Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

4 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΕ ΠΥΡΟΔΟΤΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ

Τι γίνεται όταν καταστάσεις σού «ξυπνάνε» έντονα, όχι και τόσο ευχάριστα, συναισθήματα; Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσεις όσα σε πυροδοτούν συναισθηματικά;

Έχεις πιάσει τον εαυτό σου να αντιδρά έντονα σε γεγονότα της καθημερινότητας, που αντικειμενικά δεν χρίζουν τέτοιας αντιμετώπισης; Είναι δηλαδή ικανή μια συνηθισμένη κατάσταση, ένα απλό ερέθισμα να πυροδοτήσει συναισθήματα που μπορεί να επισκιάσουν τη διάθεσή σου και να σε απασχολήσουν πολύ για ώρες ή ακόμα και ημέρες; Η λέξη trigger στα αγγλικά περιγράφει καθετί που σε πυροδοτεί συναισθηματικά και προκαλεί την έντονη αντίδρασή σου στο παρόν, γιατί σου θυμίζει κάτι από το παρελθόν.

Είναι μια συνθήκη που χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και βαθιά κατανόηση του εαυτού, για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί. Εντούτοις, ο Clay Drinko, εκπαιδευτικός και συγγραφέας του βιβλίου Theatrical Improvisation, Consciousness, and Cognition προτείνει ορισμένους απλούς τρόπους για να μπορέσεις να αναγνωρίσεις τους λόγους που συμβαίνει αυτό και να δοκιμάσεις να το διαχειριστείς.

4 βήματα για να αναγνωρίσεις και να αντιμετωπίσεις καταστάσεις που σε πυροδοτούν συναισθηματικά

Βήμα #1: Αναγνώρισε ό,τι κάτι σου κάνει trigger

Αρχικά, ο κ. Drinko προτείνει να αναγνωρίσεις ότι όντως κάτι συμβαίνει. Χωρίς να γίνεις επικριτικός με τον εαυτό σου και δίχως να αισθάνεσαι άσχημα, αποδέξου ότι ένα γεγονός σού προκάλεσε μια αδικαιολόγητα έντονη αντίδραση, γιατί σου θύμισε ένα άλυτο ζήτημα από το παρελθόν σου.

πυροδοτούν συναισθηματικά
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Βήμα #2: Βρες τι πραγματικά σε έχει ενοχλήσει

Προσπάθησε να καταλάβεις περί τίνος ακριβώς πρόκειται για να μεταφράσεις τη συμπεριφορά σου. Μια συζήτηση με τον εαυτό σου, που θα μπορούσε να διαλευκάνει το ζήτημα, μπορεί να πάει κάπως έτσι: «Γιατί με ενόχλησε τόσο πολύ που κάποιος αρνήθηκε την πρότασή μου να βγούμε; Μου θυμίζει τους γονείς μου, όταν αρνιόντουσαν να παίξουν μαζί μου, γιατί ήταν συνήθως κουρασμένοι». Σε αυτήν τη διαδικασία αναζήτησης των βαθύτερων αιτίων για τα συναισθήματά σου, θα ήταν βοηθητική και η συνδρομή ενός ειδικού.

Βήμα #3: Δείξε ψυχραιμία

Καθώς δεν θα μπορέσεις να επεξεργαστείς τα γεγονότα εάν έχεις νεύρα, φρόντισε όσο μπορείς να ηρεμήσεις. Πήγαινε μια βόλτα, μίλα σε κάποιον φίλο/η που εμπιστεύεσαι, πάρε λίγο χρόνο για σένα, ασχολήσου με κάτι που γνωρίζεις ότι λειτουργεί πάνω σου κατευναστικά και μην σπεύσεις να λειτουργήσεις σπασμωδικά, πριν κατανοήσεις πώς ακριβώς νιώθεις και τι σου συμβαίνει.

Βήμα #4: Δες τα πράγματα ρεαλιστικά

Κάνε μια προσπάθεια να αξιολογήσεις αυτό που συμβαίνει συμβαίνει, μέσα από το πρίσμα της πραγματικότητας και όχι με βάση το σκηνικό που δημιουργεί μια σκιά του παρελθόντος. Για παράδειγμα, είσαι σε ένα μέρος με πολύ κόσμο και έχεις αρχίσει να αισθάνεσαι άβολα. Θυμάσαι ότι κάποτε ως παιδί είχες χαθεί στο ΜΙΝΙΟΝ (μιλάμε για πολύ παλιά!) και οι γονείς σου έκαναν ώρα να σε βρουν. Προσπάθησε να συγκεντρωθείς στην τρέχουσα κατάσταση. Αναλογίσου ότι τώρα δεν είσαι πια παιδί και δεν κινδυνεύεις να χάσεις τον δρόμο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.