασμα για να μάθεις ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν μια ειλικρινή συγγνώμη.
Το μυαλό σου «ταξιδεύει» και παίρνεις τη σειρά κάποιου στο ταμείο. Είσαι αφηρημένος και κατά λάθος σκουντάς αυτόν που περπατά δίπλα σου. Τσακώνεσαι με τον/τη σύντροφό σου για το που θα μείνετε στις διακοπές σας. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, μετά τη σύγκρουση ακολουθεί –ιδανικά– μια ειλικρινής συγγνώμη.
«Η συγγνώμη χρειάζεται στις περισσότερες σχέσεις για την εξομάλυνση καθημερινών συγκρούσεων και την επιδιόρθωση μεγάλων ρήξεων», αναφέρει η Karina Schumann, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.
Όταν πρόκειται να διορθώσετε κάτι που κάνατε λάθος, μια συγγνώμη είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα για να ξεκινήσετε τη διαδικασία συγχώρεσης. Όπως αναφέρει η Schumann, μετα-ανάλυση έδειξε ότι η έκφραση συγγνώμης ήταν ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας όσον αφορά τη συγχώρεση από άλλους παράγοντες, όπως η σοβαρότητα του αδικήματος και το πόσο στενή ήταν η σχέση μεταξύ απολογούμενου και θύματος.
Ωστόσο, δεν είναι όλες οι «συγγνώμες» το ίδιο αποτελεσματικές. Δεν καταλήγουν όλες στη συγχώρεση και στην ενδυνάμωση μιας σχέσης.
Πώς είναι μια ειλικρινής συγγνώμη
Η ποιότητα μιας συγγνώμης είναι σημαντική και θα είναι αποτελεσματική στον βαθμό που γίνεται αντιληπτή ως ειλικρινής. Μια ειλικρινής συγγνώμη δεν ψάχνει να δικαιολογήσει τη βλαπτική συμπεριφορά και δεν στρέφεται ενάντια στο θύμα. Η ειλικρινής συγγνώμη δεν μπορεί να είναι αμυντική και πρέπει να περιλαμβάνει την αποδοχή ευθύνης, την αναγνώριση της βλάβης που προκλήθηκε, τη δέσμευση για αλλαγή ή τη διακοπή της προσβλητικής συμπεριφοράς.
Μάλιστα, οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από πνευματική ταπεινοφροσύνη είναι καλύτεροι στο να ζητούν συγγνώμη. Όσο πιο πρόθυμος είσαι να μάθεις για διαφορετικές οπτικές γωνίες και να αντιμετωπίσεις την πιθανότητα οι γνώσεις σου να είναι λανθασμένες ή περιορισμένες, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να προσφέρεις μια ποιοτική συγγνώμη.
Από την άλλη, οι συγγνώμες που γίνονται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, σε συνεντεύξεις τύπου ή με παρόμοιους τρόπους, δηλαδή όπως αυτές των πολιτικών και τον διάσημων, δεν μοιάζουν τόσο αποτελεσματικές. Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι προσφέρονται για στρατηγικούς λόγους, ότι τα πρόσωπα πιέστηκαν να το κάνουν.