iStock

3 TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Τα μικρότερα των 7 ετών παιδιά έχουν συχνά πολλές απορίες σχετικά με το Πάσχα και δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη σημασία του. Αν αναρωτιέσαι πώς μπορείς να ερμηνεύσεις τα όσα συμβαίνουν γύρω τους, μία ψυχολόγος το προσεγγίζει το από τη σκοπιά της δικής της επιστήμης.

Ανεξάρτητα με το τι πιστεύει η κάθε οικογένεια, όσον αφορά το θρησκευτικό της δόγμα, έρχεται η στιγμή εκείνη που καλείται να εξηγήσει στα παιδιά ορισμένα πράγματα. Κι αυτό συμβαίνει, επειδή το παιδί μεγαλώνοντας βλέπει γύρω του όσα διαφορετικά μπορεί να συμβαίνουν κατά τις θρησκευτικές γιορτές και εύλογα να διερωτάται.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή του Πάσχα, η οποία, είτε είναι πιστή μια οικογένεια είτε όχι, είναι αδύνατο να περάσει απαρατήρητη στα παιδιά. Το Πάσχα και ειδικά το ελληνορθόδοξο συνοδεύεται από πολλά ήθη και έθιμα, που σίγουρα θα παραξενέψουν ένα παιδί.

Αν στην εξίσωση προσθέσεις, τα δώρα του νονού και της νονάς, τη λαμπάδα και τα σοκολατένια αβγά, τα πασχαλινά γλυκά, αλλά και την προσέλευση την εκκλησία, τα πράγματα περιπλέκονται και οι απορίες μεγαλώνουν.

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: πώς μπορούμε να εξηγήσουμε σε ένα μικρό παιδί ηλικίας περίπου 5 - 7 ετών τι σημαίνει Πάσχα; Ρωτήσαμε την ψυχολόγο Ναταλία Κουτρούλη και μας έδωσε 3 χρήσιμες συμβουλές για την προσέγγιση του θέματος.

Σε αφορά αυτό το κείμενο;

«Η θρησκευτική πίστη είναι πολύ προσωπική υπόθεση και ο καθένας έχει το δικαίωμα να μπορεί να την εκφράσει όπως θέλει στην οικογένειά του» αναφέρει η ψυχολόγος. Μαζί με την πίστη σε κάθε οικογένεια υπάρχει και το προσωπικό βίωμα των γονιών. Βάσει αυτών οι γονείς εξηγούν συνήθως το Πάσχα στα μικρότερα παιδιά, πράγμα που είναι απολύτως κατανοητό και σεβαστό.

Παιδιά και Πάσχα
iStock

 

Το κείμενο αυτό δεν γράφτηκε λοιπόν για να συμβουλεύσει τους γονείς πώς να μιλήσουν στα παιδιά τους για όσα πιστεύουν. Απευθύνεται σε όσους δεν ξέρουν πώς να χειριστούν τις ερωτήσεις των παιδιών προσχολικής ηλικίας και αναζητούν έναν απλό τρόπο να τους μιλήσουν, χωρίς απαραίτητα να αναφερθούν στον Θεό, την Ανάσταση και τα Θεία Πάθη, όπως θα το έκανε για παράδειγμα ο δάσκαλος στο μάθημα των Θρησκευτικών.

1. Άφησε το παιδί να σε καθοδηγήσει

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι πως σε αυτές τις ηλικίες, αφήνουμε το παιδί να μας δείξει τον δρόμο των απαντήσεων με τις ερωτήσεις του. Δεν είναι δηλαδή ανάγκη να ξεκινήσουμε εμείς ένα αφήγημα αν δεν μας έχει ζητηθεί με κανέναν τρόπο. Συνήθως τα παιδιά ρωτάνε όσα είναι έτοιμα να μάθουν.

Αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει με την ανάπτυξη και την ηλικία κάθε παιδιού. Φανταστείτε ότι μετά τα 7 χρόνια ολοκληρώνεται η γνωστική ανάπτυξη, οπότε τότε είναι μια καλή ηλικία για περισσότερη ανάλυση. Πριν από τα 7, ο κανόνας είναι: «Ακολουθούμε την ανάγκη του κάθε παιδιού, βοηθώντας το, αν χρειαστεί, να εκφράσει τα δικά του ερωτήματα».

2. Δώσε μια απλή, ψυχολογική εξήγηση

«Αν θέλουμε λοιπόν να δώσουμε μια απλή εξήγηση στα παιδιά, βασισμένη περισσότερο σε μια ψυχολογική και όχι θρησκευτική σκοπιά, μπορούμε να μιλήσουμε για την έννοια της ελπίδας και της πίστης. Μπορούμε να εστιάσουμε στους συμβολισμούς της γιορτής και να πούμε ότι το Πάσχα μάς δείχνει ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν στη ζωή μας, ακόμη κι εκεί που δεν το περιμένουμε. Ότι πρέπει να διατηρούμε πάντα την ελπίδα μας ζωντανή και να πιστεύουμε στο καλό που μπορεί να έρθει», αναφέρει η κ. Κουτρούλη.

Παιδιά και Πάσχα
iStock

 

Πιο γενικά μιλώντας, μπορούμε να αναφερθούμε στο θαύμα της Ανάστασης και να πούμε ότι και η ίδια η ζωή είναι ένα θαύμα. Το Πάσχα έχει πολύ σημαντικά μηνύματα, όπως επίσης την αναγέννηση ενός ανθρώπου που έχει προσπαθήσει πολύ.

«Μπορούμε δηλαδή να πούμε στα παιδιά ότι μερικές φορές πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ, να αντέξουμε την όποια δυσφορία, διότι αυτό θα μας κάνει να εξελιχθούμε. Να επιμένουμε με δύναμη και υπομονή, αλλά και την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλά», λέει η ειδικός.

3. Εστίασε στα έθιμα του Πάσχα

Ένας ακόμη πιο απλός τρόπος να δείξουμε την έννοια του Πάσχα σε αυτές τις ηλικίες είναι το κοινό βίωμα. Το να ζούμε μαζί με τα παιδιά τα μικρά έθιμα των ημερών είναι πολλές φορές πιο σημαντικό και από τα ίδια τα μηνύματα και τους συμβολισμούς.

Τα έθιμα, οι άγραφοι κανόνες και οι απλές καθημερινές στιγμές, που όμως διαφέρουν από των άλλων ημερών, είναι σημαντικό να διατηρούνται, διότι φέρνουν την οικογένεια πιο κοντά, συμβάλλουν στο αίσθημα οικειότητας και θαλπωρής και δημιουργούν στα παιδιά αναμνήσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.