ΘΕΣ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΛΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ; 3 TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ
Αν δυσκολεύεσαι να υιοθετήσεις νέες (φυσικά καλύτερες) συνήθειες και τα παρατάς μετά από λίγες εβδομάδες, ίσως χρειάζεται να αλλάξεις στρατηγική.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που ξεκίνησες ένα καινούργιο χόμπι και κατάφερες να ασχοληθείς με αυτό για έναν ολόκληρο χρόνο; Πόσες φορές έχεις πει «θα τρώω περισσότερα φρούτα» ή «θα πηγαίνω στο γυμναστήριο τρεις φορές την εβδομάδα» και τελικά μετά τον πρώτο μήνα εγκατέλειψες την προσπάθεια; Με άλλα λόγια, πόσο εύκολα «χτίζεις» νέες συνήθειες;
Αφού απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, σκέψου τι έκανες στο ξεκίνημα κάθε νέας προσπάθειας. Μήπως... έπεφτες με τα μούτρα, έβαζες όλες σου τις δυνάμεις, προσπαθούσες να κάνεις τα πάντα τέλεια; Κάπου εδώ κρύβεται η απάντηση στο τι σε εμποδίζει να υιοθετήσεις μια καινούργια συνήθεια.
Η τελειομανία είναι εμπόδιο
Το «χτίσιμο» μιας ρουτίνας, το να μπορέσεις να διατηρήσεις μια πρακτική σε βάθος χρόνου, είναι μια μακρά διαδικασία, που απαιτεί συνέπεια και ανθεκτικότητα. Επομένως, είναι σχεδόν αδύνατο να την ακολουθήσεις τέλεια από την αρχή. Όμως, πολλοί προσεγγίζουν τη διαδικασία αυτή με τελειομανία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση (επομένως κάποια στιγμή τα παρατάς) ή εγκατάλειψη (όταν δεν έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα).
Αυτές οι υψηλές προσδοκίες και το αίσθημα αποτυχίας μπορεί να έχουν τις ρίζες τους σε μια κοινή παρανόηση: ότι υπάρχει σύντομος δρόμος προς την επίτευξη του στόχου σου. Όμως, η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να χρειαστούν περίπου δύο με τρεις μήνες για να αναπτύξεις μια νέα συνήθεια, διάστημα που φυσικά ποικίλλει, ανάλογα π.χ. με την πολυπλοκότητα της συνήθειας και το υποστηρικτικό σου σύστημα.
Τι σημαίνει «συνήθεια»
Η συνήθεια είναι μια ενέργεια/πράξη που ενεργοποιείται αυτόματα μέσα σε ένα πλαίσιο από συγκεκριμένα συμφραζόμενα, όπως το να πλένεις τα χέρια σου μετά τη χρήση του μπάνιου. Η επανάληψη αυτής της ενέργειας μπορεί να είναι ασυνείδητη. Για να την αλλάξεις πρέπει να αναπτύξεις νέες νευρικές οδούς. Ευτυχώς, η πλαστικότητα του εγκεφάλου διατηρείται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής, αρκεί να συνεχίσεις να τον ασκείς και η δημιουργική σκέψη σε βοηθά προς την κατεύθυνση αυτή.
«Η δημιουργικότητα και η αλλαγή συνήθειας συνδέονται με έναν τρόπο. Η δημιουργική σκέψη μας επιτρέπει να ενσωματώσουμε τις συνήθειες στη ζωή μας, ακόμη και όταν αντιμετωπίζουμε προκλήσεις ή περισπασμούς», αναφέρει ο Jack McGourty, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia.
Βοήθησε το μυαλό σου να υιοθετήσει νέες συνήθειες
Ανεξάρτητα από τη συνήθεια που επιλέγεις να υιοθετήσεις, η αρχή είναι σχεδόν πάντα δύσκολη. Οι απλές στρατηγικές που έχουμε παρακάτω μπορούν, ωστόσο, να σε βοηθήσουν με πετύχεις τον στόχο σου.
– Λίγα λεπτά για δημιουργικές δραστηριότητες
Το να αφιερώνεις λίγα λεπτά της ημέρας σε δημιουργικές δραστηριότητες, όπως π.χ. η μαγειρική και το doodling, επηρεάζει θετικά την πλαστικότητα του εγκεφάλου και βοηθά στο να νιώσεις καλύτερα. Η πρακτική αυτή σου διευρύνει τους ορίζοντες, βελτιώνει την αντίληψη για την πραγματικότητα, κάτι που οδηγεί σε μείωση του άγχους.
– Να είσαι συγκεκριμένος
Σκέψου τη συνήθεια που θες να υιοθετήσεις. Έτσι ορίζεις τον στόχο σου. Αφού τον ορίσεις, είναι η ώρα να γίνεις συγκεκριμένος. Προσπάθησε να τον χωρίσεις σε μικρότερα, πιο εφικτά βήματα. Γιατί; Γιατί μόλις ο εγκέφαλος καταγράψει ότι πετυχαίνει έναν στόχο εκκρίνονται νευροδιαβιβαστές, που χαρίζουν ευφορία και σου παρέχουν ένα καλό κίνητρο να συνεχίσεις την προσπάθεια.
– Μην είσαι κολλημένος
Προκειμένου να διατηρήσεις τις νέες σου συνήθειες μακροπρόθεσμα, είναι σημαντικό να αφήσεις χώρο για λάθη και να αποδεχθείς ότι θα συναντήσεις προκλήσεις. Εδώ θα σε βοηθήσει -και πάλι- το δημιουργικό μυαλό σου, ώστε να αντιμετωπίσεις και να ξεπεράσεις τα εμπόδια. Για παράδειγμα, αν θες να διαβάζεις περισσότερα βιβλία, μπορείς να φτιάξεις μια ζεστή γωνιά σε ένα δωμάτιο του σπιτιού ή να βάζεις το κινητό για λίγη ώρα στο αθόρυβο.