iStock

3 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ

Η κοινωνική προσφορά έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει στην καλή ψυχική υγεία και τη μείωση των επιπέδων του στρες. Εμείς σου δίνουμε 3 συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους η βοήθεια στους άλλους λειτουργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: το άρθρο αυτό δεν υποδεικνύει σε καμία περίπτωση ότι η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί με αγαθοεργίες. Η κατάθλιψη για τον καθένα είναι διαφορετική και για τη θεραπεία της χρειάζεται πάντα εξατομικευμένη προσέγγιση από έναν επαγγελματία υγείας, ο οποίος θα εκτιμήσει και την πιθανή ανάγκη χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής.

Πλην όμως, ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου, η κοινωνική προσφορά  σε συνδυασμό με την όποια θεραπευτική προσέγγιση δεν αποκλείεται να βοηθήσει ορισμένους, ώστε να βγουν πιο γρήγορα από ένα καταθλιπτικό επεισόδιο.

Ακόμη κι αν δεν έχεις περάσει κατάθλιψη, σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πού εστιάζεις συναισθηματικά κατά τη διάρκεια μιας δυνατής θλίψης ή μιας μετατραυματικής κρίσης: επικεντρώνεσαι στον εαυτό σου, στα δικά σου συναισθήματα, κάνεις αυτοκριτική –συχνά αυστηρότατη– και αγωνιάς για το πότε και πώς θα επιστρέψεις στη συναισθηματική κανονικότητα.

Είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο, και δεν χρειάζεται να νιώθεις ενοχές που σε αυτές τις δύσκολες στιγμές το τελευταίο που σκέφτεσαι είναι να βοηθήσεις τους άλλους. Όμως, μερικές φορές αυτή η βοήθεια προς τους άλλους μπορεί αναπάντεχα να βοηθήσει κι εσένα. Με μία προϋπόθεση: να μην πιεστείς για να το κάνεις.

Προσωπικά, κατά τη διάρκεια μιας πολύ επώδυνης συναισθηματικής εμπειρίας, ενώ βίωνα έντονο μετατραυματικό στρες αλλά δεν μπορούσα ούτε να διανοηθώ να απευθυνθώ σε ψυχολόγο, στράφηκα στη δημιουργία ενός blog με στόχο να εκφραστώ και να βοηθήσω άλλους που αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα.

Ήμουν ικανή μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα ή ακόμη και σε κάποιο ακριτικό νησί τον Δεκαπενταύγουστο να μιλάω με μητέρες που είχαν γεννήσει πρόωρα και να τις στηρίζω όπως μπορούσα. Μου έδινε μεγάλη δύναμη και μου υπενθύμιζε ότι δεν ήμουν η μόνη.

Κατάθλιψη και προσφορά
iStock

Διαβάζοντας, συνειδητοποίησα ότι η προσφορά είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας και τελικά αυτοβοήθειας, επειδή:

1. Στρέφεις την προσοχή σου στα προβλήματα των άλλων

Η ενασχόληση με τους άλλους σε αποσπά από τις υπερβολικές σκέψεις και τον εσωτερικό μονόλογο, που μπορεί να αποβεί καταστροφικός. Αναγκάζεσαι, χωρίς να το καταλάβεις και χωρίς καν να προσπαθήσεις, να δώσεις χρόνο και ενέργεια για έναν σκοπό που ταυτόχρονα σε κάνει να αισθάνεσαι χρήσιμος.

2. Εκκρίνεις ντοπαμίνη από τα θετικά συναισθήματα των άλλων

Έχει παρατηρηθεί μέσα από αρκετές επιστημονικές μελέτες ότι η προσφορά βοηθάει στη διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος, το οποίο εκκρίνει ντοπαμίνη, την ορμόνη της ικανοποίησης που ενισχύεται και από τη διαδικασία της ανταμοιβής.

Η ντοπαμίνη ρίχνει τα επίπεδα του στρες και πρακτικά βελτιώνει τη διάθεση σε λίγα μόνο λεπτά. Το επίσης καλό είναι ότι θες να κάνεις ξανά και ξανά αυτό που σου προκάλεσε ευφορία. Συνεπώς, η κοινωνική προσφορά μοιάζει με φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Κατάθλιψη και προσφορά
iStock

3. Νιώθεις σταδιακά ευγνωμοσύνη για τη ζωή σου

Στην έκκριση ντοπαμίνης αλλά και σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς, οδηγεί και το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η ευγνωμοσύνη είναι κάτι που καλλιεργείται ακόμη και εν είδει άσκησης στα μικρά παιδιά, στην περίπτωση όμως της προσφοράς προκύπτει αβίαστα.

Ζώντας από κοντά τα προβλήματα των άλλων, που δεν αποκλείεται να είναι χειρότερα από τα δικά σου, βλέπεις στην αρχή πιο δεκτικά και στη συνέχεια ακόμη και με ευγνωμοσύνη τη δική σου ζωή.

Υπάρχουν δεκάδες έρευνες και πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι η κοινωνική προσφορά βοηθάει την ψυχική, αλλά και τη σωματική υγεία και μπορεί να συμβάλλει ακόμη και στη μακροζωία. Μερικές φορές όμως χρειάζεσαι 2-3 απλούς λόγους για να απλώσεις λίγη καλοσύνη γύρω σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.