Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

5 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΕ ΣΕΝΑ

Υπάρχουν 5 προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί εσύ να αγνοείς, αλλά οι γύρω σου θα ήθελαν να αναγνωρίσεις, ώστε να αλλάξεις επιτέλους συμπεριφορά.

Η αλήθεια είναι πως όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο εύκολο γίνεται το να εντοπίζουμε στους ανθρώπους γύρω μας τα προειδοποιητικά εκείνα σημάδια (αγγλιστί red flags), που θα μας προστατεύσουν. Δεν συμβαίνει, ωστόσο, το ίδιο όσον αφορά τα δικά μας red flags, τις δικές μας κάπως προβληματικές συμπεριφορές. Γιατί; Λόγω της τάσης που έχουμε να δείχνουμε μεγαλύτερη κατανόηση απέναντι στα δικά μας συναισθήματα και να εκλογικεύουμε τις δικές μας επιλογές και πράξεις.

Αν θέλουμε, όμως, να φροντίσουμε τις σχέσεις μας και εμάς τους ίδιους, καλό είναι να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα προειδοποιητικά αυτά σημάδια και πάνω μας. Παρακάτω θα βρεις 5 από αυτά:

1. Ο εσωτερικός διάλογος σου τρώει ενέργεια

«Οποιοσδήποτε εσωτερικός διάλογος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά σου να πιστεύεις στον εαυτό σου και στις δικές σου ικανότητες, και να αξιοποιείς τις δυνατότητές σου». Έτσι ορίζει την αρνητική αυτο-ομιλία η ψυχολόγος Elizabeth Scott. Το να υποβιβάζεις συνεχώς τον εαυτό σου αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, εξηγεί η ειδικός.

2. Έντονη ανάγκη για κοινωνική επικύρωση

Η αυτοεκτίμησή σου συχνά επηρεάζεται από τις απόψεις και τα συναισθήματα των άλλων για σένα; Νιώθεις έντονη την ανάγκη να κάνεις πάντα τους άλλους να σε συμπαθούν, ανεξάρτητα από το αν τους συμπαθείς εσύ ή όχι; Όλα αυτά είναι σημάδια ότι μπορεί να έχεις μια έντονη ανάγκη για κοινωνική επικύρωση. Τα άτομα με την ανάγκη αυτή έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και παραμένουν (ή κυνηγούν) φιλίες και σχέσεις χωρίς ανταπόκριση.

προειδοποιητικά σημάδια
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

3. Έντονη ανάγκη για έλεγχο

Το να χρειάζεσαι συνεχώς να διορθώνεις τα προβλήματα των άλλων, να τρέχεις διαρκώς να τους σώσεις και να προσπαθείς να διαχειριστείς κάθε πλευρά μας κατάστασης είναι ενδείξεις ότι έχεις έντονη την ανάγκη για έλεγχο. Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι πολύ πιθανό να παλεύουν με έντονα συναισθήματα ανικανότητας και για να αντεπεξέλθουν γίνονται υπερβολικά απαιτητικοί στις σχέσης τους με τους άλλους ανθρώπους.

4. Το αποφευκτικό στυλ προσκόλλησης

Άτομα με το συγκεκριμένο στυλ προσκόλλησης τείνουν να είναι συναισθηματικά αποστασιοποιημένα και κλειστά. Συχνά νιώθουν άβολα με την εγγύτητα και την οικειότητα στις σχέσεις. Ως αποτέλεσμα, η απάντησή τους στη σύγκρουση δεν είναι να επικοινωνούν ανοιχτά με το άλλο άτομο, αλλά να το αποφεύγουν ή να εκδηλώνουν άλλες προβληματικές συμπεριφορές (όπως π.χ. το ghosting).

5. Εθισμός στα social media

Ένα ακόμα προειδοποιητικό σημάδι είναι ο εθισμός στα social media. Η υπερβολική κατανάλωση μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει μεταξύ άλλων σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, αυξανόμενα συναισθήματα μοναξιάς, άγχος ή κατάθλιψη, διαταραγμένα πρότυπα ύπνου, μειωμένη σωματική δραστηριότητα, μειωμένη ικανότητα ενσυναίσθησης κ.ά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.