ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΞΩΣΩΜΑΤΑ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΜΑΛΛΙΑ
Η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου μιλάει για μια σημαντική εξέλιξη της αναγεννητικής ιατρικής, με μεγάλη αξία για την αντιγήρανση της επιδερμίδας και την αναγέννηση των μαλλιών.
Γνωρίζεις ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον γερασμένο και τον νεανικό ιστό του δέρματος; Δεν σου βάζουμε τεστ, αλλά σου ζητάμε να ξεσκονίσεις λίγο τις γνώσεις σου στη βιολογία. Ας το πάρει το ποτάμι όμως, γιατί μπορεί το συγκεκριμένο μάθημα να μην ήταν το φόρτε σου… Η απάντηση είναι ότι ο γερασμένος ιστός, σε αντίθεση με τον νεανικό, δεν ανανεώνει με ταχύτητα και ευκολία τα κύτταρά του, «τεμπελιάζει» και χάνει την ικανότητα αναγέννησής του.
Στην εκπνοή του 2023, η δερματολογία και η αισθητική ιατρική έχουν να επιδείξουν μια σημαντική εξέλιξη, που δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες σε όσους ανθρώπους ασχολούμαστε με την ομορφιά. Μιλάμε για τα εξωσώματα, που ωθούν τα κύτταρά μας να αξιοποιήσουν τις δικές τους αναπλαστικές ιδιότητες! Γι’ αυτή την εξέλιξη, που είναι ό,τι πιο σύγχρονο αυτήν τη στιγμή στην αναγεννητική αισθητική ιατρική, ζητήσαμε περισσότερες διευκρινίσεις και δεδομένα από τη δερματολόγο Βάλια Μουσάτου.
Τι είναι ακριβώς τα εξωσώματα
Για να αναπλάσουν τον γερασμένο αλλά και φθαρμένο ιστό, οι επιστήμονες αξιοποιούσαν μέχρι πρότινος τα βλαστοκύτταρα, δηλαδή τα πιο πρώιμα κυττάρα, που έχουν αναπτυγμένες ικανότητες ανάπλασης και επιτυγχάνουν την επιδιόρθωση των ιστών. Τέτοια κύτταρα υπάρχουν ήδη στο δέρμα μας και σε πολλά άλλα όργανα, αλλά ειδικά στο λίπος. Η κ. Μουσάτου αναφέρει ότι η διαδικασία εμφύτευσης στο πρόσωπο, στον λαιμό και στα χέρια λίπους που είναι πλούσιο σε βλαστοκύτταρα, από άλλες περιοχές του σώματος, έχει αρκετούς περιορισμούς. Κοστίζει ακριβά, απαιτεί χειρουργείο και αναισθησία.
Τα εξωσώματα, αντίθετα, μπορούν να ενισχύσουν την κυτταρική ανανέωση και να προσφέρουν αντιγήρανση με πιο εύκολο, ανώδυνο και λιγότερο δαπανηρό τρόπο. «Αντί να “φυτέψουμε” σε μια περιοχή βλαστοκύτταρα, μπορούμε να διεγείρουμε τη λειτουργία των κυττάρων που υπάρχουν ήδη εκεί, μέσω μορίων τα οποία παράγονται από τα βλαστοκύτταρα και μπορούν να αποκαταστήσουν τη δραστικότητά τους. Ο τρόπος για να στείλουμε αυτό το μήνυμα και να διεγείρουμε τα κύτταρα να δράσουν είναι τα εξωσώματα», αναφέρει η κ. Μουσάτου.
Τη ρωτάω πώς ακριβώς προκαλούν τα εξωσώματα αυτήν τη διέγερση: «Πρόκειται για μόρια-αγγελιοφόρους σαν κυστίδια, που “υπενθυμίζουν” στα υπάρχοντα δερματικά κύτταρα την αρχική λειτουργία τους. Τα ενεργοποιούν μεταφέροντας πολλούς αυξητικούς παράγοντες και πρωτεϊνικά μηνύματα, που χρησιμοποιούνται από τα κύτταρα για την επικοινωνία μεταξύ τους», εξηγεί αναλυτικά.
Οι θεραπείες με εξωσώματα
Τα εξωσώματα διατίθενται σε μορφή σκόνης, που διαλύεται σε ειδικό διαλύτη πριν τη θεραπεία. Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονταν αρχικά τα εξωσώματα ήταν με τοπική εφαρμογή και απλή επάλειψη. Στη συνέχεια, για καλύτερη δράση και αποτελεσματικότητα, χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές μέθοδοι για τη μεταφορά τους, όπως το microneedling. Τα εξωσώματα διεισδύουν στο δέρμα μέσω των μικροσκοπικών οπών που δημιουργούνται από τον μικροβελονισμό.
Άλλοι τρόποι για να περάσουν στο δέρμα είναι η ιοντοφόρηση (με συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής έντασης) ή οι συσκευές κλασματικών ραδιοσυχνοτήτων. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται και το λέιζερ, και συγκεκριμένα το fractional laser. Η ταυτόχρονη πρόσκληση ήπιου ερεθισμού και αύξησης της θερμοκρασίας του δέρματος βελτιστοποιεί το τελικό αποτέλεσμα. Στο μέλλον αναμένεται και η έγκριση για την απευθείας έγχυση των εξωσωμάτων με βελόνα στο δέρμα. Όποια μέθοδο κι αν επιλέξει η/ο δερματολόγος για την περίπτωσή σου, μην ανησυχείς καθόλου: πρόκειται για μια ασφαλή θεραπεία, κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος.
Στις ΗΠΑ, έχει δοθεί έγκριση για χρήση εξωσωμάτων ανθρώπινης προέλευσης. Στην Ευρώπη αυτό δεν ισχύει: τα εξωσώματα που χρησιμοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά είναι είτε φυτικής προέλευσης (για παράδειγμα, βλαστοκύτταρα από τριαντάφυλλο) είτε ζωικής (π.χ. πρωτόγαλα βοοειδών).
Τα οφέλη στο δέρμα και τα μαλλιά
Η εφαρμογή των εξωσωμάτων προτείνεται για τη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος, των ρυτίδων και των ουλών ακμής, για την εξομάλυνση της χρωματικής ομοιογένειας, για τη μείωση των πόρων και του ερυθήματος στην περίπτωση της ροδόχρου ακμής.
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα εξωσώματα βοηθούν περαιτέρω σε δερματικές παθήσεις. Για παράδειγμα, με τη χρήση τους μειώθηκε η φλεγμονή στην ατοπική δερματιτίδα, ενώ βελτιώθηκε η αγγείωση των ιστών, δηλαδή το δέρμα αυτοθεραπεύεται. Ανάλογα με τη μέθοδο που θα επιλεγεί, προτείνονται 3-4 θεραπείες. Τα αποτελέσματα είναι ορατά από την πρώτη εφαρμογή, ενώ ο χρόνος αποθεραπείας είναι ελάχιστος.
Πολύ σημαντική είναι η εφαρμογή των εξωσωμάτων στην αναγέννηση των μαλλιών. Ενδείκνυται στην περίπτωση της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας, της διάχυτης αλωπεκίας αλλά και της τελογενούς τριχόρηξης, όταν δηλαδή τα μαλλιά πέφτουν εξαιτίας του στρες ή έπειτα από κάποια επέμεβαση. Η θεραπεία που επιλέγεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το microneedling. Η κ. Μουσάτου τονίζει ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, ειδικά όταν η θεραπεία στο ιατρείο συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή και ειδικά προϊόντα για τα μαλλιά στο σπίτι.