Χριστίνα Αβδίκου

3 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

Η αποτυχία είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να τη διαχειριζόμαστε.

Ναι, η αποτυχία είναι μέρος της ζωής μας. Ναι, η αποτυχία «πονάει», ιδιαίτερα όταν είμαστε σε νεαρή ηλικία, όταν βιώνουμε τα πρώτα... χαστούκια στο πανεπιστήμιο και στον επαγγελματικό χώρο. Κανείς μας δεν θέλει να αποτυγχάνει, αλλά χωρίς αυτό το σκαλοπάτι δεν γίνεται να προχωρήσουμε μπροστά και να εξελιχθούμε.

Είναι απαραίτητο, επομένως, να βρούμε τρόπο διαχείρισης της κάθε αποτυχίας μας, να μάθουμε να αποδεχόμαστε το συναίσθημα αυτό και να το χρησιμοποιούμε τελικά υπέρ μας, ώστε να αντιμετωπίζουμε καλύτερα μελλοντικά συμβάντα. Για να το πετύχουμε, χρειάζεται να καλλιεργήσουμε μια κάποια ανθεκτικότητα απέναντί στις αποτυχίες που θα βιώσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Ως «ανθεκτικότητα» περιγράφουμε την ικανότητά μας να διατηρούμε ή να ανακτούμε την ψυχική μας ευεξία, όταν αντιμετωπίζουμε αντιξοότητες. Η ικανότητα αυτή πηγάζει από διάφορους παράγοντες:

  • προσωπικούς (π.χ. αυτοεκτίμηση, συναισθηματική ρύθμιση),
  • βιολογικούς (π.χ. μεταβολές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου),
  • περιβαλλοντικούς-συστημικούς (π.χ. οι σχέσεις μας με την οικογένεια και τους συνομηλίκους μας).

Τεχνικές διαχείρισης της αποτυχίας

«Αν και η ικανότητα αυτή μπορεί να “βγαίνει” πιο φυσικά σε ορισμένους ανθρώπους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να καλλιεργηθεί», αναφέρει η Lowri Dowthwaite, Λέκτορας στον τομέα Ψυχολογικών Παρεμβάσεων στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire. Η ίδια προτείνει τρία πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας. Ακόμη και αν δεν θέλουμε να τις υιοθετήσουμε όλες τις παρακάτω τεχνικές, η δοκιμή έστω και μίας μπορεί να έχει αντίκτυπο στον τρόπο που θα διαχειριστούμε μια μελλοντική αποτυχία.

1. Βάζουμε την κίνηση στη ζωή μας

«Η αυτοεκτίμηση είναι ένα από τα δομικά στοιχεία της ανθεκτικότητας. Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι επιδρά σημαντικά στην ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε αντιξοότητες και έχει συνδεθεί με την ικανοποίηση που αντλούμε από τη ζωή», λέει η ειδικός.

Ο πιο απλός και επιστημονικά τεκμηριωμένος τρόπος για να βελτιώσουμε τα επίπεδα αυτοεκτίμησης –και κατ’ επέκταση την ανθεκτικότητά μας– είναι η φυσική δραστηριότητα. Ανεξάρτητα από το είδος της δραστηριότητας που θα επιλέξουμε και το επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης, η καθημερινή κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της ψυχικής ευεξίας και της θετικής εικόνας για τον εαυτό μας.

3 τρόποι να διαχειριστείς καλύτερα την αποτυχία
Χριστίνα Αβδίκου

2. Κρατάμε ημερολόγιο

Μια άλλη πρακτική που μπορούμε να υιοθετήσουμε, κατά την Lowri, είναι να κρατάμε ημερολόγιο. «Η καταγραφή αυτή μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο των αγχωτικών γεγονότων της ζωής, καθώς μας βοηθά να επεξεργαστούμε επώδυνα συναισθήματα, όπως η απογοήτευση, ο θυμός, η λύπη, η αποτυχία. Μπορεί, επίσης, να μας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας».

Μάλιστα, αν δεν ξέρουμε πώς να ξεκινήσουμε, το πιο απλό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να δοκιμάσουμε να γράψουμε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Με απλά λόγια, καταγράφουμε όσα μας φέρνουν χαρά. «Η τεχνική αυτή μπορεί να βελτιώσει την ευεξία μας, καθώς η έκφραση ευγνωμοσύνης συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία και παράλληλα με την αισιοδοξία, την ελπίδα, τις καλύτερες σχέσεις. Όλα τα παραπάνω συνδέονται με την ανθεκτικότητα».

ΤΟ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΛΗΓΩΝ.

3. Η διαχείριση της αποτυχίας θέλει και υποστήριξη

Η σπουδαιότητα των σχέσεων με την οικογένεια και τους φίλους μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Η μία έρευνα μετά την άλλη επιβεβαιώνουν πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις αυτές για την ευημερία και τη συναισθηματική μας ρύθμιση (άλλο ένα δομικό στοιχείο της ανθεκτικότητας).

«Το να εκφράσεις τα συναισθήματά σου σε ένα αγαπημένο πρόσωπο επιτρέπει την επούλωση συναισθηματικών πληγών, όπως η απογοήτευση, η απόρριψη, η αμηχανία που μπορεί να βιώνεις λόγω μιας αποτυχίας. Μέσα από τη συζήτηση μπορεί, επίσης, να πάρεις –πέρα από συναισθηματική υποστήριξη– πρακτικές συμβουλές ή καθοδήγηση. Η ικανότητα έκφρασης και επεξεργασίας συναισθημάτων έχει επίσης συνδεθεί με καλύτερη ευεξία και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.