iStock

5 ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΚΟΛΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

Αν στην καθημερινότητά σου αντιμετωπίζεις πολλές προκλήσεις, τα παρακάτω ψυχολογικά κόλπα θα σε βοηθήσουν να τις διαχειριστείς καλύτερα.

Είναι πολλές οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Σε αυτό κανείς δεν είναι μόνος. Υπάρχουν, ωστόσο, μικρά... ψυχολογικά κόλπα που αν εφαρμόσουμε μπορούμε να διευκολύνουμε κάπως την κατάσταση.

Για να σε βοηθήσουμε κι εμείς σε έναν βαθμό, ακολουθούν πέντε παραδείγματα τέτοιων μεθόδων, τα οποία βασίζονται σε μελέτες επαγγελματιών ψυχικής και νοητικής υγείας.

5 ψυχολογικά κόλπα που θα βοηθήσουν στην... επιβίωσή σου

#1 Όταν προσπαθείς να πείσεις κάποιον, φρόντισε να είσαι όρθιος, ενώ εκείνος κάθεται

Κάνοντας αυτή τη μικρή κίνηση, αυξάνεις τις πιθανότητές σου να σε πιστέψει. Γιατί; Γιατί, όταν είσαι όρθιος και μιλάς σε κάποιον που κάθεται, φαίνεσαι ψηλότερος κι αυτό σου δίνει υποσυνείδητα μια αίσθηση κυριαρχίας. Στην περίπτωση, όμως, που το άλλο άτομο νιώθει άβολα ή πιέζεται, καλό είναι να προσαρμόσεις την τακτική σου, καθώς το πιθανότερο είναι να γίνει αμυντικό.

#2 Αν ψάχνεις κάτι που κάποιος έκρυψε, φώναξε ότι το βρήκες

Με τον τρόπο αυτό, αυτός που το έκρυψε, θα κοιτάξει προς το σημείο που έχει βάλει το αντικείμενο. Η συγκεκριμένη τακτική εκμεταλλεύεται τις ψυχολογικές αρχές που σχετίζονται με την ενοχή, το άγχος και τις ακούσιες αντιδράσεις. Για παράδειγμα, αν κάποιος κρύψει κάτι που δεν του ανήκει, έχει άγχος μήπως ο ιδιοκτήτης του αντικειμένου το ανακαλύψει. Έτσι, το γνωστικό του φορτίο (η διανοητική προσπάθεια) γίνεται μεγαλύτερο. Παράλληλα, γίνεται πιο δύσκολος ο έλεγχος υποσυνείδητων συμπεριφορών. Βέβαια, βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο ψυχολογικό κόλπο είναι να αισθάνεται νευρικό το άτομο που έχει κρύψει το αντικείμενο.

iStock

#3 Μπορείς να τσεκάρεις αν κάποιος σε κοιτάει, ελέγχοντας το ρολόι σου

Τι θα κερδίσεις με το συγκεκριμένο ψυχολογικό κόλπο; Αν όντως σε παρακολουθεί, θα κοιτάξει κι εκείνος το δικό του ρολόι. Το φαινόμενο που εξηγεί την αντίδραση λέγεται mirroring (αντιγραφή της γλώσσας του σώματος). Υποσυνείδητα, οι άνθρωποι μιμούμαστε τις χειρονομίες, τις συμπεριφορές και τις πράξεις των άλλων. Είναι μια μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας που βοηθάει στην καλλιέργεια σχέσεων.

#4 Κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας, διατήρησε όσο μπορείς την ψυχραιμία σου

Άφησε την άλλη πλευρά να ολοκληρώσει χωρίς να πεις κουβέντα. Έπειτα, «κάρφωσε» πάνω της το βλέμμα σου. Κατά πάσα πιθανότητα ο άλλος/ η άλλη θα γίνει έξαλλος/έξαλλη. Η αποτελεσματικότητα αυτής της στρατηγικής βασίζεται στην ψυχολογική δυσφορία που προκαλείς σε όποιον κοιτάς επίμονα, ενώ είσαι σιωπηλός. Έτσι, αυξάνεις την πίεση που νιώθει να «γεμίσει» το κενό (το διάστημα που δεν μιλάει κανείς). Επίσης, όταν φαίνεσαι ήρεμος κατά τη διάρκεια μιας διένεξης, δείχνεις ότι δεν έχεις αναστατωθεί, άρα η άλλη πλευρά δεν έχει κερδίσει.

iStock

#5 Αν σε διακόψει κάποιος ενώ μιλάς, συνέχισε να μιλάς

Συχνά όταν κάποιος διακόπτει, σκοπό έχει να ελέγξει τη συζήτηση. Αν, όμως, συνεχίσεις να μιλάς ανεπηρέαστος, στέλνεις ένα διακριτικό μήνυμα πως εσύ είσαι αυτός που έχεις τον έλεγχο. Το... ψυχολογικό αυτό κόλπο μπορεί να περιγραφεί ως μια μη συγκρουσιακή κυριαρχία, που διδάσκει δίχως εντάσεις στο άλλο άτομο ότι πρέπει να αφήνει τους συνομιλητές του να ολοκληρώνουν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.