Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

3 ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙΣ «ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΙ» ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Αν έχεις ακούσει ότι μια σχέση χρειάζεται επικοινωνία για να διατηρηθεί και δεν ξέρεις πώς να την κατακτήσεις, είναι απλό: Υπάρχουν μόνο 3 θέματα για τα οποία πρέπει πάντα να μιλάς στον/στη σύντροφό σου. Μάλλον είναι τα δυσκολότερα, αλλά, πίστεψέ μας, αξίζει τον κόπο.

«Τι έχεις;» «Τίποτα». Ο διάλογος-ανέκδοτο ανάμεσα σε ένα ζευγάρι είναι βγαλμένος από τη ζωή. Και σε κάνει να γελάς, ακριβώς επειδή κάποτε μπορεί ακόμη και να είχες κλάψει, σε όποια από τις δύο θέσεις κι αν είχες βρεθεί στο πλαίσιο μιας συντροφικής σχέσης.

Είτε από τα νεύρα σου και την υπερπροσπάθεια να μην ανοίξεις το στόμα σου, ώστε ο άλλος να το καταλάβει χωρίς να χρειαστεί να μιλήσεις και να δείξεις τον θυμό σου, είτε από τα νεύρα σου και την υπερπροσπάθεια να καταλάβεις επιτέλους τι βασανίζει τον/τη σύντροφό σου και έχει μούτρα.

Σε τελική ανάλυση, σε βοήθησε αυτή η πρακτική; Πήγε παραπέρα τη σχέση σου; Αν κρίνω από την κατάληξή της να γίνει... ανέκδοτο, μάλλον όχι. Οι άνθρωποι τείνουμε να διακωμωδούμε όσα τελικά δεν μπορούμε να διορθώσουμε.

Ας είμαστε ειλικρινείς, όσες φορές έχω υπάρξει η «τίποτα», άλλες τόσες έχω παρασυρθεί από συμβουλές τρίτων και συστάσεις ειδικών για το πώς πρέπει να συμπεριφερθώ στη σχέση μου. Νομίζω ότι όλα ήταν επιεικώς ανοησίες. Με πρώτη και κύρια τη γενικόλογη συμβουλή «διατηρήστε την επικοινωνία».

Πόσο εύκολη είναι η «επικοινωνία» σε ένα ζευγάρι;

Πολύ ωραία, αλλά πώς θα το κάνω αυτό, όταν η καθημερινότητα πιέζει, οι υποχρεώσεις τρέχουν, τα νεύρα τεντώνουν και η γκρίνια φτάνει στο κόκκινο; Και πώς θα σπάσω τη σιωπή ή τη συνεχή μουρμούρα; Η αλήθεια είναι πως όταν τα πράγματα έχουν φτάσει εκεί, η λέξη «επικοινωνία» δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Θα μπορούσαμε όμως να της δώσουμε ένα νόημα μιλώντας πολύ πιο συγκεκριμένα.

Ναι, ορισμένες φορές δυσκολευόμαστε να είμαστε ειλικρινείς στο πλαίσιο της σχέσης μας. Ναι, υπάρχουν θέματα, ακόμη κι αυτά που μοιάζουν μικρά και ανούσια, για τα οποία πρέπει να μιλάει ένα ζευγάρι και να μάθει να τα διαχειρίζεται: πεθερικά, παιδιά, ύπνος, δουλειές του σπιτιού...

Επικοινωνία στη σχέση
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

3 βασικά συναισθήματα που πρέπει να μοιράζεσαι μέσα στη σχέση

Ποια είναι όμως τα θεμελιώδη, συναισθηματικά θέματα τα οποία δεν πρέπει να κρύψεις «κάτω από το χαλί»; Είναι μόνο τρία, απαντάει ο Αμερικανός ψυχολόγος (PhD), Mark Travers, του οποίου η δουλειά εστιάζει σε θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς και σχέσεων. Και μπορείς να τα θυμάσαι εύκολα. Πρέπει όμως και να τα προσπαθείς καθημερινά.

1. Αν νιώθεις θυμό, θλίψη ή στενοχώρια εξαιτίας του/της

Μπορεί να σου είναι εύκολο να κρυφτείς, όταν είσαι αναστατωμένος με τον/τη σύντροφό σου, ειδικά αν πρόκειται για κάτι ασήμαντο. Μπορεί να φοβάσαι να ξεκινήσεις έναν καβγά για το τίποτα ή να μην τολμάς να δείξεις τι νιώθεις ή να πιστεύεις ότι γκρινιάζεις κι ότι θα γίνεις κουραστικός/ή.

Δυστυχώς όμως οι ανεπίλυτες απογοητεύσεις δεν εξαφανίζονται, όταν μπαίνουν «κάτω από το χαλί». Σε φθείρουν και την ίδια επίπτωση έχουν και στη σχέση σου.

Μια μελέτη του 2022 ρίχνει φως στους λόγους που μας κάνουν να αποφεύγουμε να συζητήσουμε τα παράπονά μας:

  • Επειδή θέλουμε να αποστασιοποιηθούμε από τον συναισθηματικό πόνο.
  • Επειδή νομίζουμε ότι με τη διακοπή της επικοινωνίας τιμωρούμε τον/τη σύντροφό μας.
  • Επειδή ελπίζουμε ότι ο/η σύντροφός μας θα καταλάβει τι συμβαίνει μόνος/η του.
  • Επειδή δεν θέλουμε να τον/την πληγώσουμε.
  • Επειδή δεν θέλουμε να γίνουμε κουραστικοί και να απομακρυνθεί περισσότερο.

