ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΝΤΕ Ο,ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΓΚΗ, ΟΧΙ Ο,ΤΙ «ΠΡΕΠΕΙ»
Φέτος τις γιορτές, μην κάνετε αυτό που συνηθίζετε ή νομίζετε ότι «πρέπει». Κάντε ό,τι τραβάει η ψυχή σας, με προσωπική επίγνωση και ειλικρινή επικοινωνία προς τους γύρω σας.
Αν δεν σας αρέσουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, υπάρχει πιθανότητα να «ανήκετε» σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες.
Μια περίπτωση είναι να έχετε συνδέσει κάποιες προσωπικές δυσάρεστες εμπειρίες από τη ζωή σας με όλα όσα συνοδεύουν αυτή τη γιορτή: οικογενειακές συγκεντρώσεις με ανθρώπους που δεν συμπαθούσατε, εξόρμηση σε εξοχικά ή χωριά που δεν σας άρεσαν, τυπικότητες που σας καταπίεζαν.
Μια άλλη πιθανότητα είναι στη δική σας ιστορία τα πράγματα να γίνονταν με τελείως αντίθετο τρόπο από αυτό που συνηθίζεται αυτές τις μέρες: ο Άγιος Βασίλης δεν ερχόταν ποτέ, δώρα δεν ανταλλάσσονταν, οι άνθρωποι γύρω σας δεν είχαν καλοσύνη και γιορτινό πνεύμα. Και πολλά άλλα μπορεί να συμβαίνουν.
Θα σταθούμε σήμερα σε μία από όλες τις πιθανότητες. Την πιθανότητα να μην μπορείτε να συσχετιστείτε με όλα όσα θεωρούμε ότι γίνονται τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Να μην έχετε όρεξη για γιορτινά τραπέζια, για στολίδια και δώρα, για κάλαντα και καλές πράξεις – ατέλειωτη η λίστα.
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΦΟΥΛ ΜΕΣΗΛΙΞ ΚΥΡΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΑΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΓΩ ΝΑ ΠΩ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ;
Πώς «οφείλετε» να είστε τις γιορτές;
Μια από τις πιο σίγουρες «συνταγές» για να μην είστε καλά στις γιορτές είναι να θεωρήσετε ότι οφείλετε να νιώθετε όπως επιτάσσουν οι κοινωνικές συνθήκες. Να πιστέψετε ότι, αν δεν έχετε διάθεση να συμμετέχετε στα όσα αναμένονται από εσάς αυτές τις μέρες, κάτι δεν πάει καλά. Ότι κάτι δεν πάει καλά μ’ εσάς.
Πράγματι, κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν είναι αυτό που νομίζετε. Δεν φταίει αυτό που νιώθετε, αλλά το πώς αξιολογείτε αυτό που νιώθετε.
Πού είναι γραμμένο και συμφωνημένο ότι στολίζουμε οπωσδήποτε στις γιορτές Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς; Εγώ προσωπικά, στο γραφείο μου, τα τελευταία χρόνια βαριέμαι απίστευτα να στολίσω και δεν το κάνω. Μελομακάρονα και κουραμπιέδες δεν έφτιαξα ποτέ – ή τα αγοράζουμε ή μας τα στέλνει πακετάκι η καλή μου η πεθερούλα από το νησί. Αλλά, αν μου έρθει η έμπνευση κάποια χρονιά να φτιάξω γλυκά, θα το κάνω – ένα κλικ στο YouTube και εκατό συνταγές με θαυμάσιες οδηγίες εμφανίζονται.
Από την άλλη, πού είναι γραμμένο ότι επειδή είμαι μία φουλ μεσήλιξ κυρία δεν μπορώ –αν θέλω– να βγω να πω τα κάλαντα; Αν θέλω θα πάω και θα τα τραγουδήσω στη γειτονιά, αλήθεια!
Όπως μάλλον καταλάβατε, αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι αν δεν έχουμε διάθεση να ακολουθήσουμε το γιορτινό πνεύμα. Το πρόβλημα είναι ότι θεωρούμε ότι το γιορτινό πνεύμα είναι ένα και είναι ίδιο για όλους.
