iStock

5 ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙ ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Θεωρείς πως είσαι άτομο υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης; Κάνε το τεστ: Μήπως πού και πού ξεστομίζεις φράσεις όπως οι παρακάτω;

Έχω μία γνωστή που κάθε φορά κάποιος θα της πει ότι έχει κάτι (π.χ. ότι κάπου πονάει, ότι κάτι άσχημο του συνέβη, ότι κάπου διακρίθηκε), εκείνη αμέσως θα βιαστεί να απαντήσει ότι το ίδιο έχει ή είχε συμβεί και στην ίδια, μόνο που εκείνη πόνεσε περισσότερο, ή της συνέβη κάτι ακόμα πιο άσχημο, ή η δική της διάκριση ήταν πιο σημαντική. Πέραν του πόσο εκνευριστικό είναι αυτό, αποτελεί μία σαφή ένδειξη χαμηλής συναισθηματικής νοημοσύνης. Φταίει, όμως, εκείνη;

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μία από τις σημαντικότερες ικανότητες που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Μπορεί να ωφελήσει τον ίδιο, γιατί χάρη σε αυτή καταλαβαίνει καλύτερα τους ανθρώπους, αλλά επίσης κάνει τους γύρω του να νιώθουν καλύτερα, να νιώθουν σημαντικοί.

Σύμφωνα με έρευνες του Harvard, παρόλο που η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένα χάρισμα με το οποίο γεννιέται κανείς, υπάρχει η δυνατότητα και να καλλιεργηθεί ή να βελτιωθεί αν κανείς εξασκηθεί σε ορισμένες καλές συνήθειες. Το να αποφεύγεις, ας πούμε να λες κάποια πράγματα, δηλαδή να σκέφτεσαι λίγο περισσότερο πριν ξεστομίσεις κάποιες φράσεις, είναι μία από αυτές. Τι φράσεις;

5 φράσεις που δείχνουν χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Η επικοινωνιολόγος Anna Gandrabura συγκέντρωσε σε άρθρο της ορισμένες ενδεικτικές που δεν θα έλεγε ποτέ ένας άνθρωπος υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης:

1. «Γιατί είσαι πάντα τόσο..;»

«Γιατί είσαι πάντα τόσο γκρινιάρα;» μου είχε πει στο παρελθόν ένας προϊστάμενός μου, που το μετάνιωσε όταν τον ρώτησα: «Είμαι πάντα τόσο γκρινιάρα;» Όχι, κανείς δεν είναι «πάντα» κάπως, και το να σου λένε κάτι τέτοιο, ακόμα κι αν είσαι «συχνά» κάπως, μόνο χειρότερα μπορεί να σε κάνει να νιώσεις.

Είναι προτιμότερο αντ' αυτού να πεις στον άλλον: «Θέλεις να μου εξηγήσεις γιατί νιώθεις έτσι;» 

Ο σκοπός είναι να μοιραστεί μαζί σου ακόμα και την γκρίνια του, χωρίς να νιώθει προκαταβολικά ότι κρίνεται.

5 φράσεις που δεν θα πει ποτέ ένας άνθρωπος υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης
iStock

2. «Μου είναι αδιάφορο»

«Θα θέλατε να σας μιλήσουμε για την αποστολή μας;» είπε πρόσφατα μια εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου σε μια περαστική, για να πάρει την απάντηση: «Μου είναι αδιάφορο».

Το να είσαι αδιάφορος είναι από μόνο του σημάδι ελλιπούς συναισθηματικής νοημοσύνης, ακόμα περισσότερο όταν κάποιος σου προτείνει ή σου προσφέρει κάτι.

Είναι μια φράση που ακούγεται ΟΚ μόνο όταν τη χρησιμοποιείς σε ένα πλαίσιο που δεν θα κάνει κανέναν να νιώσει άσχημα, π.χ. «Μου είναι αδιάφορο τι βαθμό πήραν οι συμμαθητές σου, με νοιάζει η δική σου προσπάθεια!»

3. «Εγώ έτσι είμαι / Εγώ έτσι κάνω»...

…που ενίοτε συμπληρώνεται από το «κι αν σου αρέσω». Αυτό κι αν αποτελεί φράση χωρίς καμία ενσυναίσθηση, γιατί δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεσαι ότι η συμπεριφορά σου ενοχλεί και ότι δεν έχεις και καμία πρόθεση να την αλλάξεις για να μην γίνεται δυσάρεστη. Αν λοιπόν σου ζητήσει ένας συνάδελφος να μιλάς λίγο πιο σιγά στο τηλέφωνο, απόφυγε το «Εγώ έτσι είμαι / Εγώ έτσι κάνω», ζήτα συγνώμη για την ενόχληση και μην προσθέσεις κάτι άλλο.

4. «Εσύ φταις που είμαι έτσι»

Είναι πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο των ατόμων με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη να κατηγορούν τους άλλους για αυτά που τους συμβαίνουν. Τα άτομα αυτά δεν έχουν μάθει ότι τα συναισθήματά τους είναι δική τους ευθύνη και ότι είναι στο χέρι τους να βάλουν όρια για να μη νιώθουν άσχημα.

5 φράσεις που δεν θα πει ποτέ ένας άνθρωπος υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης
iStock

5. «Έλα ηρέμησε, δεν έγινε κάτι»: Η χαρακτηριστικότερη φράση χαμηλής συναισθηματικής νοημοσύνης!

Στην ιστορία των ταραγμένων ανθρώπων, έχει ηρεμήσει ποτέ κάποιος όταν του είπαν «ηρέμησε»; Ακόμα χειρότερα, μάλιστα, θα εξοργίσεις όποιον αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα αν του πεις «δεν έγινε κάτι». Τα άτομα που χρησιμοποιούν αυτή τη φράση δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι με τον τρόπο αυτό ακυρώνουν εντελώς τα συναισθήματα του άλλου, αντί να τα επικυρώνουν και να αναζητούν έναν ουσιαστικό τρόπο για να τον βοηθήσουν. Τέτοιοι πολύ χρήσιμοι τρόποι προτείνονται εδώ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.