Στην πραγματικότητα, όλα αυτά αποτελούν συναισθηματική αποφυγή και αποτράβηγμα, πράγμα που δημιουργεί σύγχυση και άγχος στον άλλον, ο οποίος φυσικά και μπορεί να μην συνειδητοποιεί πού έχει φταίξει.

Προσπάθησε να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση του: Θα σου άρεσε; Θα το ήθελες; Η έλλειψη ειλικρίνειας μπορεί να κάνει τα μικρά ζητήματα να φαίνονται πολύ μεγαλύτερα από ό,τι είναι. Μιλώντας ανοιχτά, δείχνεις σεβασμό τόσο για τον/τη σύντροφό σου, όσο και για την ίδια τη σχέση. Παράλληλα, δίνεις στον/στη σύντροφο την ευκαιρία να κατανοήσει και να ανταποκριθεί στα συναισθήματά σου.

Μπορεί να προτιμάς να ηρεμήσεις προτού μιλήσεις, αυτό είναι κατανοητό. Μην αφήσεις όμως κανένα παράπονο να μπει μέσα στο καζάνι και να σιγοβράσει μαζί με άλλα. Η συνταγή που θα προκύψει δεν θα αρέσει σε κανέναν και ούτε σας αξίζει.

2. Αν χρειάζεσαι επιβεβαίωση

Όλοι έχουμε στιγμές που λαχταράμε στοργή. Είτε χρειάζεται να ακούσεις ότι εξακολουθεί να σε αγαπάει, είτε χρειάζεται να ακούσεις ότι εξακολουθεί να σε επιθυμεί, η επιβεβαίωση είναι ένα φυσιολογικό μέρος οποιασδήποτε σχέσης. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι κρύβονται από φόβο μήπως φανούν προσκολλημένοι ή ανασφαλείς.

Η αναζήτηση επιβεβαίωσης όμως δεν είναι σημάδι αδυναμίας. Στην πραγματικότητα, αποτελεί μια σημαντική πτυχή σε μια υγιή σχέση. Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Japanese Psychological Research, διαπίστωσε ότι η αναζήτηση επιβεβαίωσης παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της συναισθηματικής σύνδεσης και της ικανοποίησης και των δύο συντρόφων από τη σχέση. Τόσο για τις μακροχρόνιες όσο και για τις πιο σύντομες σχέσεις, αυτές οι συμπεριφορές συνδέθηκαν με αυξημένη ικανοποίηση από τη σχέση και με περισσότερες πιθανότητες μακροημέρευσης της σχέσης.

Και πάλι θα σου πω: Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του άλλου. Δεν χαίρεσαι όταν σε ρωτάει: «Μ' αγαπάς ακόμα;» Γιατί να είναι διαφορετικά για τον/τη σύντροφό σου;

3. Αν έχεις αμφιβολίες για την ίδια τη σχέση

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Human Communication Research διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που δεν εξέφραζαν τυχόν αμφιβολίες για τη σχέση τους ήταν πολύ πιο πιθανό να χωρίσουν. Οι ερευνητές μάλιστα, κατάφεραν να προβλέψουν χωρισμούς που οφείλονταν σε συναισθήματα αβεβαιότητας με ακρίβεια της τάξης του 90% σε μια περίοδο τριών μηνών.

Από την άλλη, οι σύντροφοι που συζητούσαν ανοιχτά τις ανησυχίες τους μεταξύ τους και ζητούσαν ακόμη και συμβουλές από φίλους και οικογένεια, είχαν την τάση να επιλύουν τα προβλήματά τους και να παραμένουν μαζί.

Το συμπέρασμα εδώ είναι σαφές: Δεν χρειάζεται να κρατάς κρυφές τις αμφιβολίες που έχεις για τη σχέση σου. Όταν εκφράζεις τις ανησυχίες σου, ανοίγεις μια πόρτα για να τις αντιμετωπίσετε ως ομάδα.

Αν ανησυχείς ότι ο/η σύντροφός σου χάνει το ενδιαφέρον του/της ή ότι τα θεμέλια της σχέσης σας κλονίζονται, είναι καλύτερο να μοιραστείς μαζί του/της αυτά τα συναισθήματα παρά να τα αφήσεις να σε «τρώνε».

Αν σου μοιάζει τρομακτικό να παραδεχτείς τις όποιες αμφιβολίες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο/η σύντροφός σου να αισθάνεται κάτι παρόμοιο ή να μπορεί να σου δώσει μια απάντηση που δεν είχες σκεφτεί. Όπως και να 'χει, μια δύσκολη συζήτηση είναι σίγουρα προτιμότερη από το τίποτα, διότι δίνει και στους δύο την ευκαιρία να διερευνήσουν εάν αυτές οι αμφιβολίες είναι περαστικές ή αν υποδηλώνουν βαθύτερα ζητήματα που θέλετε (ή όχι) να δουλευτούν.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.