Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

5 ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΠΟΝΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

Μήπως δείχνεις κατανόηση και συμπόνια για τους άλλους αλλά όχι για τον εαυτό σου; Μια ειδικός επισημαίνει σημάδια που το δείχνουν.

Η έννοια της αυτοφροντίδας και της βαθιάς κατανόησης του εαυτού έχει μπει για τα καλά στο μυαλό μας. Είτε ως εσωτερική ανάγκη είτε με βάση έρευνες που διαβάζουμε, θα έπρεπε να έχουμε εμπεδώσει πόσο σημαντικό είναι να αφουγκραζόμαστε την εσωτερική μας επιθυμία, πόσο ζωτικής σημασίας είναι να μην μιλάμε άσχημα στον εαυτό μας, πόσο αναγκαίο είναι να είμαστε επιεικείς με τα σφάλματά μας. Μήπως όμως τελικά δεν δείχνουμε στον εαυτό μας τη συμπόνια που δείχνουμε στους άλλους;

Η κλινική ψυχολόγος Alice Boyes, συγγραφέας του βιβλίου The Healthy Mind Toolkit (2018), εντοπίζει σε άρθρο της 5 σημάδια που φανερώνουν ότι μάλλον δεν συμπονάς τον εαυτό σου.

1. Νομίζεις ότι σκληρή αυτοκριτική σημαίνει αυτογνωσία

Θεωρείς ότι περισσότερο επικρίνεις τον εαυτό σου, τόσο πιο ειλικρινής γίνεσαι. Ότι αν δεν ασκείς αυστηρή αυτοκριτική, εθελοτυφλείς απέναντι στα λάθη και τα ελαττώματά σου. Ωστόσο, το να δείχνεις συμπόνια για τον εαυτό σου δεν προϋποθέτει να αγνοείς τα λάθη σου, αλλά να τα εξετάζεις αντικειμενικά, χωρίς επιπλέον «αυτομαστίγωμα».

5 ενδείξεις ότι δεν συμπονάς τον εαυτό σου
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

2. Φοβάσαι ότι η συμπόνοια προς τον εαυτό σου υπονομεύει την απόδοσή σου

Πιστεύεις ότι αν φερθείς ευγενικά στον εαυτό σου θα ρίξεις τον πήχη της απόδοσής σου ή θα χάσεις το κίνητρο για επιτυχία. Η «σπαρτιατική» εκπαίδευση είναι για σένα ο δρόμος για να μη δείχνεις αδύναμος άνθρωπος. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι οι υψηλοί στόχοι επιτυγχάνονται καλύτερα όταν κάποιος αφοσιώνεται σε αυτούς με ηρεμία και αποτελεσματικότητα, όχι όταν λειτουργεί κάτω από συνθήκες άγχους.

3. Τα συμπονετικά λόγια των άλλων δεν σε «αγγίζουν»

Οι περισσότεροι από εμάς αισθανόμαστε την ευεργετική επίδραση που έχει μια καλή κουβέντα. Τα ενθαρρυντικά σχόλια, οι φράσεις που δείχνουν κατανόηση και τρυφερότητα μάς βοηθούν σε κάθε περίσταση. Αν όμως ανήκεις σε αυτούς που δεν συμπονούν τον εαυτό τους, βρίσκεις τρόπους να μην επηρεάζεσαι από τα θετικά σχόλια και τις ευγενικές παραινέσεις. Για παράδειγμα, αν γυμνάζεσαι σκληρά και ο προπονητής σου πιστεύει ότι δικαιούσαι μια μέρα ανάπαυσης, εσύ δεν θα το δεχτείς. Σε περίπτωση που πιστεύεις ότι τα συμπονετικά λόγια είναι για τους άλλους και όχι για σένα, αυτό είναι σημάδι ότι δεν συμπονάς τον εαυτό σου.

4. Θεωρείς ότι πρέπει να τα έχει προβλέψει όλα

Οι άνθρωποι που βλέπουν με αγάπη τον εαυτό τους δέχονται το γεγονός ότι μπορεί να αποτύχουν, ότι ενδέχεται να μην υπολογίζουν πάντα σωστά. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν αναμασάνε για πολύ καιρό το γεγονός, δεν αναλώνονται στο να κατηγορούν τον εαυτό τους για το τι έγινε και δεν έχουν αγωνία για το τι πιστεύουν οι άλλοι. Αντίθετα, όταν κάποιος φέρεται σκληρά στον εαυτό του, απαιτεί να έχει προβλέψει κάθε πιθανή έκβαση των γεγονότων και κάθε ενδεχόμενη αντίδραση των άλλων, κάτι που φυσικά είναι αδύνατον.

5. Πιστεύεις ότι δεν αξίζει να μαθαίνεις από τα λάθη σου

Μπορεί να αντιλαμβάνεσαι το δικαίωμα που έχουν οι άλλοι στο να κάνουν λάθη και να μαθαίνουν μέσα από αυτά, αλλά αυτό δεν ισχύει για σένα. Όταν βλέπεις άλλους να βρίσκονται σε δυσκολία, το θεωρείς αυτονόητο κομμάτι της ζωής, ενώ στη δική σου περίπτωση η «πολυτέλεια» του λάθους δεν προβλέπεται. Καθώς θεωρείς ότι θα έπρεπε να προβλέπεις κάθε κατάσταση, η περίπτωση λάθους σε αποσυντονίζει και σε οδηγεί στην υπερανάλυση. Η αυτοσυμπόνια θα σου επέτρεπε να δεις τα λάθη σου ως μαθήματα ζωής και όχι ως προσωπική αποτυχία.

Πώς θα ξεκινήσεις να αποκτάς αυτοσυμπόνια

Ένας τρόπος για να αρχίσεις να φέρεσαι πιο ευγενικά στον εαυτό σου είναι να επιτρέψεις στα συμπονετικά λόγια των γύρω σου να σε επηρεάσουν θετικά. Θα ήταν βοηθητικό να αφήσεις τα υποστηρικτικά λόγια ανθρώπων που σε νοιάζονται να σε οδηγήσουν στην αγάπη και την αυτογνωσία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.