3 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ
Είναι εκείνη η στιγμή στην σχέση που ο έρωτας έχει δώσει την θέση του στη δυσαρέσκεια και η έλξη στην αποστροφή. Είναι τα τρία σημάδια που δηλώνουν πως μια σχέση έχει τελειώσει, συχνά οριστικά και τελεσίδικα.
Τα πρώτα σύννεφα στη σχέση έχουν φανεί. Ο εκνευρισμός είναι διάχυτος και από τις δύο πλευρές και κάθε προσπάθεια επικοινωνίας αποτυγχάνει ή πέφτει στο κενό. Είναι εκείνη η στιγμή που ένας από τους δυο ή και οι δύο σύντροφοι, απασχολημένοι από τις δυσκολίες της καθημερινότητας, μπορεί να μη δίνουν την απαραίτητη σημασία ή να μην έχουν τη διάθεση και την ενέργεια να προσπαθήσουν για τη σχέση τους ή να δουν κάποιον σύμβουλο γάμου.
Υπάρχουν όμως κάποια σημάδια και κάποιες συμπεριφορές που σηματοδοτούν την καθοδική πορεία μιας συντροφικής σχέσης. Ψυχολόγοι και σύμβουλοι γάμου με μεγάλη εμπειρία τα έχουν μελετήσει και έχουν καταλήξει. Αν αναρωτιέσαι ποια είναι τα σημάδια που προαναγγέλουν το τέλος μιας σχέσης, αυτά είναι τα τρία σημαντικότερα.
Τα 3 σημάδια που προαναγγέλουν το τέλος μιας σχέσης
#1: Συνεχής και επίμονη δυσαρέσκεια
Οι υγιείς σχέσεις αντέχουν τις περιστασιακές παρεξηγήσεις και όποιες τυχόν «ρωγμές» μπορεί να προκληθούν από τα γεγονότα της καθημερινότητας, οι οποίες λύνονται με επικοινωνία και διάλογο. Αντίθετα, η αδυναμία αντιμετώπισης και διαχείρισης της δυσαρέσκειας και άλλων αρνητικών συναισθημάτων σηματοδοτεί ότι η σχέση βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Όταν η σχέση πάψει να είναι υγιής και μπει στη σφαίρα της «δυσλειτουργίας», οι σύντροφοι συχνά αναβιώνουν παλιά παράπονα, προσκολλημένοι σε μνησικακίες που τροφοδοτούν έναν φαύλο κύκλο, απόστασης και αποσύνδεσης.
Ο ψυχολόγος Jeffrey Bernstein παρατήρησε αυτό το μοτίβο να αναδύεται συχνά σε δυσλειτουργικές σχέσεις στην διάρκεια της έρευνας για το βιβλίο του Why Can't You Read My Mind, κατά το οποίο η δυσαρέσκεια κλιμακώνεται σε ένα κύμα αρνητικών συναισθημάτων, ωθώντας τους συντρόφους σε μια καταστροφική πορεία. Αυτό συχνά οδηγεί και στη διάλυση της σχέσης. Οι πλέον συνήθεις αιτίες δυσαρέσκειες αφορούν:
Θέματα επικοινωνίας
Η αίσθηση ότι κάποιο από τα μέλη της σχέσης δεν εισακούστηκε ή απορρίφθηκε μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια.
Ανεπίλυτες συγκρούσεις
Τα ζητήματα που επιστρέφουν και δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς, μπορεί να διογκωθούν και να γεννήσουν δυσαρέσκεια.
Συναισθηματική παραμέληση
Η αίσθηση συναισθηματικής παραμέλησης ή μη υποστήριξης του ενός από τον άλλο σύντροφο μπορεί να δημιουργήσει και να χτίσει μια σταθερή και επίμονη δυσαρέσκεια με την πάροδο του χρόνου.
Ανισορροπία ισχύος
Η αντίληψη μιας ανισορροπίας δύναμης ή ελέγχου μεταξύ των δύο μελών της σχέσης είναι πολύ σημαντική πηγή δυσαρέσκειας.
