5 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΗ ΖΗΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ
Αν ψάχνεις τρόπο να διαχειριστείς τα συναισθήματα ζήλιας, οι 5 τρόποι που σου προτείνουμε θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τον στόχο σου.
Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να αποδεχθείς είναι ότι εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι πιο έξυπνοι, πιο όμορφοι, πιο χαρούμενοι, πιο πλούσιοι από εσένα κι εμένα. Υπάρχουν, επίσης, άνθρωποι λιγότερο έξυπνοι, όμορφοι, χαρούμενοι, πλούσιοι. Το δεύτερο είναι ότι η κοινωνία σού μαθαίνει να ανταγωνίζεσαι τους πάντες και τα πάντα από παιδί, αλλά οι γονείς οφείλουν να σου μάθουν πως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και πως τελικά όλοι είμαστε υπέροχοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αυτό που έχει σημασία είναι να μάθεις ποιος είσαι, τις προτεραιότητές σου σε αυτήν τη ζωή και έως πού μπορείς να φτάσεις, προκειμένου να διεκδικήσεις τα «θέλω» σου.
Προφανώς, μέχρι να φτάσεις σ' αυτό το επίπεδο συνειδητότητας, βιώνεις κατά καιρούς το συναίσθημα της ζήλιας, ένα συναίσθημα που αφορά τους πάντες και τροφοδοτεί την κακία στον βαθμό που σταματάμε να έχουμε ενσυναίσθηση. Αν την αφήσουμε ανεξέλεγκτη, κινδυνεύουμε να απομακρυνθούμε από ανθρώπους που αγαπάμε (αφού δεν μπορούμε να χαρούμε με τη χαρά τους), αλλά και από τον ίδιο μας τον εαυτό.
Όμως, στο τέλος της ημέρας, θα αλλάξει κάτι στη ζωή σου αν φας τα... λυσσακά σου σκεπτόμενη/σκεπτόμενος π.χ. τον συνεργάτη που ενώ δεν κάνει τίποτα, απολαμβάνει όλα τα «μπράβο»; Η απάντηση είναι «όχι». Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να μάθεις να υπάρχεις μέσα σε μια κατάσταση με τρόπο που καθιστά εφικτή την επιβίωσή σου, χωρίς να καταστρέφεις την ψυχική σου υγεία. Υπάρχει τρόπος, αρκεί να προσπαθήσεις να τον βρεις.
Αν έφτασες έως εδώ, ας δούμε πώς μπορείς να αναγνωρίσεις τα σημάδια της ζήλιας από νωρίς και με ποιους τρόπους μπορείς να τη διαχειριστείς για να προστατέψεις την υγεία σου.
1. Αναγνώρισε και αποδέξου το συναίσθημα
Για αρχή, αναγνώρισε ότι ο φθόνος είναι ένα φυσικό ανθρώπινο συναίσθημα. Η αποδοχή του, χωρίς κρίση, ενοχές και αυτομαστίγωμα είναι το πρώτο βήμα για τη διαχείρισή του. Μόλις αισθανθείς αυτό το... τσίμπημα, αποδέξου το και αμέσως θα αμβλυνθεί. Έρευνα έχει δείξει πως η επισήμανση των συναισθημάτων μας ηρεμεί το μεταιχμιακό σύστημα, δηλαδή το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμισή τους. Επίσης, έχει διαπιστωθεί πως αν κοιτάς στα μάτια κάποιον που μοιράζεται μαζί σου ένα καλό νέο, καλλιεργείς την ενσυναίσθησή σου κι έτσι δεν σκέφτεσαι το γνωστό «γιατί αυτός και όχι εγώ».
2. Εντόπισε τη βασική αιτία της ζήλιας
Βρες τι ζηλεύεις. Τα χρήματα κάποιου άλλου; Την ευτυχία του; Την καριέρα του; Νιώθεις... λίγος συγκριτικά με εκείνον, εξαιτίας της ανασφάλειάς σου; Ο εντοπισμός της πηγής μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Όπως αναφέρεται σε άρθρο της Washington Post, «ο φθόνος είναι ένας πολύτιμος αγγελιοφόρος και ένας τρόπος να αποκωδικοποιήσουμε το νόημά του είναι να απαντήσουμε στην ερώτηση "ποια είναι η ρίζα του;"»
3. Εξάσκησε την ευγνωμοσύνη
Μπορεί να επιθυμείς κάποια πράγματα που δεν μπορείς να έχεις. Την ίδια ώρα, όμως, μπορεί να απολαμβάνεις πράγματα που για πολλούς δεν είναι δεδομένα. Εστίασε στα τελευταία, στην υγεία σου, σε έναν καλό φίλο που στέκεται πάντα «βράχος» δίπλα σου, σε ένα κομπλιμέντο που σου έκαναν. Η τακτική άσκηση της ευγνωμοσύνης μπορεί να αλλάξει την οπτική σου και να μειώσει τα συναισθήματα ζήλιας, ιδιαίτερα αν εστιάσεις στο πώς σε κάνουν να νιώθεις όλα όσα έχεις.
4. Καλλιέργησε την αυτοσυμπόνια
Αντιμετώπισε τον εαυτό σου με καλοσύνη και κατανόηση. Αναγνώρισε ότι ο καθένας έχει τα δικά του δυνατά και αδύνατα σημεία και ότι κανείς δεν τα έχει όλα. Εφόσον καταλήξεις στο ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα για τη ζωή σου τη δεδομένη χρονική στιγμή, αν δεν τα έχεις, φρόντισε να τα διεκδικήσεις. Είναι σημαντικό να θέτεις προσωπικούς (και εφικτούς) στόχους, επιδιώκοντας τη δική σου πρόοδο και βελτίωση. Αντί να σπαταλάς τον χρόνο σου ζηλεύοντας άλλους, αφιέρωσέ τον στο για να γίνεις καλύτερος.
Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΖΗΛΙΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΣΗ, ΕΝΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΣΤΙΓΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ.
5. Περιόρισε τη χρήση των social media
Όταν βλέπεις συνέχεια κάτι, ακόμα και αν δεν το έχεις ανάγκη, το θες. Μελέτες δείχνουν πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επιδεινώσουν τα αισθήματα ζήλιας, λόγω της συνεχούς έκθεσης στα highlights των άλλων. Ο περιορισμός της χρήσης τους βοηθάει. Προσπάθησε να μην αντιμετωπίζεις τις επιτυχίες των άλλων ως αφορμή για συγκρίσεις και προτίμησε να τις βλέπεις ως πηγή έμπνευσης.
Λίγα λόγια για το τέλος
Πάντα είναι ωφέλιμο το να μπορείς να μιλάς για τα συναισθήματά σου με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και με επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Πολύ σημαντικό εφόδιο για την καταπολέμηση της ζήλιας είναι η ενίσχυση των προσωπικών σχέσεων, οι οποίες καλύπτουν και την ανάγκη του ανήκειν.
Τέλος, μην παραλείπεις να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για τις όποιες κατακτήσεις του. Η πρακτική αυτή βοηθά στο να βελτιώσεις την αυτοεκτίμησή σου και κατά συνέπεια περιορίζει τη σύγκριση με άλλους. Δεν έχει σημασία αν έχεις καταφέρει κάτι μικρό ή κάτι μεγάλο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το έχεις καταφέρει με τις δικές σου δυνάμεις.