Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

3 ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΤΗΣ ΜΙΑ COUPLES THERAPIST

Μια θεραπεύτρια ζεύγους μοιράζεται τα δικά της «red flags» σε μια σχέση και εξηγεί ποιες φράσεις δεν θα έλεγε ποτέ στον σύντροφό της.

Οι θεραπευτές ζευγαριών περνούν αρκετό χρόνο με ανθρώπους που προσπαθούν να βελτιώσουν τη σχέση τους. Κάποιοι τα καταφέρνουν, και κάποιοι όχι. Το σίγουρο είναι ότι οι ειδικοί έχουν την εμπειρία να δίνουν σημαντικές συμβουλές σε ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν υγιείς και δυνατούς δεσμούς.

«Η δουλειά μου είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους σε μια σχέση να επανασυνδεθούν μεταξύ τους», αναφέρει σε διαδικτυακό άρθρο η Genesis Games, couples therapist η οποία εργάζεται κυρίως με ζευγάρια που αντιμετωπίζουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους, όπως μια μετακόμιση σε μια νέα πόλη ή έναρξη μιας νέας δουλειάς.

Η ειδικός εξηγεί ποιες φράσεις είναι καλό να αποφεύγουμε να λέμε στον/στη σύντροφό μας αλλά και με τι να τις αντικαθιστούμε.

1. «Ηρέμησε»

Το να ζητήσει κάποιος/α από τη/τον σύντροφό του/της να ηρεμήσει μπορεί να είναι μια αυτόματη αντίδραση επειδή δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί τα συναισθήματα εκείνου/ης ή πώς να του/της προσφέρει την υποστήριξη που χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή, εξηγεί η Games.

Ωστόσο, όσο θετική κι αν είναι η πρόθεση του ατόμου που το λέει, συνήθως αυτή η προτροπή δεν γίνεται αποδεκτή από τον άλλον άνθρωπο επειδή εκείνος/η μπορεί να νιώσει απόρριψη ή ότι γίνεται προσπάθεια διακοπής της συζήτησης. Επιπλέον, το «ηρέμησε» δεν επιτρέπει στο άλλο άτομο να κατανοήσει τι δεν πάει καλά και γιατί μια κατάσταση το αναστατώνει τόσο πολύ, προσθέτει η ειδικός.

«ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΠΛΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΧΕΡΙ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕΤΕ Ή ΝΑ ΚΑΘΙΣΕΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΝΟΙΑΖΕΣΤΕ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ».

Αντί για αυτό, η Games συμβουλεύει να δημιουργούμε χώρο στον/στη σύντροφό μας προκειμένου εκείνος/η να εκφράσει γιατί νιώθει όπως νιώθει. Συνιστά τη χρήση προτάσεων και φράσεων όπως «Τι συμβαίνει; Γιατί είναι αυτό τόσο σημαντικό για εσένα;» ή «Τι γίνεται με αυτό που σε αναστατώνει; Θα ήθελα να καταλάβω καλύτερα».

Αν πάλι γνωρίζετε τον λόγο που ο/η σύντροφός σας είναι αναστατωμένος/η αλλά δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να βοηθήσετε, είναι προτιμότερη μια ήρεμη, υποστηρικτική παρουσία χωρίς ιδιαίτερα λόγια. «Δεν χρειάζεται πάντα να προσφέρετε σοφά λόγια ή να έχετε μια τέλεια λύση στο πρόβλημα ενός συντρόφου», λέει η Games. «Μερικές φορές, μπορείτε απλά να τους κρατήσετε το χέρι, να τους αγκαλιάσετε ή να καθίσετε στο πλευρό τους, κάτι που θα τους δείξει ότι νοιάζεστε και ότι είστε εκεί για αυτούς».

2. «Συμπεριφέρεσαι σαν τη μαμά σου» / «Συμπεριφέρεσαι σαν τον μπαμπά σου»

Οι άνθρωποι συνήθως δεν λένε «φέρεσαι ακριβώς όπως η μαμά σου» ή «ακριβώς όπως ο μπαμπάς σου» για κομπλιμέντο, λέει η Games. Τις περισσότερες φορές αυτές οι συγκρίσεις έχουν αρνητικό πρόσημο και λέγονται κατά τη διάρκεια ενός καβγά. «Σχεδόν πάντα είναι μια χαμηλών τόνων προσβολή που [οι άνθρωποι] ξέρουν ότι κατά βάθος πρόκειται να πληγώσει το άλλο άτομο».

σύντροφοι
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Αντί να κάνετε την παραπάνω σύγκριση και να στεναχωρήσετε τον σύντροφό σας, η Games συνιστά να διακόψετε τη συζήτηση και να κάνετε μια παύση για να ηρεμήσετε. Έπειτα, επιστρέψτε στη συζήτηση με μια λύση ή μια πρόταση και όχι με μια μη χρήσιμη κατηγορία.

Αν εξακολουθείτε να νιώθετε την ανάγκη να πείτε στον άνθρωπό σας ότι έχει κοινά στοιχεία με τη μητέρα ή τον πατέρα του, η θεραπεύτρια συνιστά να το κάνετε σε μια ουδέτερη στιγμή – και σίγουρα όχι στη μέση ενός καβγά.

3. Φράσεις που δείχνουν περιφρόνηση και κάνουν τον/τη σύντροφο να νιώσει άσχημα

Η Games αποφεύγει οποιαδήποτε φράση δείχνει περιφρόνηση ή ασέβεια. «Περιγράφω την περιφρόνηση ως οτιδήποτε μοιάζει σαν να κάνετε bullying στο άλλο άτομο», εξηγεί. Και η περιφρόνηση δεν έγκειται απλώς στο να υψώνετε τη φωνή σας ή να κάνετε ένα δηκτικό σχόλιο. «Βασικά, είναι να δίνεις στο άλλο άτομο να καταλάβει ότι είναι κατώτερο από εσένα και εσύ είσαι ανώτερος ή ότι θα έπρεπε να αισθάνεται τόσο τυχερός που σε έχει κοντά του».

Αν βρεθείτε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που κρατιέστε για να μην κάνετε ένα περιφρονητικό σχόλιο προς τον/τη σύντροφό σας, η Games συμβουλεύει να αποσυρθείτε από τη συζήτηση και να επιστρέψετε μόνο όταν έχετε ηρεμήσει πλήρως. Μακροπρόθεσμα, «σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να δείξετε περισσότερη ευγνωμοσύνη για τον/τη σύντροφό σας σε καθημερινή βάση ή παρατηρήστε τον/τη σύντροφο να κάνει καλά πράγματα και επαινέστε τον γι' αυτό». Αυτή η αναγνώριση θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός θετικού υπόβαθρου στη σχέση σας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.