ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Αν η αναβλητικότητα ταλαιπωρεί κι εσένα, μάθε πώς δεν είσαι μόνος. Παρακάτω θα βρεις 4 στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να της βάλεις φρένο.
Η αλήθεια είναι ότι η εποχή μας –με τους αμέτρητους ψηφιακούς περισπασμούς– ευνοεί την αναβλητικότητα. Ωστόσο, δεν είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής που γέννησε τη συμπεριφορά αυτή, γιατί ακόμα και ο Ησίοδος την αναφέρει στο έπος του «Έργα και Ημέραι»: Μην αναβάλλεις κάτι γι᾽ αύριο και μεθαύριο: εκείνος που εργάζεται σ᾽ ανώφελη εποχή την αποθήκη δε γεμίζει, ούτε ο αναβλητικός. Η επιμέλεια τη δουλειά προάγει. Ο άνθρωπος που αναβάλλει τις δουλειές διαρκώς με τις ζημιές παλεύει.
Ας το παραδεχτούμε: μερικές φορές δεν θέλουμε να κάνουμε πράγματα που ξέρουμε ότι πρέπει να γίνουν. Στο παρελθόν, υπήρχε η άποψη ότι στην καρδιά του προβλήματος βρίσκονταν η έλλειψη αυτοελέγχου και η κακή διαχείριση του χρόνου. Πιο πρόσφατα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι πρόκειται για «πρόβλημα» στον έλεγχο των συναισθημάτων μας.
Χρονοτριβούμε επειδή προσπαθούμε να διαχειριστούμε την αρνητική μας διάθεση γύρω από μια εργασία που μπορεί να θεωρούμε βαρετή, να μας δυσκολεύει ή να μας προκαλεί φόβο αποτυχίας. Έτσι, επιλέγουμε το βραχυπρόθεσμο όφελος που προσφέρει η αναβλητικότητα, καταλήγοντας σε έναν φαύλο κύκλο, όπου οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται και το άγχος πολλαπλασιάζεται.
4 στρατηγικές καταπολέμησης της αναβλητικότητας
Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να καταπολεμήσουμε την αναβλητικότητα. Πώς;
1. Μείωσε τον αριθμό των αποφάσεων που θα πάρεις μέσα στη μέρα
Κάθε απόφαση που παίρνουμε έχει μια ενεργειακή δαπάνη. Αν, λοιπόν, ξυπνήσουμε το πρωί και αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε τι πρέπει να κάνουμε σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα θα σπαταλήσουμε μεγάλο μέρος της ενέργειάς μας σκεπτόμενοι τι να κάνουμε και τι όχι. Για να αποφύγουμε την κατάσταση αυτή, καλό είναι να μειώσουμε τον αριθμό των αποφάσεων που λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της μέρας, παίρνοντας κάποιες από αυτές προκαταβολικά. Μπορούμε, για παράδειγμα, να αποφασίσουμε εκ των προτέρων ποιες μέρες της εβδομάδας θα πάμε στο γυμναστήριο ή ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα, και να ορίσουμε χρόνο για αυτό.
2. Σχεδίασε την επόμενη μέρα
Ένας καλός τρόπος να αποφύγουμε την αναβλητικότητα είναι να προγραμματίζουμε κάθε μέρα εκ των προτέρων, γράφοντας κάθε βράδυ τα σχέδιά μας για την επόμενη. Μπορούμε, για παράδειγμα, να ξεκινήσουμε με την πιο σημαντική εργασία, εκείνη που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει. Μετά συνεχίζουμε με άλλες σημαντικές δουλειές και υποχρεώσεις, και πάει λέγοντας.
3. Εστίασε σε κάτι εφικτό
Το βασικό σημείο αυτής της συμβουλής είναι να κάνουμε πρώτα την πιο μικρή κίνηση που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσουμε μια εργασία. Σκοπός είναι να μετατοπίσουμε την εστίασή μας από αυτό που το μυαλό μας αντιλαμβάνεται ως βαρύ και ασήκωτο, σε κάτι που αντιλαμβάνεται ως εφικτό. Αν, δηλαδή, έχουμε να κάνουμε μια επαγγελματική παρουσίαση και βαριόμαστε, μπορούμε να ξεκινήσουμε με το να βρούμε τις φωτογραφίες που θα την πλαισιώσουν. Η απλή αυτή ενέργεια θα μας δώσει ώθηση να συνεχίσουμε μέχρι να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο.
4. Προσάρμοσε το περιβάλλον
Αν δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε έναν χώρο με φασαρία, φροντίζουμε να βρούμε ένα ήσυχο μέρος. Αν το κινητό μας αποσπά την προσοχή, απενεργοποιούμε τις ειδοποιήσεις και το κλείνουμε σε ένα συρτάρι. Σκοπός είναι να απομακρύνουμε τους παράγοντες εκείνους που ξέρουμε ότι μπορούν να μας αποσπάσουν την προσοχή.
Σε τελική ανάλυση, αν έχουμε πέσει στην παγίδα της αναβλητικότητας, ας δείξουμε λίγη συμπόνια στον εαυτό μας κι ας του επιτρέψουμε να τη βιώσει. Μπορεί μέσα από τη διαδικασία αυτή να βγούμε σε έναν βαθμό κερδισμένοι, καθώς η περιστασιακή απόσπαση της προσοχής μπορεί να καλλιεργήσει την περιέργεια και να τονώσει το κίνητρό μας για εργασία.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.