Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

5 ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥΣ

Ποια είναι η Νο 1 συμβουλή που θα μοιραζόσουν με έναν αναγνώστη; Στην ερώτηση αυτή απαντούν πέντε ειδικοί ψυχικής υγείας.

Όσοι επισκεπτόμαστε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πόσο σημαντική είναι η διαδικασία που εξελίσσεται μέσα στους τέσσερις αυτούς τοίχους. Οι ειδικοί βρίσκονται εκεί για να ακούσουν σκέψεις, προβλήματα, άγχη, ανασφάλειες και ό,τι μας ταλαιπωρεί, με σκοπό να βοηθήσουν.

Πέντε ειδικοί ψυχικής υγείας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μοιράζονται με τους αναγνώστες τη Νο 1 συμβουλή τους. Τη συμβουλή που εφαρμόζουν και οι ίδιοι στην προσωπική τους ζωή. Ίσως κάτι από όσα ακολουθούν σε βοηθήσει να αλλάξεις έστω και λίγο και τη δική σου ζωή προς το καλύτερο.

1. Πάρε μια ανάσα πριν αντιδράσεις

Μήπως διαρκώς βιάζεσαι να δώσεις τη σωστή απάντηση σε μια κατάσταση, με αποτέλεσμα να παρασύρεσαι και τελικά να αντιδράς λίγο υπερβολικά; Η συμβουλή της ψυχοθεραπεύτριας Lauren Tinaglia είναι να πάρεις μερικές αργές, βαθιές αναπνοές, να αναγνωρίσεις τα συναισθήματά σου, να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ότι έχουν σημασία, κι έπειτα να αντιδράσεις. Σχεδόν πάντα έχεις περισσότερο χρόνο από όσο νομίζεις πριν αντιδράσεις. Μερικά δευτερόλεπτα ή μερικά λεπτά αρκούν για να αξιολογήσεις μια κατάσταση, το πώς νιώθεις και την πορεία που θες να ακολουθήσεις.

2. Δεν είσαι τόσο ξεχωριστός

Στο TEDxAthens 2024, ανάμεσα στους ομιλητές που ακούσαμε ήταν και η Evy Poumpouras, πρώην ειδική πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών και τώρα multi-platform δημοσιογράφος. Μία από τις φράσεις της που κρατήσαμε ήταν το «you are not special», γι' αυτό και δεν είσαι μόνος.

Την ίδια φράση χρησιμοποιεί και ο ειδικός Jonathan Levine: «Δεν είσαι τόσο ιδιαίτερος, οπότε μην παίρνεις τον εαυτό σου πολύ στα σοβαρά. Αν τα καταφέρεις, θα μπορέσεις να προχωρήσεις προς τα εμπρός». Προσθέτει, επίσης, ότι άρχισε να νιώθει πιο απελευθερωμένος όταν ο δικός του θεραπευτής του υπενθύμισε πως ό,τι κάνει δεν βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της προσοχής των άλλων ανθρώπων.

συμβουλή
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

3. Μην ρωτάς γιατί

«Όποτε είναι δυνατόν, αποφεύγω να κάνω ερωτήσεις που ξεκινούν με τη λέξη “γιατί”», λέει η Milissa Aronson. Είναι προτιμότερο να τις αντικαθιστάς με φράσεις, όπως «Τι συνέβη;» ή «Πώς γίνεται;». Ποιος είναι ο λόγος πίσω από την εφαρμογή της τεχνικής αυτής; Όπως εξηγεί η Aronson, μια ερώτηση που ξεκινάει με «γιατί» μπορεί να μοιάζει καλοπροαίρετη, αλλά βάζει τον συνομιλητή σε θέση άμυνας, καθώς καλείται να απαντήσει με ένα «επειδή». Ακολούθησε τη συμβουλή της, κάνε τις απαραίτητες προσαρμογές και είναι πολύ πιθανό να αποφύγεις κάποιους καβγάδες ή το να πληγώσεις τα συναισθήματα του συνομιλητή σου.

4. Ξύπνα τις αισθήσεις σου

«Η σύνδεση με τις αισθήσεις μας, ειδικά κατά τη διάρκεια κουραστικών, αγχωτικών εργασιών, μπορεί να σε απομακρύνει από την ανησυχία για το μέλλον και τη λύπη για το παρελθόν, και να σε οδηγήσει στο παρόν», λέει ο Aaron Gilbert. Όπως εξηγεί, το να εστιάζεις στις αισθήσεις λειτουργεί ως μια υπενθύμιση ότι η ευχαρίστηση, η ηρεμία και η απόλαυση βρίσκονται στο τώρα και όχι σε κάποια μελλοντική στιγμή ή σε κάποιο περασμένο μεγαλείο. Ίσως για τον λόγο αυτό να μου αρέσει τόσο πολύ να πλένω πιάτα. Γιατί εκείνη την ώρα εστιάζω στη στιγμή και στο νερό που κυλάει στα χέρια μου.

ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΕ «ΓΙΑΤΙ» ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗ, ΑΛΛΑ ΒΑΖΕΙ ΤΟΝ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΣΕ ΘΕΣΗ ΑΜΥΝΑΣ.

5. Μην υπερεπενδύεις στα προβλήματα των άλλων

Μήπως είσαι από τους ανθρώπους που νιώθουν την ανάγκη να λύσουν τα προβλήματα των άλλων, πολλές φορές περισσότερο από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους; Αν ναι, τότε για το καλό της ψυχικής σου υγείας φρόντισε να το περιορίσεις. Η συνειδητοποίηση αυτή βοήθησε την Kiki Ramsey να διαχειριστεί το άγχος της, να ελέγξει τα επίπεδα του στρες που βίωνε και να διαχειριστεί καλύτερα τις σχέσεις της.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.