iStock

5 ΑΠΛΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ

Εάν βιώνεις έντονο άγχος και χρειάζεται εδώ και τώρα να διαχειριστείς τα συμπτώματά του, μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω απλές στρατηγικές αντιμετώπισής του.

Στις μέρες μας δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να νιώσεις αγχωμένος. Η κατάσταση αυτή έχει γίνει η δεύτερή μας φύση και οι συνθήκες που επικρατούν γύρω μας δεν μας βοηθούν να αποβάλλουμε το άγχος, τουλάχιστον σε σημαντικό βαθμό. Έτσι, χωρίς να το καταλάβεις κολλάς σε έναν ατελείωτο κύκλο αρνητικών σκέψεων, το μυαλό σου τρέχει σενάρια με όλα όσα θα μπορούσαν να πάνε στραβά και το σώμα σου βιώνει τα τυπικά συμπτώματα του άγχους.

Μόλις λοιπόν αναγνωρίσεις τα σημάδια, βάλε αμέσως σε εφαρμογή μία από τις παρακάτω στρατηγικές αντιμετώπισης άγχους. Μπορεί στην αρχή να δυσκολευτείς με κάποιες από αυτές, αλλά με λίγη εξάσκηση θα σε βοηθήσουν να κερδίσεις λίγη από την χαμένη σου ηρεμία.

1. Βασική στρατηγική αντιμετώπισης του άγχους

Η αναγνώριση του άγχους για αυτό που πραγματικά είναι μπορεί να σε βοηθήσει να το διαχειριστείς πιο αποτελεσματικά. Αποδέξου ότι αυτό που νιώθεις είναι άγχος, βάλε συνειδητά φρένο στις σκέψεις σου και πες ότι δεν διαρκεί για πάντα και θα το ξεπεράσεις με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Δίνοντας όνομα στις αισθήσεις και τα συναισθήματά σου, ίσως σε βοηθήσει να απομακρυνθείς από αυτά.

2. Εφάρμοσε την τεχνική 5-4-3-2-1

Αυτή η στρατηγική αντιμετώπισης του άγχους αποδίδει καλύτερα αν την συνδυάσεις με ασκήσεις βαθιάς αναπνοής. Πώς λειτουργεί;

  • Κοίταξε γύρω σου και ονομάτισε πέντε πράγματα που βλέπεις. Φρόντισε να τα μετρήσεις αντίστροφα.
  • Στη συνέχεια, ονομάτισε τέσσερα πράγματα που μπορείς να αγγίξεις.
  • Κάνε ησυχία και αναγνώρισε τρία πράγματα που μπορείς να ακούσεις.
  • Σημείωσε δύο πράγματα που μπορείς να μυρίσεις.
  • Τέλος, βρες ένα πράγμα που μπορείς να γευτείς.

στρατηγικές αντιμετώπισης άγχους
iStock

3. Σκέψου κάτι αστείο

Φέρε στο μυαλό σου τις αγαπημένες σου αστείες στιγμές. Μπορεί να είναι πραγματικές καταστάσεις που έχεις μοιραστεί με δικούς σου ανθρώπους ή μπορεί να είναι κάτι που είδες στην τηλεόραση ή διάβασες. Η οπτικοποίηση μιας αστείας στιγμής αποσπά την προσοχή σου από τις σκέψεις που σε αγχώνουν και σε βοηθά να εστιάσεις στο «εδώ» και στο «τώρα».

4. Δοκίμασε μια άσκηση «αρχειοθέτησης»

Εάν σκέφτεσαι διαρκώς τα πράγματα που πρέπει να κάνεις (ή που δεν έχεις κάνει), ή επαναλαμβάνεις στο μυαλό σου κάτι που συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας, η παρακάτω στρατηγική αντιμετώπισης του άγχους θα σε βοηθήσει.

  • Κλείσε τα μάτια και φαντάσου ένα τραπέζι με φακέλους και ένα ντουλάπι αρχειοθέτησης.
  • Έπειτα, φαντάσου τον εαυτό σου να παίρνει έναν έναν τους φακέλους και να γράφει πάνω το όνομα μιας σκέψης που τον ταλαιπωρεί.
  • Μόλις εμφανιστεί το όνομα στο φάκελο, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να αναγνωρίσεις τη σκέψη αυτή και πόσο σημαντική είναι για σένα. Έπειτα, βάλε τον φάκελο σε ένα συρτάρι στο ντουλάπι.
  • Επανάλαβε τη διαδικασία με κάθε σκέψη που πετάγεται στο κεφάλι σου.

Το ζητούμενο είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να ονομάσεις τα ερεθίσματά σου, να τα εξετάσεις και στη συνέχεια να τα αφήσεις συνειδητά στην άκρη, για να τα αντιμετωπίσεις ένα ένα, όταν είναι η καλύτερη στιγμή.

στρατηγικές αντιμετώπισης άγχους
iStock

5. Η επαφή με το κρύο ως στρατηγική αντιμετώπισης τους άγχους

Εάν αντιμετωπίζεις ιδιαίτερα έντονο άγχος, κάνε ένα κρύο ντους ή πήγαινε για μια βουτιά στη θάλασσα. Αν αυτά τα θεωρείς ακραία, μπορείς να τοποθετήσεις το χέρι ή το πόδι σου σε κρύο νερό για περίπου ένα λεπτό ή να κρατήσεις ένα παγάκι μέχρι να λιώσει.

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτουργεί, τότε είναι καλύτερο να επισκεφτείς έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.