Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

7 ΑΓΚΑΘΙΑ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ

Από την απιστία ή το «αθώο» φλερτ στα κοινωνικά δίκτυα μέχρι τις οικονομικές διαφωνίες και τις συγκρούσεις για το μεγάλωμα των παιδιών, όλες οι σχέσεις υφίστανται κραδασμούς και συναντούν εμπόδια. Σημασία έχει να ξέρουμε πώς να τα ξεπεράσουμε.

Κανείς δεν μπαίνει σε μια σχέση πιστεύοντας ότι θα είναι εύκολη. Ακόμα κι αν ξεκινάει έτσι, πολύ σύντομα συνειδητοποιεί ότι μία σχέση αξιώσεων θέλει προσπάθεια και είναι πολύ πιθανό να συναντήσει εμπόδια στο δρόμο της.

Ας δούμε μερικά από αυτά για να διερευνήσουμε πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν, ώστε να μην απειλήσουν την πολύτιμη σχέση μας.

1. Μικρο-απιστίες

Μπορεί να είναι το «like» σε μία ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, το φευγαλέο βλέμμα σε  μια όμορφη ή εντυπωσιακή παρουσία στον δρόμο ή στο μπαρ, το φλερτ με έναν πρώην στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή η παρακολούθηση πορνό στα κρυφά. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά όρια για το τι είναι αποδεκτό στα πλαίσια μιας σχέσης. Παρ’ όλα αυτά, τα ζευγάρια δεν συζητούν ποτέ τι θεωρούν ότι ξεπερνά τα όρια – όχι μέχρι να υπάρξει πρόβλημα.

Για κάποιους η απάντηση του συντρόφου τους με μία «καρδούλα» στην ανάρτηση ενός ή μίας πρώην μπορεί να είναι αποδεκτή ενώ για άλλους όχι. Όμως το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τα ζητήματα εμπιστοσύνης μεταξύ των συντρόφων. Ειδικά οι γυναίκες που έχουν μάθει από την κοινωνία να συγκρίνονται συνεχώς, είναι πιο εύκολο να ζηλέψουν ακόμα και με το επιφανειακό ή περιστασιακό ενδιαφέρον του συντρόφου τους για κάποια άλλη.

– Πώς ξεπερνιέται αυτό το εμπόδιο στη σχέση

Θα μας βοηθήσει να συζητήσουμε με τον/τη σύντροφό μας για το πού βρίσκονται τα όρια στη σχέση μας, πριν ακόμα εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δικαιούμαστε να ελέγχουμε απόλυτα και να οριοθετούμε όσα κάνει ή θέλει να κάνει ο άλλος.

2. Μια εξωσυζυγική σχέση

Είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει σε μία μακροχρόνια σχέση. Ο λόγος για τον οποίο πολλά ζευγάρια αναζητούν θεραπεία. Συνήθως δείχνει ότι η σχέση έχει πρόβλημα, ενώ ακόμα και ο πληγωμένος σύντροφος μπορεί να δει ότι η συμπεριφορά του ίσως έχει παίξει ρόλο σε ό,τι συνέβη.

– Πώς ξεπερνιέται αυτό το εμπόδιο στη σχέση

Είναι σημαντικό να δοθούν εξηγήσεις, αλλά χρειάζεται να αποφύγουμε να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες για την απιστία, γιατί αυτό μπορεί να πληγώσει ακόμα περισσότερο την απατημένη πλευρά. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί οι δύο σύντροφοι να βρουν έναν τρόπο να ξαναδημιουργήσουν μαζί μια σχέση που θα είναι αμοιβαία ικανοποιητική.

3. Μία σοβαρή ασθένεια

Ορκιζόμαστε ότι θα είμαστε μαζί «στην αρρώστια και στην υγεία», αλλά όταν ένα άτομο είναι σοβαρά άρρωστο –λόγω ασθένειας, επέμβασης ή ατυχήματος που αλλάζει τη ζωή του– οι σχέσεις μπορεί να υποφέρουν. Πολύ συχνά το σεξ είναι το πρώτο πράγμα που χάνεται. Η ασθένεια καταρρακώνει την αυτοεκτίμηση και αυτή με τη σειρά της την επιθυμία, με αποτέλεσμα ο/η σύντροφος να νιώθει απόρριψη και αποκλεισμό.

εμπόδια στη σχέση
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Ωστόσο, είναι φυσιολογικό να περνάει ένα ζευγάρι περιόδους χωρίς σεξ στον γάμο. Είναι φυσιολογικό τα πράγματα να αλλάζουν από το πώς ήταν στην αρχή. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να βρίσκουμε άλλους τρόπους να συνδεόμαστε και να είμαστε συναισθηματικά εκεί ο ένας για τον άλλον.

– Πώς ξεπερνιέται αυτό το εμπόδιο στη σχέση

Να μιλήσουμε γι’ αυτό. Δεν χρειάζεται να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Μπορούμε να πούμε: «Έχω λιγότερη επιθυμία για σεξ αυτήν την εποχή, αλλά δεν έχει να κάνει με εσένα ή με τα συναισθήματά μου για σένα, σε αγαπώ και εξακολουθώ να σε επιθυμώ».

Σε τέτοια περίπτωση, είναι επίσης σημαντικό να βρούμε το επίπεδο σωματικής επαφής με το οποίο αισθανόμαστε άνετα, είτε πρόκειται για μια αγκαλιά, είτε απλώς για ένα χάδι στα μαλλιά. Οι μικρές πράξεις στοργής έχουν πάντα αξία.

