iStock

6 ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ

Αν αυτό που πραγματικά θες είναι να έχεις το μυαλό σου ήρεμο και να προστατεύσεις την ψυχική σου υγεία, τότε οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να μπεις στον σωστό δρόμο.

Δεν με λες «ήρεμο άνθρωπο». Αυτή είναι η αλήθεια. Μάλλον αγχωμένη και διαρκώς… στην τσίτα, θα με χαρακτήριζες. Από την άλλη, μερικοί από τους πιο κοντινούς μου ανθρώπους μοιάζουν να βρίσκονται πάντα σε κατάσταση... ζεν και στο μυαλό τους να επικρατεί μια τρομερή ηρεμία.

Είναι πολλοί οι παράγοντες που ευθύνονται για τη διαφορά αυτή, ανάμεσά τους και ορισμένες συνήθειές μας, που φαίνεται να επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης μας και στη δική τους περίπτωση να ηρεμούν το μυαλό. Είτε σκόπιμα είτε από τύχη, οι άνθρωποι αυτοί έχουν καλλιεργήσει συνήθειες που τους βοηθούν να νιώθουν καλύτερα, ακόμα και όταν τα πράγματα γίνονται χαοτικά. Μερικές από αυτές θα βρεις παρακάτω:

1. Τι προσδοκίες έχεις;

Φαντάσου το εξής σενάριο: έχεις έναν εργοδότη, που διαρκώς σου μεταφέρει το άγχος τους, επηρεάζοντας τη δική σου απόδοση. Το έχετε συζητήσει, αλλά τίποτα δεν αλλάζει. Έτσι, φτάνεις στο σημείο να μιλάς με τον εαυτό σου, εστιάζοντας στο τι θα έπρεπε να γίνεται. Όμως, αυτή η προσδοκία δεν είναι ρεαλιστική κι έτσι απογοητεύεσαι και αγανακτείς.

Όταν δεν μπορείς να ελέγξεις μια εξωτερική κατάσταση ή φοβάσαι να προσπαθήσεις να πλάθεις ιστορίες για το πώς θα έπρεπε να είναι τα πράγματα, δίνει βραχυπρόθεσμα την ψευδαίσθηση ελέγχου, ενώ σε βάθος χρόνου το μόνο που κάνει είναι να σε αγχώνει. Εάν θες να καλλιεργήσεις την εσωτερική σου ηρεμία, θέσε ρεαλιστικά πλαίσια στις προσδοκίες σου και μείνε συγκεντρωμένος στο πώς έχει όντως η κατάσταση.

ηρεμία
iStock

2. Πάρε την ευθύνη για τις πράξεις σου

Ανεξάρτητα από το πόσο καλός γονιός είσαι, το παιδί σου θα κάνει λάθη. Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά δουλεύεις, μπορεί να μην πάρεις αύξηση. Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα στη ζωή που στην πραγματικότητα μπορείς να ελέγξεις κι αυτό μπορεί να σε κάνει να νιώθεις αβοήθητος. Εάν θεωρείς τον εαυτό σου υπεύθυνο για πράγματα πέραν του ελέγχου σου, τότε άγχος και απογοήτευση σε περιμένουν. Επομένως, προσπάθησε να αποδεχθείς ότι το μόνο πράγμα που μπορείς να ελέγξεις είναι οι πράξεις σου.

ηρεμία
iStock

3. Η χαρά του να… χάνεις

Είσαι εξαντλημένος, αλλά δεν θες να αρνηθείς την πρόσκληση ενός φίλου για ποτό, από φόβο μην μείνεις… στην απέξω. Το πρόβλημα με το FOMO είναι ότι καταλήγεις να θυσιάζεις πράγματα που σε ωφελούν σε βάθος χρόνου, όπως ο ύπνος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνεις τέτοιες μικρές θυσίες, αλλά καλό είναι να μην συνηθίσεις σε αυτόν τον τρόπο ζωής, γιατί μακροπρόθεσμα θα έχει επιπτώσεις στην υγεία σου.

Πέρα, όμως, από το FOMO, υπάρχει και το JOMO. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι, παρόλο που μπορεί να χάνεις κάτι ευχάριστο τώρα, κερδίζεις κάτι μεγαλύτερο, λαμβάνοντας αποφάσεις με βάση τις αξίες και τις ανάγκες σου και όχι παροδικές ιδιοτροπίες ή φόβους.

ηρεμία
iStock

4. Υγιή όρια για εσωτερική ηρεμία

Δεν λες ποτέ «όχι» σε συγγενείς, φίλους, συναδέλφους από φόβο μην τους απογοητεύσεις; Μήπως η αυτοεκτίμησή σου εξαρτάται πολύ από το τι θα πουν οι άλλοι για σένα; Αν ναι, τότε είναι λογικό να νιώθεις άγχος και ανησυχία. Αν δεν έχεις όρια αντιμετωπίζεις τα προβλήματα και το άγχος των άλλων σαν να είναι δικά σου (και δεν είναι!).

Εάν αρχίσεις να λες «όχι», οι γύρω σου θα αναστατωθούν προσωρινά, αλλά θα μάθουν στο τέλος να σέβονται τα όριά σου κι εσύ θα κερδίσεις την ηρεμία σου. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, δεν μπορείς να βοηθήσεις τους άλλους, αν δεν φροντίσεις πρώτα τον εαυτό σου.

ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙΣ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΜΕ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΣΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΓΧΟΣ.

5. 'Έλεγξε τις σκέψεις, όχι τα συναισθήματα

Το να προσπαθείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου είναι μια συνταγή που με βεβαιότητα θα σου δημιουργήσει άγχος, γιατί πολύ απλά δεν μπορείς. Για τα συναισθήματα δεν υπάρχει διακόπτης «on-off». Μάλιστα, στην προσπάθειά σου αυτή το πιθανότερο είναι να κάνεις τα πράγματα χειρότερα. Εάν θες να αλλάξεις το πώς νιώθεις, αυτό μπορείς να το πετύχεις έμμεσα, αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτεσαι. Όταν αισθάνεσαι λυπημένος, αποδέξου το και υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι όλοι αισθάνονται λυπημένοι μερικές φορές και ότι επειδή νιώθεις άσχημα δεν σημαίνει ότι το να νιώθεις έτσι είναι κακό. Το ίδιο μπορείς να κάνεις κι αν αισθάνεσαι θυμό (αρκεί βέβαια να ελέγχεις το πώς ανταποκρίνεσαι σε αυτόν).

ηρεμία
iStock

6. Βρες ανθρώπους που σε στηρίζουν

Ανεξάρτητα από το πόσο «δουλεμένος» είσαι και πόσες συνεδρίες έχεις κάνεις με τον ψυχολόγο σου, οι άλλοι πάντα θα επηρεάζουν την ψυχική σου κατάσταση. Μπορεί να κάνεις όλη μέρα ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμό, αλλά αν ο προϊστάμενός σου κάνει micromanaging (ελέγχει υπερβολικά την εργασία σου), δεν θα αποφύγεις το στρες και τα νεύρα. Για να βρεις την ηρεμία σου, ίσως χρειαστεί να κάνεις σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τις διαπροσωπικές και επαγγελματικές σου σχέσεις. Μπορεί να είναι δύσκολο να «ξεκόψεις» από ανθρώπους, αλλά αν αυτοί οι άνθρωποι σού προκαλούν στρες, τότε μάλλον δεν έχεις επιλογή. Κάνε αυτό που χρειάζεται και καλλιέργησε σχέσεις που δρουν ευεργετικά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.