3 ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΣΟΥ
Μπορεί η αντιμετώπιση των φόβων μας να ακούγεται αγχωτική, αλλά μήπως στην τελική μας προσφέρει περισσότερη ανακούφιση;
Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται τους κλόουν. Άλλοι τον θάνατο, τη μοναξιά, ασθένειες όπως ο καρκίνος ή τις επισκέψεις σε γιατρούς. Κάποιοι νιώθουν ανάλογα συναισθήματα όταν βρίσκονται ανάμεσα σε αγνώστους ή ακόμα και στη σκέψη της επιτυχίας.
Ο φόβος μπορεί να συνοδεύει οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας. Κι αυτό γιατί είναι ένα βασικό ανθρώπινο συναίσθημα που έχει σχεδιαστεί για να μας παρακινεί να αποφεύγουμε τον κίνδυνο.
Μεγαλώνοντας, η αντιμετώπιση αυτού του συναισθήματος μπορεί να μοιάζει όλο και πιο δύσκολη. Βέβαια, η διάδοση και ευρύτερη αποδοχή της ψυχοθεραπείας έχει λειτουργήσει με θετικό τρόπο, καθιστώντας συνολικά ευκολότερη τη διαχείριση των συναισθημάτων μας.
Επιπλέον, τα εργαλεία και η πληροφορία που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα είναι πολύ περισσότερα και μας επιτρέπουν να κάνουμε –τουλάχιστον– μερικές προσπάθειες.
Πώς να αντιμετωπίσετε τους φόβους
1. Σταματήστε να κρίνετε τον εαυτό σας
Ένα πρώτο βήμα είναι να σταματήσετε να κάνετε αρνητική αυτοκριτική («αυτομαστίγωμα» που λέμε) κατηγορώντας τον εαυτό σας επειδή φοβάται.
Αντί για αυτό, επαναπροσδιορίσετε τον τρόπο που αντιμετωπίζετε αυτόν τον φόβο. Αντί να του προσδίδετε ένα θετικό ή ένα αρνητικό πρόσημο, θεωρήστε αυτό το συναίσθημα ως μια πληροφορία που δίνει το σώμα σας. Στη συνέχεια, αξιολογήστε ποια αξία έχει αυτή η πληροφορία και τι μπορείτε να κάνετε στην πράξη.
2. Μάθετε να «διαβάζετε» τα συναισθήματά σας
«Ακούστε» τα συναισθήματά σας και αναλογιστείτε τι είναι αυτό που σας κάνει να φοβάστε.
Είναι μια ευκαιρία να κατανοήσετε την πηγή αυτών των συναισθημάτων και να ανακαλύψετε δυνητικούς τρόπους αντιμετώπισης. Ίσως τότε διαπιστώσετε ότι ο φόβος σας είναι πιο ασήμαντος από ό,τι ενδεχομένως πιστεύατε.
3. Δοκιμάστε την έκθεση στον φόβο
Η θεραπεία έκθεσης είναι ένας τύπος γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας, συχνά αποτελεσματικός για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων συναισθημάτων, όπως το άγχος. Οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να αποφεύγουμε το φοβικό μας αντικείμενο, επειδή έτσι το μόνο που κάνουμε είναι να συντηρούμε έναν φαύλο κύκλο.
Μάλιστα, για την αντιμετώπιση φοβιών εφαρμόζεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και η θεραπεία εικονικής πραγματικότητας, από εξειδικευμένους θεραπευτές-ψυχολόγους στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.