7 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ HARVARD
Ένας διεθνώς αναγνωρισμένος καθηγητής που διδάσκει την ευτυχία στο Harvard μάς δείχνει τα 7 βήματα για να την προσεγγίσουμε.
Δεν πιστεύω στην ευτυχία, με την έννοια του ιδανικού, της ουτοπίας. Δεν πιστεύω καν σε όσους υπόσχονται ότι θα μας βοηθήσουν να την κατακτήσουμε. Θεωρώ ότι είναι υπόθεση προσωπική που δεν υπόκειται σε γενικούς κανόνες. Πόσο μάλλον ότι υπάρχουν βήματα που οδηγούν στην ευτυχία.
Πλην όμως, επειδή τον ευτυχή πολλοί εμίσησαν, την ευτυχία ουδείς, θα βάλω μια άνω τελεία στη δυσπιστία μου. Ναι μεν το κυνήγι της ευτυχίας μου προκαλεί περισσότερο στρες αντί για αισιοδοξία, αλλά, όταν προσπάθησα να διακρίνω τα «τυχερά» της ζωής μου και άρχισα να νιώθω ευγνωμοσύνη, είδα τη διάθεσή μου να αλλάζει σημαντικά προς το καλύτερο.
Ψάχνοντας, έμαθα για τον όρο Θετική Ψυχολογία, τον επιστημονικό, όχι το κοινότοπο «σκέψου θετικά». Στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο του Harvard, υπάρχει μάλιστα σχετική έδρα, στην οποία o Dr Tal Ben-Sahar παραδίδει μαθήματα ευτυχίας. Ακούγεται «αμερικανιά», το ξέρω. Δεν είναι όμως.
Ο Dr Ben-Sahar ισχυρίζεται ότι η ευτυχία καλλιεργείται και σε έναν βαθμό κατακτιέται, εφόσον εστιάσουμε στην ουσία των πραγμάτων. Η ουσία αυτή βρίσκεται κάπου μεταξύ δυτικής και ανατολικής φιλοσοφίας και δίνει μεγάλη βαρύτητα στο slow living, στην επαφή με τον αληθινό μας εαυτό και στην αποδοχή των συναισθημάτων και των σφαλμάτων μας.
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα 7 βήματα για την ευτυχία, που σύμφωνα με τον διεθνώς αναγνωρισμένο καθηγητή μπορούν να μας οδηγήσουν κοντά της.
Βήμα #1: Επιτρέψτε στον εαυτό σας να είναι ανθρώπινος
Είμαστε μια κουλτούρα παθιασμένη με την ευχαρίστηση και πιστεύουμε ότι η απουσία δυσφορίας είναι η ένδειξη μιας καλής ζωής. Έτσι, όταν βιώνουμε πόνο, θεωρούμε ότι κάτι δεν πάει καλά με εμάς. Στην πραγματικότητα, κάτι δεν πάει καλά με εμάς, αν δεν βιώνουμε θλίψη ή άγχος κατά καιρούς – που είναι ανθρώπινα συναισθήματα. Η απόρριψη των συναισθημάτων μας οδηγεί σε απογοήτευση και δυστυχία. Αντίθετα, όταν αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας, ακόμη και τα οδυνηρά, αυξάνουμε τις πιθανότητες να νιώσουμε και τα ευχάριστα.
Βήμα #2: Η ευτυχία βρίσκεται μεταξύ ευχαρίστησης και νοήματος
Είτε στην εργασία είτε στο σπίτι, ο στόχος είναι να συμμετάσχετε σε δραστηριότητες που είναι σημαντικές και ευχάριστες για εσάς προσωπικά. Οι Ιάπωνες ονομάζουν αυτό το προσωπικό πάθος, το μεράκι του να ασχολείσαι με κάτι που αγαπάς Ικιγκάι και θεωρούν ότι προσδίδει μακροζωία. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, φροντίστε να χαρίζετε στον εαυτό σας καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στιγμές που σας προσφέρουν ευχαρίστηση και νόημα, ευχάριστες εμπειρίες που σας αποφορτίζουν.
Βήμα #3: Το ποτήρι είναι μισογεμάτο
Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, η ευτυχία εξαρτάται κυρίως από την κατάσταση του μυαλού μας και όχι από τις εξωτερικές συνθήκες. Δεν εννοούμε βέβαια τις ακραίες συνθήκες δυσκολίας που όλοι αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς. Τότε, ναι, το μυαλό δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Πλην όμως έχει τεράστια σημασία η ερμηνεία των εξωτερικών γεγονότων στην οποία επιλέγουμε να επικεντρωθούμε. Για παράδειγμα, θεωρούμε τις αποτυχίες καταστροφικές ή τις βλέπουμε ως ευκαιρίες μάθησης;
Βήμα #4: Less is more
Τρέχουμε να προλάβουμε τα πάντα, νομίζουμε ότι αν προσθέσουμε μία ακόμη δραστηριότητα, θα είμαστε πιο ευχαριστημένοι. Λάθος. Η ποσότητα επηρεάζει την ποιότητα. Είναι αλήθεια ότι ο ανθρώπινος νους έχει την τάση να περιπλέκει τα πράγματα, θέλοντας να δώσει λύσεις, αντί να τα απλοποιεί. Το να λέμε και «όχι» στους άλλους ή σε όσα μας πιέζουν, σημαίνει συχνά ότι λέμε «ναι» σε εμάς.
Βήμα #5: Σώμα και μυαλό είναι ένα
Αυτά που κάνουμε ή δεν κάνουμε με το σώμα μας επηρεάζουν το μυαλό μας. Η τακτική άσκηση, ο επαρκής ύπνος και οι καλές διατροφικές συνήθειες οδηγούν τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Η χαρά είναι σε μεγάλο βαθμό ζήτημα καλής φυσικής κατάστασης.
Βήμα #6: Εκφράστε ευγνωμοσύνη
Πολύ συχνά θεωρούμε τις ζωές μας δεδομένες. Μάθετε να εκτιμάτε και να γεύεστε τα όμορφα πράγματα στη ζωή, από τους ανθρώπους μέχρι το νόστιμο φαγητό, και από την επαφή με τη φύση μέχρι το χαμόγελο των αγαπημένων σας. Ξεκινήστε με μια καθημερινή λίστα ευγνωμοσύνης και θα δείτε μεγάλη διαφορά στη διάθεσή σας.
Βήμα #7: Δώστε προτεραιότητα στις σχέσεις
Η Νο 1 παράμετρος της ευτυχίας είναι ο χρόνος που περνάμε με τους ανθρώπους για τους οποίους νοιαζόμαστε και μας νοιάζονται. Η πιο σημαντική πηγή ευτυχίας μπορεί να είναι το άτομο που κάθεται δίπλα σας. Εκτιμήστε του, απολαύστε τον χρόνο που περνάτε μαζί του.