3 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΑΓΧΟΥΣ
Αναρωτιέσαι τι να κάνεις όταν νιώθεις ότι βρίσκεσαι κοντά σε μια κρίση άγχους; Υπάρχουν τρόποι που μπορούν να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.
Οι κρίσεις πανικού και οι κρίσεις άγχους είναι δύο ανεπιθύμητες συνθήκες με κοινά σημεία και σημαντικές διαφορές. Από τη μία, οι κρίσεις πανικού συμβαίνουν συνήθως μετά από ένα στρεσογόνο γεγονός ή μια κατάσταση που μας έχει προκαλέσει μεγάλη πίεση, άγχος ή έντονα αρνητικά συναισθήματα. «Εμφανίζονται συνήθως απροσδόκητα και αυτό είναι που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανασφάλεια στο άτομο», έχει εξηγήσει στο OW η ψυχολόγος Έλενα Σολταρίδου.
Από την άλλη, οι περισσότεροι βιώνουμε άγχος στην καθημερινότητά μας και ορισμένες φορές αυτό μπορεί να ενταθεί σε βαθμό που να αισθανθούμε «επίθεση». Τότε συμβαίνει αυτό που ονομάζουμε «κρίση άγχους».
Τα συμπτώματα μιας τέτοιας κρίσης, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μυϊκή ένταση, μυϊκούς πόνους, διαταραγμένο ύπνο, ταχυπαλμίες και λαχάνιασμα, μπορεί να επιμένουν ή να διαρκέσουν μέρες. Ωστόσο, δεν είναι τόσο καθηλωτικά ώστε να μας ακινητοποιούν και να μας κάνουν να νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ό,τι κάναμε και προηγουμένως.
3 τρόποι να επιβιώσεις από μια κρίση άγχους
Σύμφωνα με την Alison Seponara, ολιστική θεραπεύτρια με εξειδίκευση στο άγχος και συγγραφέα του βιβλίου «The Anxiety Healer's Guide: Coping Strategies and Mindfulness Techniques to Calm the Mind and Body», υπάρχουν τουλάχιστον τρεις τρόποι με τους οποίους μπορούμε να επιβιώσουμε από μια κρίση άγχους.
1. Μουρμουρίστε δυνατά
Η ειδικός συμβουλεύει να κάνουμε τους ήχους «χμμμμμμ» ή «βροοομμμμ» για να δημιουργήσουμε έναν ήχο δόνησης που ενεργοποιεί το πνευμονογαστρικό νεύρο, ένα από τα 12 κρανιακά νεύρα που ανήκει στο παρασυμπαθητικό του αυτόνομου νευρικού συστήματος το οποίο καταπραΰνει το νευρικό μας σύστημα και μειώνει το άγχος ή τον πανικό.
2. Ο πάγος μπορεί να βοηθήσει μια κρίση άγχους
Ο πάγος μπορεί, επίσης, να αποδειχθεί ιδιαίτερα βοηθητικός σε μια κρίση άγχους. Κρατήστε παγάκια στην παλάμη και τρίψτε τα σε όλο το πρόσωπό σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να πιτσιλίσετε λίγο κρύο νερό στο πρόσωπό σας. Άλλοι ειδικοί προτείνουν να ρίχνουμε κρύο νερό στο εσωτερικό των καρπών μας για περίπου ένα λεπτό προκειμένου να καταπολεμήσουμε το άγχος μας.
Μην εφαρμόσετε τη μέθοδο με τα παγάκια ή το κρύο νερό αν έχετε ευαισθησία στο κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες ή πάσχετε από καταστάσεις υγείας όπως το σύνδρομο Ρεϊνό.
3. Φάτε κάτι αλμυρό ή κάτι ξινό
Ακόμη, η Seponara προτείνει όταν βιώνουμε μια κρίση άγχους να μασήσουμε μια τσίχλα με έντονη γεύση, να φάμε μια ξινή καραμέλα ή αλμυρά τσιπς, καθώς αυτό θα μας βοηθήσει να επανέλθουμε στο παρόν.
Φυσικά, μην το κάνετε αυτό αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να φάτε γλυκές, αλμυρές ή συγκεκριμένες τροφές.
Τι άλλο μπορείς να κάνεις
Όπως και στην αντιμετωπίση μιας κρίσης πανικού, έτσι και σε μια κρίση άγχους βοηθάει το να πάρει κανείς βαθιές αναπνοές, να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί το γεγονός ότι τη δεδομένη στιγμή βιώνει μια κρίση άγχους και σε επόμενο χρόνο, να αναζητήσει ψυχολογική υποστήριξη από έναν ειδικό ψυχικής υγείας.