iStock

5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΣΟΥ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΤΡΕΣ

Υπέροχα τα χαλαρωτικά μπάνια με κεριά, όμως είναι μάλλον απίθανο να σου μειώσουν το στρες. Τι θα σε βοηθήσει πραγματικά;

H αυτοφροντίδα είναι το νέο μικρό μαύρο φόρεμα που δεν πρέπει να λείπει από τη ντουλάπα σου. Και «φοριέται» παντού: Πάμε κομμωτήριο για 3η φορά τον ίδιο μήνα –το ονομάζουμε αυτοφροντίδα. Παίρνουμε το 5ο μαγιό για φέτος, για την αυτοφροντίδα μας κι αυτό. Αυτοφροντίδα είναι το shake πρωτεΐνης με σπόρους chia και αβοκάντο το πρωί, αλλά και ένα λαχταριστό burger το βράδυ, γιατί το αξίζεις.

Ζήσε τη στιγμή, ακούμε την αυτοφροντίδα να μας ψιθυρίζει. Κάνε αυτό που νιώθεις καλό για εσένα. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσεις το στρες που σε βασανίζει καθημερινά. Μόνο έτσι θα φιμώσεις τα δύσκολα συναισθήματα. Θα ξεχάσεις πόση δουλειά σε περιμένει, πόσο σε εκνεύρισε ένας συνάδελφος εκεί, τον καβγά που είχες νωρίτερα με την έφηβη κόρη σου, το ότι ακόμα δεν έχεις κλείσει ραντεβού στη γυναικολόγο.

Μετά το μάτι σου πέφτει στο υπόλοιπο του λογαριασμού σου και συνειδητοποιείς ότι με τα έξοδα που έχεις κάνει για την αυτοφροντίδα σου πιθανότατα να μη βγάζεις τον μήνα. Και τότε το στρες γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Οι ενυδατικές μάσκες και το νέο smartphone των 1.500 ευρώ ίσως τελικά να μην αρκούν.

Τι χρειάζεσαι πραγματικά αυτή τη στιγμή;

«Πολύ συχνά η αυτοφροντίδα είναι μια κατάσταση μη βιώσιμη, γιατί δεν ευθυγραμμίζεται με τις πραγματικές προθέσεις μας», λέει σε άρθρο η ψυχοθεραπεύτρια Stacy Gacheru. Αν, δηλαδή, αυτό που χρειάζεσαι είναι να λύσεις κάποιο πρόβλημα σχετικά με τη δουλειά σου, κανένα ταξίδι στο εξωτερικό δεν θα σε βοηθήσει. Ναι, μια βόλτα στην παραλία μπορεί να σου προσφέρει πνευματική διαύγεια και προοπτική, αλλά το πρόβλημα παραμένει και σε περιμένει. Οι δύσκολες συζητήσεις πρέπει να γίνουν. Ένα θέμα υγείας αποζητά τη θεραπεία του. Οι πραγματικές σου ανάγκες είναι εκεί και καλούν σε συγκεκριμένη βοήθεια. Και όσο δεν τη λαμβάνουν, το στρες διαιωνίζεται.

«Αυτοφροντίδα σημαίνει να βάζεις τον εαυτό σου σε προτεραιότητα και να γίνεσαι λίγο εγωιστής», λέει η Gacheru. Μερικές φορές αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πολυτέλειες, όμως πριν επιδοθείς σε καθεμία από αυτές έχει σημασία, να σκεφτείς τι θα σου προσφέρει: Καλύτερο ύπνο; Συναισθηματική ρύθμιση; Μία στιγμή ηρεμίας; Το δύσκολο, δηλαδή, είναι να βρεις την απάντηση στο τι ακριβώς πρέπει να κάνεις για να διαχειριστείς και να λύσεις το στρες. Και για να το κάνεις αυτό απαιτείται δουλειά με τον εαυτό σου, αυτογνωσία και αυτό-αποδοχή.

Όπως λέει η ψυχοθεραπεύτρια Dr. Stephanie-Jane Okpara, «η αυτοφροντίδα ξεκινά ρωτώντας τον εαυτό σου: Τι χρειάζομαι πραγματικά αυτή τη στιγμή;».

Όσο αναζητάς μια ειλικρινή απάντηση, η ίδια προτείνει 5 στρατηγικές που εφαρμόζοντας στην καθημερινότητά σου μπορούν πραγματικά να σε βοηθήσουν να μειώσεις το στρες.

