6 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΔΥΝΑΤΗ
Οι υγιείς συντροφικές σχέσεις είναι ένας από τους πυλώνες της ευημερίας μας, γι’ αυτό ας τις φροντίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε.
Να κάνουμε περισσότερη γυμναστική, να προσέχουμε περισσότερο τη διατροφή μας, να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, να κάνουμε περισσότερα ταξίδια, να αγχωνόμαστε λιγότερο. Αυτά είναι μερικά από τα λεγόμενα New Year’s Resolutions που κάθε χρόνο βάζουμε στη λίστα μας (μερικοί βέβαια τα απεχθάνονται) και συνήθως αφορούν το σώμα και την υγεία μας. Υπάρχει, όμως, κάτι ακόμα που πρέπει να είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας: οι συντροφικές μας σχέσεις.
Τα ζευγάρια που απολαμβάνουν μια υγιή σχέση αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ευημερίας και οι σχέσεις αυτές έχουν ευεργετικές συνέπειες τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, τονίζει ο Gary Lewandowski, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Monmouth. Προτείνει, μάλιστα, 6 απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τη σχέση μας δυνατή.
1. Να είμαστε αισιόδοξοι
Ναι, η αισιοδοξία είναι σημαντική για το μέλλον μας. Αλλά ποια αισιοδοξία; Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personal Relationship διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έβλεπαν τη θετική πλευρά της ζωής ήταν πιο αποτελεσματικοί στη διαχείριση των συγκρούσεων σε σύγκριση με εκείνους που η αισιοδοξία τους εστίαζε στη σχέση τους. Γιατί; Ίσως γιατί οι τελευταίοι έστρωναν μόνοι τους τον δρόμο προς την απογοήτευση.
2. Καλλιεργούμε την ψυχολογική ευελιξία
Το να προσαρμόζουμε τις συμπεριφορές μας είναι φυσιολογικό. Κανείς δεν είπε ότι πρέπει μια ζωή να κάνουμε τα ίδια πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Ας πειραματιστούμε και ας προσπαθήσουμε να είμαστε ευέλικτοι. Η ψυχολογική ευελιξία συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της σχέσης μας, εν μέρει επειδή βιώνουμε περισσότερα θετικά και λιγότερα αρνητικά συναισθήματα.
3. Το «εγώ» στις συντροφικές σχέσεις
Είναι εύκολο για μερικούς ανθρώπους να υποδύονται τον μάρτυρα σε μια σχέση. Αυτόν που θυσιάζει τα πάντα και αποδέχεται τα πάντα. Αν τα παραπάνω κάτι μας θυμίζουν, ας προσπαθήσουμε να εστιάσουμε περισσότερο στον εαυτό μας. Η αυτοφροντίδα δεν μας κάνει ούτε κακούς ανθρώπους ούτε κακούς συντρόφους. Όταν εμείς είμαστε ψυχολογικά υγιείς, τόσο ο/η σύντροφός μας όσο και η σχέση μας βγαίνουν κερδισμένοι.
4. Δεν είμαστε μόνοι μας
Μην το πάμε, όμως, στο άλλο άκρο. Δεν μπορούν όλα να γυρίζουν γύρω από εμάς. Κάποιες φορές είναι σημαντικό να βάζουμε πρώτο/η τον/τη σύντροφό μας και να ικανοποιούμε τις επιθυμίες του/της. Άλλωστε είμαστε ζευγάρι. Το να δίνουμε προτεραιότητα στις ανάγκες και τα θέλω των άλλων μάς φέρνει πιο κοντά τους, αυξάνει τα θετικά συναισθήματα, μειώνει τα αρνητικά και ενισχύει την αντιληπτή ποιότητα της σχέσης.
5. Ας μην είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας
Οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε ένα πιο δυνατό ή ένα πιο γυμνασμένο σώμα. Όμως, το «θέλω» του/της συντρόφου μας μπορεί να διαφέρει σημαντικά από αυτό που έχει καρφωθεί στο δικό μας μυαλό. Δεν είναι λίγες οι φορές που κρατάμε μια επικριτική στάση απέναντί στον ίδιο μας τον εαυτό, εν μέρει εξαιτίας της λάθος εντύπωσης που έχουμε για το τι πραγματικά επιθυμεί η άλλη πλευρά.
6. Οι συντροφικές σχέσεις θέλουν επαφή
Δεν ξεχνάμε να αγγίζουμε τον/τη σύντροφό μας. Ας κρατήσουμε το χέρι του/της την ώρα που περπατάμε, ας τον/την πάρουμε μια αγκαλιά όσο βλέπουμε την αγαπημένη μας ταινία, ας του/της δώσουμε ένα φιλί εκεί που δεν το περιμένει. Η επαφή ενισχύει τη σύνδεσή μας και την ποιότητα της σχέσης.