4. Οικονομικά θέματα

Ορισμένες από τις πιο έντονες διαμάχες ανάμεσα στα ζευγάρια αφορούν τα οικονομικά. Τα χρήματα σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους, από την ασφάλεια μέχρι την ελευθερία ή τη δύναμη. Πολλές φορές οι διαφωνίες για τα χρήματα έχουν βάση, όταν για παράδειγμα ένας σύντροφος είναι εθισμένος στον τζόγο ή ξοδεύει τα λεφτά της οικογένειας σε παράλογες επιλογές. Συχνά όμως είναι η κορυφή του παγόβουνου, που κρύβει από κάτω της άλλα προβλήματα και διαφωνίες.

– Πώς ξεπερνιέται αυτό το εμπόδιο στη σχέση

Καταρχάς, θα πρέπει να κατανοήσουμε τι σημαίνουν για εμάς τα χρήματα, πώς τα ξοδεύουμε και τι αντιπροσωπεύουν όσα αγοράζουμε ή κάνουμε με αυτά. Στη συνέχεια, θα πρέπει να σκεφτούμε ανάλογα και για τον/τη σύντροφό μας και τους συμβολισμούς που αποδίδει στα χρήματα και την οικονομική δύναμη ή ανεξαρτησία. Όπως όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, έτσι και τα οικονομικά χρειάζονται συζήτηση, από κοινού συμφωνίες και βέβαια υποχωρήσεις.

5. Διαφωνίες για την ανατροφή των παιδιών

Από ό,τι φαίνεται, τα ζευγάρια απλώς δεν συζητούν για το πώς θέλουν να μεγαλώσουν το παιδί τους, μέχρι τελικά να το μεγαλώσουν. Πολλές φορές προκύπτουν διαφωνίες και διαφορετικές οπτικές γωνίες, άρα και συγκρούσεις.

– Πώς ξεπερνιέται αυτό το εμπόδιο στη σχέση

Είναι σημαντικό να συζητήσουν τα ζευγάρια γι’ αυτά τα θέματα πριν ακόμα κάνουν οικογένεια και παιδιά. Είναι φυσιολογικό να μην συμφωνούμε σε όλα με τον/τη σύντροφό μας, αλλά στα σημαντικά και στα μεγάλα θα πρέπει να συμφωνούμε. Δεν είναι δίκαιο ο ένας γονιός να είναι πάντα ο «κακός μπάτσος».

6. Συγκρούσεις σχετικά με την καριέρα ή την απώλεια εργασίας

Παλαιότερα, το πρόβλημα ήταν συνήθως ότι η γυναίκα άφησε πίσω την καριέρα της για χάρη της οικογένειας. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και δεν είναι απίθανο να προκύπτουν ζητήματα επειδή η γυναίκα ξεπερνάει τον άντρα και η αυτοπεποίθησή του δέχεται πλήγμα. Όταν υπάρχουν ανισότητες στη σταδιοδρομία, ο ένας σύντροφος παλεύει με αισθήματα ανεπάρκειας, κυρίως όταν αυτός που υπολείπεται είναι ο άντρας. Επίσης, ένας γάμος μπορεί να πληγεί όταν ο ένας σύντροφος χάσει τη δουλειά του και ο άλλος δεν αναγνωρίσει τον θρήνο του.

– Πώς ξεπερνιέται αυτό το εμπόδιο στη σχέση

Χρειάζεται και οι δύο σύντροφοι να έχουν τα ίδια δικαιώματα, ακόμα κι αν δεν συμβάλουν οικονομικά το ίδιο στην οικογένεια. Επειδή το ένα άτομο κερδίζει τα χρήματα, δεν σημαίνει ότι το άλλο άτομο δεν θα έχει λόγο για το πώς ξοδεύονται.

Αν, από την άλλη, ο/η σύντροφός μας έχει πρόβλημα με τη δουλειά του ή τη χάσει, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τη θλίψη και την αγωνία που βιώνει και να δείξουμε ότι είμαστε δίπλα του, χωρίς όμως να γίνουμε ο συναισθηματικός σάκος του μποξ. Πολλά ζευγάρια έρχονται ακόμα πιο κοντά όταν έχουν δει πώς το έτερον ήμισυ τους στηρίζει στις δυσκολίες, συχνά μάλιστα αυτό παίζει τεράστιο ρόλο στο να πάρουν δύναμη και να σηκωθούν μετά την «αποτυχία» και να προχωρήσουν.

7. Διαφωνίες σχετικά με τους φίλους

Το να μην συμπαθούμε τους φίλους του/της συντρόφου μας είναι ένα κλασικό σημείο έντασης. Χρειάζεται να αποδεχτούμε ότι δεν θα μας αρέσουν πάντα όλοι, ενώ έχουμε όλοι το δικαίωμα να έχουμε στη ζωή μας ανθρώπους που θα μας κάνουν ευτυχισμένους, πέρα από τον/τη σύντροφό μας.

– Πώς ξεπερνιέται αυτό το εμπόδιο στη σχέση

Να περιορίσουμε οποιαδήποτε επιθυμία να «ελέγξουμε» τις φιλίες του/της συντρόφου μας. Αν κάποιος δεν μας αρέσει, ας σκεφτούμε γιατί αυτό το άτομο αποτελεί πρόβλημα για τη σχέση. Η περιστασιακή συναναστροφή για χάρη του συντρόφου μας με άτομα που δεν θα επιλέγαμε απαραίτητα είναι ένας λειτουργικός συμβιβασμός.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.