5 πράγματα που μπορούν πραγματικά να σου μειώσουν το στρες
iStock

1. Ενσυνειδητότητα και διαλογισμός

Η ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός είναι δύο αποτελεσματικές πρακτικές για τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της συνολικής ψυχικής υγείας. Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι σε καλούν να επικεντρωθείς στην παρούσα στιγμή και αυτό ανακουφίζει το άγχος για το μέλλον ή τις τύψεις για το παρελθόν. Όπως λέει η Dr. Okpara, «Η ενσυνειδητότητα απαιτεί μόνο να είσαι παρών/-ούσα στη στιγμή, π.χ. να βλέπεις μια ταινία χωρίς ταυτόχρονα να σκρολάρεις στο κινητό σου. Να απαλλάσσεσαι από τις ενοχές όταν δεν υπερ-αποδίδεις. Να συγκεντρώνεσαι σε αυτό που κάνεις χωρίς να ενδίδεις στους περισπασμούς».

2. Θέσπιση και τήρηση ορίων

Αν δουλεύεις τις ώρες που κανονικά θα έπρεπε να ξεκουράζεσαι ή αν αναλαμβάνεις ευθύνες που υπερβαίνουν τις δυνατότητές σου, τότε δεν έχεις βάλει όρια. «Δεν μπορείς να εφαρμόσεις την αυτοφροντίδα χωρίς όρια στις σχέσεις σου με τους άλλους, στον φόρτο εργασίας σου, στις δραστηριότητές σου», λέει η Gacheru. «Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να απορρίπτεις αιτήματα που δεν ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητές σου».

5 πράγματα που μπορούν πραγματικά να σου μειώσουν το στρες
iStock

3. Το χτίσιμο υγιών σχέσεων και ενός υποστηρικτικού δικτύου μειώνει το στρες

Το να ενσωματώνουμε την οικογένεια, τους φίλους μας, την κοινότητά μας σε αυτό που βιώνουμε μπορεί να μας παρέχει στήριξη, ενθάρρυνση και την αίσθηση του ανήκειν. Το να έχουμε υγιείς σχέσεις μπορεί να μειώσει το αίσθημα της μοναξιάς, της απομόνωσης, και να μας δώσει χαρά ακόμα και στις πιο στρεσογόνες περιόδους. Όταν περιβαλλόμαστε από ανθρώπους υποστηρικτικούς, που μπορούμε να εμπιστευτούμε, μας δίνεται χώρος να μοιραστούμε όσα σκεφτόμαστε και νιώθουμε, και αυτό μπορεί να είναι τρομερά ανακουφιστικό.

4. Το στρες αντιμετωπίζεται με συστηματική σωματική δραστηριότητα

Η αυτοφροντίδα είναι μία ολιστική υπόθεση «που απαιτεί από εσένα να λάβεις υπόψη ότι δεν είσαι μόνο ψυχή, μα και πνεύμα και σώμα», όπως λέει η Gacheru. Οι σωματικές δραστηριότητες, ο καλός ύπνος, η υγιεινή διατροφή είναι πράξεις αυτοφροντίδας που βοηθούν το σώμα να εκλύει ενδορφίνες και να μειώνει τις ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη. Έτσι, καλές οι μάσκες ομορφιάς, αλλά το σώμα σου χρειάζεται και κίνηση (τρέξιμο, ποδήλατο, πιλάτες, βάρη), καθώς και καθαρές τροφές.

5 πράγματα που μπορούν πραγματικά να σου μειώσουν το στρες
iStock

5. Αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας

Η σημαντικότερη ίσως μορφή αυτοφροντίδας και η καλύτερη επένδυση που θα κάνεις για εσένα είναι να βρεις έναν ψυχοθεραπευτή που θα σε βοηθήσει να βρεις δικά σου εργαλεία και στρατηγικές για να καταφέρεις να μειώσεις αποτελεσματικά το στρες. Με επαγγελματική καθοδήγηση σε ένα ασφαλές πλαίσιο θα μπορέσεις να αποδεχτείς τη δυσφορία που αναπόφευκτα προκαλούν η προσωπική ανάπτυξη, οι δύσκολες συζητήσεις, η καλλιέργεια αποτελεσματικών στρατηγικών για τις δυσκολίες της ζωής. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να δυναμώσεις τον εαυτό σου, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με αυθεντικότητα και χωρίς να αδειάζεις τον τραπεζικό σου λογαριασμό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.