7 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ
Το συγγνώμη μπορεί συχνά να ακουστεί απολογητικό, ενοχικό και να υπογραμμίσει την αρνητική πλευρά μιας κατάστασης, ειδικά στους χώρους εργασίας. Ένας ειδικός στην επαγγελματική εξέλιξη προτείνει 7 εναλλακτικές φράσεις με τις οποίες μπορείς να απολογηθείς για κάτι.
Μου είναι πάρα πολύ εύκολο να λέω συγγνώμη. Μου ήταν πάντα τόσο εύκολο, που πολλές φορές το παράκανα. Η βαθιά ενοχική φύση μου με έκανε να ζητάω συγγνώμη και φορές που δεν έφταιγα, φορές που δεν χρειάζονταν, ακόμη και αντανακλαστικά και αυτόματα τις φορές που κάποιος μπορεί να έπεφτε πάνω μου στον δρόμο ή μέσα στον συνωστισμό.
Πέρα από το ότι είναι ένα σημάδι βαθιάς υπαρξιακής ενοχής για τα πάντα, σε συγκεκριμένες περιστάσεις –και ειδικά στα εργασιακά περιβάλλοντα– τα πολλά συγγνώμη μπορεί να σε κάνουν να ακούγεσαι υπερβολικά απολογητικός και με χαμηλή αυτοπεποίθηση. Έτσι, προβάλλεις μια εικόνα που δεν είναι κολακευτική για σένα, σίγουρα όχι αυτή που θες να εκπέμπεις σε έναν χώρο εργασίας.
O Δρ Alexander Young, χειρουργός αλλά γνωστός και για την ενασχόληση του με θέματα προσωπικής ανάπτυξης και επαγγελματικής εξέλιξης, με ένα post του στο Linkedin συστήνει συγκεκριμένες φράσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, ώστε να αποφύγεις τον αρνητικό και απολογητικό τόνο του συγγνώμη, που προβάλλει ανασφάλεια και διστακτικότητα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το συγγνώμη μπορεί να εξομαλύνει δύσκολες καταστάσεις και συζητήσεις στη δουλειά, αλλά η υπερβολική χρήση του μπορεί να αποδυναμώσει το μήνυμα που θες να περάσεις, όπως και να κάνει κι εσένα τον ίδιο να νιώσεις αποδυναμωμένος και ανασφαλής».
Ο ίδιος προτείνει τρόπους με τους οποίους μπορείς να εκφράσεις τη συγγνώμη σου και ταυτόχρονα να νιώσεις δύναμη και αυτοπεποίθηση, αλλά και τρόπους που θα κάνουν τον συνομιλητή σου να αναγνωρίσει σε σένα υπευθυνότητα και διάθεση ανάληψης ευθύνης.
1. Αντί για «Συγγνώμη που άργησα»
Aν τύχει να αργήσεις σε κάποιο meeting ή σε κάποιο επαγγελματικό ραντεβού, προτίμησε αντί για τη φράση «συγγνώμη που άργησα» να πεις «Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας». Λειτουργεί καλύτερα, γιατί εστιάζει στην εκτίμηση της κίνησης του άλλου να περιμένει αναγνωρίζοντας την ταλαιπωρία και τη δυσάρεστη θέση στην οποία τον/την έφερες.
2. Αντί για «Συγγνώμη για το λάθος μου»
Όταν κάποιος συνάδελφος ή προϊστάμενος σου επισημάνει κάποιο λάθος, μπορείς να πεις «Σε ευχαριστώ πολύ που μου το επισήμανες, θα το διορθώσω άμεσα». Με αυτή τη φράση αναγνωρίζεις τη βοήθεια που σου παρείχε ο άλλος και δηλώνεις τη διάθεσή σου να διορθώσεις το λάθος, αντί να επιλέξεις ένα απολογητικό και παθητικό συγγνώμη, που εστιάζει στο αρνητικό γεγονός.