Οικονομικές διαφωνίες
Διαφορές στις καταναλωτικές συνήθειες, στις οικονομικές προτεραιότητες ή χάσμα στα εισοδήματα που κερδίζει καθένας από τους δύο συντρόφους μπορεί να οδηγήσουν σε δυσαρέσκεια.
Απιστία
Η απιστία είναι ένα από τα πιο σοβαρά και δυσεπίλυτα θέματα που μπορεί να οδηγήσει σε βαθιά ριζωμένη δυσαρέσκεια και απώλεια εμπιστοσύνης.
Άνιση κατανομή της εργασίας
Η αίσθηση ότι ο ένας σύντροφος επωμίζεται περισσότερες ευθύνες ή βάρη στο νοικοκυριό είναι επίσης σημαντική αιτία δυσαρέσκειας.
#2: Καυστική περιφρόνηση
Ο ψυχολόγος και καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Ουάσινγκτον, John Gottman, επισημαίνει την επικριτική διάθεση και την περιφρόνηση ως τα πλέον διαβρωτικά στοιχεία στις συντροφικές σχέσεις. Αυτές οι προβληματικές συμπεριφορές μπορεί να πάρουν την μορφή ενός κοροϊδευτικού σχολίου ή μιας προσβολής ενώπιον τρίτων που μπορεί να υπονομεύσει την αυτοεκτίμηση και να δηλητηριάσει τη συναισθηματική ευημερία ενός από τους συντρόφους.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει Gottman, μια από τις θεραπευόμενές του ανταπέδιδε τα ειρωνικά σχόλια του συζύγου της για τις καταναλωτικές της συνήθειες με υπονοούμενα για τις σεξουαλικές του επιδόσεις, ένας φαύλος κύκλος που τελικά διέλυσε τη σχέση τους. Μερικά από τα σχόλια που επιστρατεύει η καυστική περιφρόνηση:
- Τα έκανες θάλασσα, όπως κάνεις πάντα.
- Είσαι τόσο αποτυχημένος/η, δεν μπορώ να πιστέψω ότι κατέληξα μαζί σου.
- Είσαι αξιολύπητος, δεν μπορείς να χειριστείς ούτε τις πιο απλές εργασίες.
- Ποτέ δεν κάνεις τίποτα σωστά, είναι σαν να είσαι ανίκανος να μάθεις.
- Είσαι τόσο τεμπέλης, που πρέπει να κάνω τα πάντα εδώ μέσα, ενώ εσύ απλά κάθεσαι.
- Είσαι ακριβώς σαν τον/τη [πατέρα/μητέρα] σου, δεν μπορώ να το αντέξω.
#3: Έντονη αποφυγή
Αυτή η στάση μπορεί να χαρακτηρίζεται από μια ασταθή συμπεριφορά, η οποία εναλλάσσεται μεταξύ τρυφερότητας και παγερής αποστασιοποίησης. Συχνά συνοδεύεται από την παθητική επιθετική μέθοδο της σιωπής και των «μούτρων». Η αποφυγή, είτε μέσω της ψυχρής αδιαφορίας είτε μέσω της άρνησης της τρυφερότητας, είναι μια παθητική-επιθετική τακτική μη υγιούς επικοινωνίας που με την πάροδο του χρόνου χειροτερεύει.
Η στάση της αποφυγής σε μια σχέση μπορεί να είναι απίστευτα επιζήμια, καθώς απομακρύνει τους συντρόφους και καταστρέφει τη μεταξύ τους επικοινωνία. Όταν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι αποφεύγουν συστηματικά να αντιμετωπίζουν ζητήματα ή να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, η εμπιστοσύνη και η οικειότητα καταρρέουν.
Με την πάροδο του χρόνου, η δυσαρέσκεια, η περιφρόνηση και η αποφυγή διαβρώνουν τα θεμέλια της σχέσης, αφήνοντας και τους δύο συντρόφους να αισθάνονται ανικανοποίητοι και αποκομμένοι ο ένας από τον άλλο. Με αυτόν τον τρόπο μαθηματικά μια σχέση θα μείνει στάσιμη ή τελικά θα φτάσει σε ένα οριστικό τέλος.