7 TIPS ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΜΕΘΕΟΡΤΙΑ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ
Όσο οι γιορτές απομακρύνονται, μια παράξενη μελαγχολία κάνει την εμφάνισή της. Αν αισθάνεσαι ότι τα μεθεόρτια επηρεάζουν τη διάθεσή σου, υπάρχουν μερικές ιδέες για να τα περάσεις πιο «ανώδυνα».
Φτάσαμε στο τέλος των εορταστικών ημερών, και στα αυτιά σου έρχονται ξανά και ξανά φράσεις του τύπου: Άντε τώρα να ξεστολίσω! Ποιος πάει γραφείο; Πόσο έφαγα και ήπια πάλι; Πώς ξέφυγε έτσι το budget; Πάνε κι οι γιορτές… Σκέψεις που, όπως και να το δει κανείς, πόρρω απέχουν από την προηγούμενη γιορτινή διάθεσή σου. Ειδικά εάν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που λατρεύουν τα Χριστούγεννα και τα ζουν στο έπακρο, η επαναφορά στην καθημερινότητα μπορεί να σου πέσει λιγότερο ή περισσότερο βαριά. Αυτή η μεθεόρτια μελαγχολία συμβαίνει σε πολλούς.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015 έδειξε ότι το 64% των ανθρώπων βιώνουν post-holiday blues, ένα αίσθημα κενού, μοναξιάς και άγχους που μας επισκέπτεται όταν τελειώνει το πάρτι, που στις περισσότερες περιπτώσεις παρέρχεται μέσα σε λίγες μέρες. Σε περίπτωση που σου συμβαίνει, οι ειδικοί προτείνουν tips για να διαχειριστείς την κατάσταση.
1. Εντόπισε τις αιτίες που σε κάνουν να αισθάνεσαι μελαγχολία
Η αλήθεια είναι ότι την περίοδο των Χριστουγέννων τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα. Η κοινωνική ζωή, ο καταναλωτισμός, η επαφή με αγαπημένους ανθρώπους και τα συναφή δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού, που σβήνει μαζί με τα φωτάκια του δέντρου. Η επιστροφή στην καθημερινότητα, ο προβληματισμός για τα χρήματα που ξόδεψες, η μοναξιά που προκύπτει γιατί επιστρέφει « κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», ακόμα κι ο οργανισμός σου που ταλαιπωρήθηκε από ξενύχτια και καταχρήσεις, όλα αυτά ενδέχεται να σε οδηγούν σε θλιμμένο mood. Για αρχή, προσπάθησε να αναγνωρίσεις γιατί νιώθεις έτσι.
2. Φρόντισε να επανέλθεις στις συνήθειές σου
Δεν περιμένει κανείς να επαναφέρεις από τη μια μέρα στην άλλη τον ύπνο και τη διατροφή σου στα συνηθισμένα. Ωστόσο, μπορείς σιγά σιγά να εφαρμόζεις μια πιο συνεπή ρουτίνα στον ύπνο σου, να αρχίσεις μικρούς περιπάτους, να μειώσεις τη ζάχαρη, τα λιπαρά και το αλκοόλ, και γενικότερα να επιστρέψεις σταδιακά στις «εργοστασιακές» σου ρυθμίσεις.
3. Κάνε όνειρα για τον καινούργιο χρόνο
Χωρίς να σε καταβάλει το άγχος για τα τετριμμένα «New Year’s Resolutions», ονειρέψου τον εαυτό σου τη νέα χρονιά. Αναλογίσου τα πράγματα που θα ήθελες να κάνεις, τους ταξιδιωτικούς προορισμούς που θα ήθελες να επισκεφτείς, τα αγαπημένα πρόσωπα που θέλεις να πλαισιώσουν τη ζωή σου και δες πώς θα μπορούσες να πετύχεις ό,τι θέλεις. Δοκίμασε αν θες τη μέθοδο της ανάθεσης για να κερδίσεις τον χρόνο που έρχεται.
4. Μείνε σε επαφή με τους αγαπημένους σου
Την περίοδο των Χριστουγέννων ήρθες σε επαφή με φίλους, συγγενείς, πρόσωπα από τον στενό και τον ευρύτερο κύκλο γνωριμιών σου. Προσπάθησε να διατηρήσεις –έστω και σε πιο αραιά διαστήματα– την ευεργετική επίδραση που έχουν στη ζωή τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Ακόμα και όσους δεν πρόλαβες να δεις, δημιούργησε τις συνθήκες για να το κάνεις τώρα. Αξιοποίησε τις ευκαιρίες, ώστε η επικοινωνία μαζί τους να μην μείνει μόνο μια χριστουγεννιάτικη συνήθεια.
5. Περιόρισε τη χρήση των social media
Όσο κι αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν στην ανταλλαγή ευχών, φωτογραφιών και video κατά την διάρκεια των γιορτών, τόσο μπορεί να σε «ρίξουν» μετά. Είναι γνωστό πλέον πόσο τα social media επηρεάζουν τις επιθυμίες μας, καθώς συγκρίνουμε συνέχεια τη ζωή μας με τις ζωές των άλλων και συχνά νιώθουμε οι χαμένοι του παιχνιδιού. Σκέψου τώρα εσύ να περνάς τη μεθεόρτια μελαγχολία σου και να βλέπεις τους άλλους να συνεχίζουν γλέντια και χαρές. Άσχετα με το αν είναι πραγματικά καλά εκείνοι, εσύ θα νιώθεις μειονεκτικά και το αίσθημα της μοναξιάς θα πολλαπλασιάζεται. Ίσως θα ήταν φρόνιμο, λοιπόν, να περιορίσεις το χάζεμα στα social και να ασχοληθείς με τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου.
6. Βρες λίγο χρόνο για να νιώσεις ευγνωμοσύνη
Μια προτροπή για όλη τη διάρκεια του χρόνου η οποία ταυτίζεται απόλυτα με το χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Η ευκαιρία να σταθείς σε όλα όσα απόλαυσες κατά την διάρκεια των γιορτών, υλικά και πνευματικά, και να εκτιμήσεις όσα έχεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς ψυχικής υγείας, είναι πανάκεια. Αναφέρεται πολύ συχνά σαν έννοια, αλλά εφαρμόζεται σπανιότερα. Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε αυτή την αναλογία;
7. Αν η μελαγχολία επιμένει...
Όσο άβολη κι αν είναι η μελαγχολία των μεθεόρτιων, συνήθως δεν διαρκεί πολύ. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, ειδικά όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι (π.χ. χωρισμός, απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου, ζητήματα υγείας, δυσμενής οικονομική πραγματικότητα), η δυσάρεστη αυτή ψυχολογική κατάσταση παρατείνεται ή χειροτερεύει. Εάν αισθάνεσαι ότι σου συμβαίνει κάτι τέτοιο, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συμβουλευτείς ειδικό.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.