3. Αντί για «Συγγνώμη που σε ενοχλώ»
Ειδικά στα εργασιακά περιβάλλοντα, η φράση «συγγνώμη που σε ενοχλώ» είναι η πλέον ακατάλληλη για να ξεκινήσεις ένα email ή για να ξεκινήσεις αυτό που έχεις να πεις όταν μπεις π.χ. στο γραφείο του διευθυντή σου. Ο Dr Alexander Young προτείνει να ξεκινήσεις με τη φράση: «Μήπως έχεις ένα λεπτό να συζητήσουμε…;» Έτσι, αντί να προδιαθέσεις τον συνομιλητή σου αρνητικά, παρουσιάζοντας τον εαυτό σου σαν ενόχληση ή βάρος, δείχνεις ότι σέβεσαι τον χρόνο του ενώ ταυτόχρονα δίνεις σημασία και αξία στην συζήτηση που προτείνεις να κάνετε.
4. Αντί για «Συγγνώμη, δεν κατάλαβα»
Σε περίπτωση που κάποιος συνάδελφος ή προϊστάμενος είπε κάτι που δεν κατάλαβες, η φράση που είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις αντί να πεις «δεν κατάλαβα», είναι: «Μήπως θα μπορούσες να μου διευκρινίσεις αυτό που είπες;» Έτσι δείχνεις στον άλλο πως ενδιαφέρεσαι για αυτό που σου λέει και πως έχεις διάθεση να καταλάβεις, για να μπορέσετε να συνεργαστείτε αποτελεσματικά. Ταυτόχρονα, αποφεύγεις να εκφραστείς με αρνητικό τρόπο και να υπογραμμίσεις την αδυναμία σου να καταλάβεις.
5. Αντί για «Συγγνώμη, δεν θα καταφέρω να είμαι εκεί»
Αν πρέπει να αρνηθείς μια πρόσκληση σε ένα επαγγελματικό ή κοινωνικό event, πες καλύτερα: «Ευχαριστώ για την πρόσκληση, θα είμαι εκεί την επόμενη φορά». Με αυτό τον τρόπο δεν ακούγεται σαν να απορρίπτεις την πρόσκληση, ενώ αφήνεις ανοιχτό το ενδεχόμενο σε μια μελλοντική συμμετοχή.
6. Αντί για «Συγγνώμη που κάνω κατάχρηση του χρόνου σου»
Είναι προτιμότερο να πεις «Ευχαριστώ για τον χρόνο και τη βοήθειά σου». Με αυτή τη φράση εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου και δείχνεις ότι εκτιμάς τον χρόνο που σου αφιέρωσε το άλλο άτομο, χωρίς να μιλάς για τον εαυτό σου σαν να είναι βάρος.
7. Αντί για «Συγγνώμη, αλλά δεν ξέρω»
Αντί να δηλώσεις απλά άγνοια, πες καλύτερα: «Θα μάθω και θα επανέλθω». Αυτή η φράση δηλώνει τη διάθεσή σου να δραστηριοποιηθείς και να προσπαθήσεις να βρεις μια λύση στο πρόβλημα, αντί να υπογραμμίσεις με αρνητικό τρόπο ότι δεν έχεις την πληροφορία.
Η δύναμη που έχουν οι λέξεις είναι αδιαμφισβήτητη. Η επίδραση που έχουν οι λέξεις που χρησιμοποιούμε στην ψυχολογία και στις πεποιθήσεις μας έχει μελετηθεί για δεκαετίες, αποδεικνύοντας τη δυσμενή επίδραση των αρνητικών δηλώσεων και την ευεργετική επίδραση των θετικών. Ο τρόπος που μιλάμε έχει σημασία και αυτό ισχύει και για τα συγγνώμη μας.
Βγάζοντας από το λεξιλόγιο σου τις αρνητικές εκφράσεις και αντικαθιστώντας τις με θετικές, όχι μόνο θα έχεις μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική επικοινωνία με τους συναδέλφους και τους managers σου, αλλά θα νιώσεις μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση στον τρόπο που αλληλοεπιδράς με τους άλλους.