6 ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΟΥ ΕΝΑΝ ΝΑΡΚΙΣΣΟ
Υπάρχουν διάφορα σημάδια για να καταλάβεις ότι απέναντί σου είναι ένας νάρκισσος. Αν ακούσεις μία από αυτές τις φράσεις, δες πώς μπορείς να αντιδράσεις για το δικό σου καλό.
H Dr. Ramani Durvasula είναι κλινική ψυχολόγος στο Λος Άντζελες, συγγραφέας και καθηγήτρια ψυχολογίας στο California State University. Το κύριο πεδίο έρευνας της είναι η διαταραχή ναρκισσιστικής συμπεριφοράς και η ναρκισσιστική κακοποίηση. Σε πρόσφατη δημοσίευση της έγραψε τις 6 φράσεις που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που είναι «εξαιρετικά νάρκισσοι».
Όπως τονίζει, «οι πολύ νάρκισσοι είναι και μάστερ του gaslighting». Επίσης, ως κύριο στόχο σε μια σχέση έχουν «να αντισταθμίσουν την ανασφάλειά τους, ελέγχοντας και χειραγωγώντας τους άλλους». Ας δούμε πώς μπορούμε να τους καταλάβουμε μέσω 6 φράσεων που όλοι χρησιμοποιούν.
1. Δεν θέλω να μιλήσω για εμένα, αλλά…
Οι νάρκισσοι γνωρίζουν πως δεν πρέπει να κυριαρχούν σε μια συζήτηση, ωστόσο το επιδιώκουν ούτως ή άλλως. Είναι σαν μια ψευδο-αποποίηση ευθύνης που τους δίνει την άδεια να εστιάζουν μόνο στον εαυτό τους.
Τι μπορείς να κάνεις:
Όταν έχεις απέναντί σου έναν νάρκισσο, καλό είναι να έχεις προετοιμαστεί… για την ώρα του. Για να πει την ιστορία του. Αν σε ενδιαφέρει, την ακούς όπως θα άκουγες ένα podcast, χωρίς να περιμένεις πως θα γίνει συζήτηση.
2. Λυπάμαι που νιώθεις έτσι
Οι νάρκισσοι δυσκολεύονται να παραδεχτούν ένα λάθος. Αυτή είναι η κλασική απόπειρά τους για συγγνώμη. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για αποφυγή. Με αυτή τη φράση, υπονοούν ότι τα συναισθήματα σου είναι δικό σου πρόβλημα και πως δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη συμπεριφορά σου.
Τι μπορείς να κάνεις:
Αν δεν νιώθουν ειλικρινή μεταμέλεια, ανεξάρτητα από το παράπτωμα, πιθανότατα θα το κάνουν ξανά. Η συμβουλή της ειδικού είναι απλά να απεμπλακείς. Για να αποφύγεις να πληγωθείς στο μέλλον, λέει, είναι συχνά καλύτερο να βλέπεις τους ανθρώπους όπως πραγματικά είναι.
3. Γιατί μου το κάνεις αυτό;
Οι νάρκισσοι έχουν μια εκπληκτική ικανότητα να πλασάρονται ως θύματα ενώ είναι θύτες. Μπορεί να είσαι εσύ που έχεις γρίπη ή μια δύσκολη εβδομάδα στη δουλειά. Ό,τι όμως κι αν γίνεται ενόχληση για εκείνους, θα το παρουσιάσουν ως πρόβλημά τους.
Τι μπορείς να κάνεις:
Μπορείς να ανακτήσεις έναν βαθμό δύναμης μέσω της αυτογνωσίας. Διαφορετικά, μπορεί να αναρωτιέσαι συνεχώς αν φταις εσύ. Ζήτα υποστήριξη, για να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ότι δεν είσαι φταίχτης.
4. Είμαι πολυάσχολος άνθρωπος, δεν έχω χρόνο για κάτι τέτοιο
Το «κάτι τέτοιο» μπορεί να είναι οτιδήποτε σε ενδιαφέρει. Τα χαρακτηριστικά ενός νάρκισσου είναι η πεποίθηση πως δικαιούται τα πάντα, η έλλειψη ενσυναίσθησης και η αδυναμία διατήρησης αμοιβαίων σχέσεων. Όχι μόνο δεν είναι σε θέση να κατανοήσει τις ανάγκες ενός άλλου ατόμου, αλλά τις απορρίπτει κιόλας.
Τι μπορείς να κάνεις
Αναγνώρισε τους περιορισμούς ενός νάρκισσου. Πιθανότατα δεν θα βρει χρόνο για εσένα εκτός αν χρειάζεται κάτι. Μια τέτοια σχέση είναι σαν να πηγαίνεις σε άδειο πηγάδι για νερό.
5. Ελπίζω να ξέρεις με ποιον τα βάζεις
Διατυπώνεται και ως «αν μου κάνεις ποτέ κάτι κακό, θα κάνω τη ζωή σου κόλαση». Αυτή η τακτική της απειλής που αιωρείται με την πιθανότητα της εκδίκησης είναι ο τρόπος που έχουν οι νάρκισσοι να δημιουργούν μια ψευδαίσθηση δύναμης και να εμπνέουν φόβο. Ο περισσότερος κόσμος γύρω τους δεν θέλει να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή, οπότε συμμορφώνεται.
Τι μπορείς να κάνεις:
Η περίπτωση αυτή είναι ανησυχητική, λέει η ειδικός, ειδικά αν έχεις πρόκειται για κάποιον που έχει ιστορικό στο να κάνει άλλους να δυστυχούν. Η τεκμηρίωση είναι το κλειδί. Κράτα όλα τα email και τα μηνύματα. Εάν υπάρχει πραγματικό ζήτημα ασφάλειας, ζήτα βοήθεια από τις αρχές.
6. Δεν είναι δίκαιο
Οι νάρκισσοι πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει ένα σύνολο κανόνων για αυτούς και ένα διαφορετικό σύνολο κανόνων για όλους τους υπόλοιπους. Όταν πρέπει να συμμορφωθούν ή όταν τους επιβάλλεται κάτι ως συνέπεια στις πράξεις τους, αυτό λειτουργεί ως υπενθύμιση πως δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.
Τι μπορείς να κάνεις:
Μπορεί να μπεις στον πειρασμό να κατευνάσεις έναν νάρκισσο, ίσως από ενοχές ή για να αποφύγεις τη σύγκρουση. Αλλά αυτό θα διαιωνίσει την κατάσταση. Μην προσπαθείς να είσαι το άτομο που αγωνίζεται να κάνει τη ζωή του άλλου «δίκαιη» μέσω παράλογων προσωπικών θυσιών.