Είναι σαν να πρέπει όλοι να κάνουμε παρόμοια πράγματα: δώρα, έξοδοι, τραπέζια, φωτάκια, συγκεκριμένα γλυκά, κάλαντα, οικογένεια.
Η συνταγή του απολαμβάνειν
Θα σας φτιάξω μια δική μου, καινούρια συνταγή για τις γιορτές: Στολίζεις αν και όσο σου κάνει κέφι. Δεν μαγειρεύεις τίποτα. Γράφεις ένα γράμμα ευγνωμοσύνης σε όλους όσους αγαπάς. Τις γιορτινές μέρες πηγαίνεις με αυτούς που θέλεις για περπάτημα στο δάσος, με ένα μπουκάλι κρασί και ένα γκουρμέ σάντουιτς. Κοιμάσαι πολύ, διαβάζεις πολλά βιβλία και κάνεις μεγάλες βόλτες με τα πόδια.
Μα, θα μου πείτε, δεν θα γίνω αντικοινωνικός έτσι; Δεν νομίζω. Όχι, αν όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από ξεκάθαρη προσωπική επίγνωση και ειλικρινή επικοινωνία προς τους γύρω σας.
Και έρχομαι στο απολαμβάνειν. Απολαμβάνειν είναι η ικανότητα να χαίρεσαι τη ζωή. Να εστιάζεις στο θετικό που συμβαίνει στην πραγματικότητά σου και να του δίνεις αξία τόση, ώστε να κρατάει στον χρόνο και να γεμίζει την ψυχή σου δύναμη.
Άρα, η πρώτη προϋπόθεση για να συμβεί το απολαμβάνειν είναι να βιώνεις μια εμπειρία ως θετική. Δεν απολαμβάνεις ούτε το πιο πολυτελές δείπνο στο καλύτερο εστιατόριο, αν δεν είναι αυτό που έχεις ανάγκη, αν δεν το «ερμηνεύει» η καρδιά σου ως μια καλή στιγμή. Το απολαμβάνειν δεν σχετίζεται με τα υλικά αγαθά ή με το στόλισμα του χώρου και του τραπεζιού. Είναι το «στόλισμα της ψυχής».
ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ, ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΣΥΝΗΘΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ.
Ό,τι λαχταρά η ψυχή σας
Η δεύτερη προϋπόθεση για το απολαμβάνειν είναι να επιλέγει κανείς με αυθεντικότητα και αυτογνωσία αυτό που λαχταρά η ψυχή του.
Τι λαχταρά η ψυχή σας, λοιπόν, γι’ αυτά τα Χριστούγεννα;
Έχετε ανάγκη από μεγάλα οικογενειακά τραπέζια ή μια μικρή μάζωξη με φίλους κάπου ήσυχα;
Έχετε ανάγκη από ξεκούραση και ηρεμία ή να διασκεδάσετε με πολύ κόσμο και πολυτέλεια;
Θέλετε να αγοράσετε δώρα ή να χαρίσετε λόγια αγάπης;
Το πρώτο βήμα είναι πάντα η επίγνωση και η αυτογνωσία.
Όχι ότι αυτό αρκεί για να περάσει κανείς στην πράξη. Όμως, κάποιες φορές ξεχνάμε ακόμη και να κάνουμε αυτή την ερώτηση στον εαυτό μας. Κάνουμε ό,τι συνηθίζεται στις γιορτές στον αυτόματο, σαν να μην έχουμε ούτε το δικαίωμα να αναρωτηθούμε.
Σας προσκαλώ, λοιπόν, να σταθείτε για λίγο και να κάνετε στο «μέσα σας» μια ερώτηση απλή, που όμως θα κάνει μεγάλη διαφορά: Τι έχει ανάγκη η ψυχή μου φέτος στις γιορτές, που θα με κάνει να νιώσω ότι απολαμβάνω και χαίρομαι; Πώς μπορώ να «πλησιάσω αυτή την ανάγκη» όσο γίνεται περισσότερο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη μου και τις ανάγκες των αγαπημένων μου;
Πάμε; Σας ρωτήσατε; Καλή Χρονιά!
Η Άννυ Μπενέτου είναι ψυχολόγος (Msc, Phd) και ασχολείται με τη Συμβουλευτική και τη Θετική Ψυχολογία.