5 ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙΣ
Όταν ένας γάμος οδηγείται σε διαζύγιο, πολλά ζητήματα δοκιμάζουν τις αντοχές των μέχρι τότε συντρόφων. Ιδίως όταν έχουν αποκτήσει παιδιά.
Ο γάμος αποτελεί ένα κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, που συνήθως βασίζεται σε αμοιβαία συναισθήματα αγάπης και επιθυμίας για μοίρασμα της ζωής τους. Παρά τις αγνές προθέσεις του ζευγαριού και τις εγκάρδιες ευχές των προσκεκλημένων στην τελετή του γάμου, πολλά ζευγάρια –με σοβαρές δυσκολίες στην επικοινωνία τους ή με ασυμφωνία χαρακτήρων– θα καταλήξουν στο γραφείο του δικηγόρου και το διαζύγιο.
Φυσικά, η λύση ενός γάμου δεν αποτελεί ένα καταστροφικό γεγονός στη ζωή ενός ανθρώπου. Προκαλεί όμως αναστάτωση, αλλαγές και συνοδεύεται από έντονο στρες. Ανεξαρτήτως αυτών των επιπτώσεων, εφόσον έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια επίλυσης των προβλημάτων ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, είναι προτιμότερο οι δύο σύντροφοι να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους, βάζοντας σε προτεραιότητα την ψυχική υγεία των ίδιων και των παιδιών τους.
Η περίοδος των διαδικαστικών και της προσαρμογής στο διαζύγιο θεωρείται ένα κρίσιμο διάστημα, με αρκετές διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις προσωπικότητες, τον τρόπο ζωής και τη σχέση ανάμεσα στο πρώην ζευγάρι. Μολονότι οι συνθήκες από διαζύγιο σε διαζύγιο διαφέρουν μεταξύ τους όσο και οι άνθρωποι, εντοπίζονται κάποιες κοινές δυσκολίες στην πλειονότητα των περιπτώσεων χωρισμού από έναν γάμο.
1. Η ανακοίνωση στα παιδιά και άλλα άτομα του στενού περιβάλλοντος
Μια από τις πρώτες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το προσεχώς πρώην ζευγάρι, είναι να ενημερώσει το περιβάλλον του, ειδικά τα παιδιά τους, για την απόφαση του χωρισμού. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η δυσκολία, θα χρειαστεί οι γονείς να είναι προετοιμασμένοι και ιδανικά να το ανακοινώσουν από κοινού στα παιδιά, με ήρεμο τρόπο και χωρίς περιττές εντάσεις, δίνοντάς τους χρόνο να το αποδεχτούν και να θέσουν τις ερωτήσεις τους. Επίσης, είναι βοηθητικό να έχουν σκεφτεί εκ των προτέρων πώς θα διαχειριστούν τις ανησυχίες των παιδιών τους και πώς θα πορευτούν τις πρώτες μέρες, για να μην αναστατωθούν έντονα οι ζωές τους.
2. Οι νομικές διαδικασίες για ένα διαζύγιο
Η λύση ενός γάμου περιλαμβάνει αρκετές νομικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες συχνά κουράζουν ψυχικά και εξαντλούν οικονομικά το πρώην ζευγάρι. Καλό είναι να οπλιστούν και οι δύο με υπομονή και σθένος, καθώς είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν σωστά όλα τα βήματα και να διευθετηθούν όλα τα πρακτικά και οικονομικά ζητήματα στην αρχή, προκειμένου να μην δημιουργηθούν μεγαλύτερες δυσκολίες στο μέλλον.
Είναι σημαντικό να πρυτανεύσει η λογική, να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και υγιής διεκδικητικότητα, ώστε να ξεκαθαριστούν τα περιουσιακά θέματα και να ληφθούν αποφάσεις για την λειτουργία της νέας μορφής της οικογένειας.
3. Αλλαγές στην καθημερινότητα
Μετά από ένα διαζύγιο, η ζωή καθενός αλλάζει και χρειάζεται να βρεθούν νέες ισορροπίες. Η προσαρμογή στην εργένικη ζωή, σε ένα καινούργιο ίσως σπίτι, με πιθανές οικονομικές πιέσεις και ανησυχίες για τα παιδιά –και με ανησυχίες από τα παιδιά – θεωρούνται δυνητικά επιβαρυντικές.
Ο χρόνος, η αυτοσυμπόνια και η ψυχραιμία είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι για να ξεπεραστούν τέτοιες προκλήσεις και να καθιερωθεί μια νέα, επιθυμητή, ισορροπημένη και ικανοποιητική καθημερινότητα. Οι πρώην σύντροφοι χρειάζεται να προσπαθήσουν με επιμονή και υπομονή για να κατακτήσουν μια νέα επικοινωνία και να αποκτήσουν τη ζωή που τους ταιριάζει.
4. Η ανατροφή των παιδιών μετά το διαζύγιο
Όσο αρμονικά κι αν έχει χωρίσει ένα ζευγάρι, το ζήτημα της επιμέλειας και της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους προκαλεί πολλούς τριγμούς στη μετέπειτα σχέση τους. Οι αντίθετες απόψεις για τις ανάγκες των παιδιών, οι εναλλαγές στη διάθεση των παιδιών κατά τα αναπτυξιακά τους στάδια και οι όποιες δυσκολίες εκφράζουν αυτά λόγω του διαζυγίου, συχνά δημιουργούν παρεξηγήσεις σε ένα κλίμα αλληλοκατηγορίας.
Είναι απαραίτητο οι πρώην σύντροφοι να κατανοήσουν ότι ακόμα κι αν χώρισαν παραμένουν για πάντα γονείς, οπότε να αποφασίσουν να διατηρήσουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Η στήριξη από έναν σύμβουλο γονέων μπορεί να τους κατευθύνει στα κατάλληλα βήματα για να αντιμετωπίσουν με ωριμότητα τις αναμενόμενες αντιδράσεις των παιδιών και να εξασφαλίσουν μια ομαλή συνεργασία.
5. Ψυχολογικές διακυμάνσεις
Τελευταία –αλλά όχι λιγότερο σημαντική– είναι η δυσκολία σε ψυχολογικό επίπεδο λόγω της διαδικασίας του διαζυγίου. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο του χωρισμού σε συναισθηματικό και προσωπικό επίπεδο, μπορεί να επιβαρύνουν ιδιαίτερα τον ψυχισμό των πρώην συντρόφων.
Ακόμα κι όταν ο χωρισμός είναι επιθυμητός, συχνά συνοδεύεται από ένα αίσθημα απογοήτευσης, αποτυχίας και στρες για την αντιμετώπιση των αλλαγών. Χρειάζεται αρκετή ανθεκτικότητα και προσήλωση στον απώτερο στόχο, για να περάσει κανείς όσο πιο ήπια γίνεται τα πρώτα βήματα μετά από την απόφαση του χωρισμού. Εάν οι ψυχολογικές επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα έντονες, απαιτείται πλαισίωση του ατόμου από το στενό του περιβάλλον και υποστήριξη από επαγγελματία ψυχικής υγείας με σκοπό να επανέλθει άμεσα στη λειτουργικότητά του.
Όσες και όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες μετά από ένα διαζύγιο, χρειάζεται να παραμείνει κανείς σε επαφή με τους λόγους για τους οποίους αυτό ήταν αναπόφευκτο και να στοχεύσει στο μέλλον, σε μια ζωή διαφορετική, αλλά ανοιχτή σε νέες προοπτικές!
Η Δρ Ναταλία Κουτρούλη είναι ψυχολόγος υγείας, με εκπαίδευση στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική.