Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

4 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΜΑΚΡΟΣ

Αν ανήκεις στους συναισθηματικά απόμακρους ανθρώπους, τα παρακάτω βήματα θα σε βοηθήσουν να σώσεις τις σχέσεις σου.

Τα στερεότυπα αρχίζουν σιγά σιγά να καταρρίπτονται. Το «οι άντρες δεν κλαίνε» και άλλες τέτοιες ατάκες που έχουν ακούσει μεγαλώνοντας γενιές και γενιές φαίνεται να εκλείπουν (τουλάχιστον σε ένα σημαντικό ποσοστό).

Έτσι, δεν είναι πλέον λίγοι οι άντρες που επιθυμούν να δουλέψουν πάνω στα συναισθήματά τους και να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση. Άντρες που θέλουν να εκφράσουν αυτό που νιώθουν και να έρθουν πιο κοντά στους δικούς τους ανθρώπους. Αν ανήκεις στην κατηγορία αυτή, ο Αμερικανός ψυχοθεραπευτής Nicholas Balaisis συστήνει τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους μπορείς να δουλέψεις, ώστε να έρθεις σε επαφή με το συναίσθημά σου.

1. Ποιος σε έχει χαρακτηρίσει συναισθηματικά απόμακρο;

Συνήθως, το πρώτο άτομο που θίγει το ζήτημα αυτό είναι κάποιος/α σύντροφος, που διαπιστώνει ότι δεν είσαι τόσο συναισθηματικά διαθέσιμος όσο θα ήθελε, εκφράζει την αδυναμία του/της να σε προσεγγίσει ή να συνδεθεί μαζί σου, χρειάζεται να μαντέψει τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι σου.

Προφανώς, το να ακούς ότι δεν είσαι συναισθηματικά «παρών» είναι δύσκολο. Μπορεί να μην το έχεις καν συνειδητοποιήσει εσύ ο ίδιος. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί άγχος στις σχέσεις, μπορεί να αποτελέσει πηγή έντασης και να οδηγήσει στον χωρισμό.

Αυτό που χρειάζεται να κάνεις για αρχή είναι να μην το ρίξεις στην καταστροφολογία και να πιστέψεις ότι πρέπει και μπορείς να αλλάξεις τα πάντα.

2. Μήπως είσαι πιο συνειδητοποιημένος από όσο νομίζεις;

Οι περιπτώσεις ανθρώπων που δεν βιώνουν συναισθήματα ή δεν μπορούν να συνδεθούν με τον εαυτό τους δεν είναι οι πιο συνηθισμένες. Το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται στο ότι εσύ ο ίδιος πιστεύεις ότι είσαι συναισθηματικά απόμακρος. Για παράδειγμα, πολλοί άντρες χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους πρωτίστως λογικούς και παραμελούν να αναγνωρίσουν τα συναισθηματικά τους κομμάτια.

Αυτές οι συχνά λανθασμένες πεποιθήσεις βασίζονται σε υποθέσεις σχετικά με το πώς είναι ένας συναισθηματικός άνθρωπος (π.χ. κλαίει με το παραμικρό). Όμως, το να είσαι σε επαφή με το συναίσθημά σου μπορεί απλώς να σημαίνει ότι περιγράφεις σε κάποιον άλλο αυτό που βιώνεις, όπως το να αισθάνεσαι απογοητευμένος από τη δουλειά σου ή το να νιώθεις κουρασμένος από τα παιδιά. Μπορεί το μοίρασμα αυτό να είναι δύσκολο, αλλά γίνεται ευκολότερο με την εξάσκηση.

Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

3. Απομάκρυνε τους περισπασμούς

Με άλλα λόγια, προσπάθησε να μείνεις μερικές ώρες στο κρεβάτι χωρίς να κάνεις κάτι (π.χ. να δεις τηλεόραση ή να παίξεις με το κινητό). Μπορεί στην αρχή να βαρεθείς, αλλά στη συνέχεια μπορεί να αναδυθούν άλλα συναισθήματα πέραν της πλήξης, καθώς και σκέψεις για τους ανθρώπους σου, τη ζωή σου, τη μέρα που πέρασε. Η διαδικασία μπορεί να απελευθερώσει επώδυνα συναισθήματα, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Στην πορεία το μυαλό σου μπορεί να περιπλανηθεί σε θετικές αναμνήσεις ή συναισθήματα.

4. Δώσε όνομα σε αυτό που νιώθεις

Ορισμένες φορές αυτό που σε δυσκολεύει είναι να βρεις λέξεις να εκφράσεις αυτό που νιώθεις. Στην περίπτωση αυτή, ο Balaisis προτείνει να χρησιμοποιήσεις έναν τροχό συναισθημάτων (θα τον βρεις στο διαδίκτυο), όπου θα βρεις τα πρωταρχικά συναισθήματα (π.χ. ο θυμός, η χαρά, ο φόβος), αλλά και πιο… εξελιγμένα συναισθήματα (όπως π.χ. η ενοχή και η ζήλια). Με τη βοήθεια του τροχού αυτού θα μπορέσεις να εντοπίσεις τι νιώθεις, να του δώσεις όνομα, να το εκφράσεις κι έτσι να έρθεις πιο κοντά σε σένα, στον/στη σύντροφό σου, στην εύρεση λύσεων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.