ΣΕ ΤΙ ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΝ ΟΙ ΒΙΟΔΙΕΓΕΡΤΕΣ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΑ FILLERS;
Γιατί οι βιοδιεγέρτες κολλαγόνου κλέβουν την παράσταση από τα δημοφιλή fillers με υαλουρονικό οξύ και ποιες είναι οι βασικές διαφορές τους;
Μόνο το 2023, πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως 5,3 εκατομμύρια fillers με υαλουρονικό οξύ! Η έγχυση υαλουρονικού οξέος με μια πολύ λεπτή βελόνα στο πρόσωπο είναι η μία από τις δύο πιο δημοφιλείς ενέσιμες θεραπείες στο ιατρείο – η άλλη είναι το botox. Είναι τόσο διαδεδομένη γιατί λειτουργεί αντιγηραντικά, απαλύνοντας τις γραμμές του χαμόγελου ή το πόδι της χήνας, μεγαλώνοντας τα χείλη και γεμίζοντας τα ζυγωματικά. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν το αποτέλεσμα, βλέποντας τις ρυτίδες τους να ξεθωριάζουν και διάφορα σημεία του προσώπου να επανακτούν τον όγκο που είχαν χάσει. Το αισθητικό αποτέλεσμα, βέβαια, δεν είναι πάντα πολύ κομψό. Η έγχυση υπερβολικής ποσότητας υλικού διογκώνει αφύσικα το πρόσωπο και το κάνει να μοιάζει σαν μπάλα – σίγουρα έχεις δει πολλά τέτοια πρόσωπα γύρω σου.
Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση προς πιο φυσικά πρόσωπα, με λιγότερο όγκο, που δεν φαίνονται ολοστρόγγυλα και «φτιαγμένα». «Αυτή η τάση έχει οδηγήσει σε μια συνεχώς αυξανόμενη χρήση βιοδιεγερτών κολλαγόνου (collagen stimulators), των fillers που προάγουν την ενδογενή παραγωγή κολλαγόνου», λέει η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου. Αναφέρει ότι υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες βιοδιεγερτών, δηλαδή το PLLA, το PDLLA, ο υδροξυαπατίτης και η πολυκαπρολακτόνη, που διαφέρουν σε αρκετά σημεία από τα fillers υαλουρονικού οξέος.
Αν παρατηρείς χαλάρωση στην επιδερμίδα του προσώπου σου και θέλεις να της προσφέρεις σφριγηλότητα και ανανέωση σαν δώρο για τα Χριστούγεννα, τσέκαρε τους βιοδιεγέρτες κολλαγόνου για ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Για να επιλέξεις τη θεραπεία που σου ταιριάζει, η κ. Μουσάτου εξηγεί παρακάτω τις διαφορές ανάμεσα στα δύο δερματικά εμφυτεύματα.
Βιοδιεγέρτες κολλαγόνου VS υαλουρονικό οξύ
● Η κύρια δράση του υαλουρονικού οξέος είναι το γέμισμα των ρυτίδων και η αποκατάσταση του όγκου στο πρόσωπο. Από την άλλη, οι βιοδιεγέρτες δεν δίνουν ιδιαίτερο όγκο, αλλά κυρίως διορθώνουν τη δερματική χαλάρωση μέσω κολλαγονογένεσης. Επειδή σε έναν βαθμό αποκαθιστούν το λίπος στο πρόσωπο, μπορεί να δώσουν λίγο όγκο.
● Καθώς διεγείρουν την ενδογενή παραγωγή του κολλαγόνου, οι βιοδιεγέρτες είναι αποτελεσματικότεροι σε ηλικίες έως 60-65 ετών, χωρίς όμως να υπάρχουν αυστηρά όρια στη χρήση τους. Αντίθετα, το υαλουρονικό οξύ είναι αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες.
● Τα fillers υαλουρονικού οξέος έχουν άμεσο αποτέλεσμα που εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Οι βιοδιεγέρτες, αντίθετα, προσφέρουν ορατά αποτελέσματα αρκετές εβδομάδες μετά την εφαρμογή τους, τα οποία διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάλογα με το είδος του βιοδιεγέρτη.
● Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να εφαρμοστεί παντού στο πρόσωπο, όπως και γύρω από τα μάτια και στα χείλη. Πλην ενός, οι βιοδιεγέρτες δεν χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιοχές. Επομένως, αν θέλεις να εστιάσεις σε αυτές, σου ταιριάζει περισσότερο το υαλουρονικό οξύ.
● Το υαλουρονικό οξύ εφαρμόζεται τόσο με βελόνα όσο και με κάνουλα, ενώ οι βιοδιεγέρτες μόνο με κάνουλα, κάτι το οποίο μπορεί να είναι απωθητικό και αποτρεπτικό. Ωστόσο, η εφαρμογή δεν είναι επώδυνη, γιατί έχει προηγηθεί εφαρμογή μιας κρέμας με ξυλοκαΐνη.
● Για να δεις αποτέλεσμα με το υαλουρονικό οξύ αρκεί μια εφαρμογή. Αντίθετα, οι περισσότεροι βιοδιεγέρτες χρειάζονται αρκετές επαναληπτικές συνεδρίες.
● Το κόστος της θεραπείας με βιοδιεγέρτες είναι μεγαλύτερο από τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ.
● Σε περίπτωση ανεπιθύμητων ενεργειών, υπάρχει μια ουσία, η υαλουρονιδάση, που διαλύει το υαλουρονικό οξύ. Κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει για τους βιοδιεγέρτες.
● Μια λεπτομέρεια που αν σου την εξηγήσει ο/η δερματολόγος μπορεί να παίξει ρόλο στην απόφασή σου είναι ότι οι βιοδιεγέρτες δεν συνδυάζονται μεταξύ τους – συνήθως πρέπει να περάσουν αρκετοί μήνες για να εφαρμόσουμε άλλου είδους βιοδιεγέρτη στην ίδια περιοχή. Αντίθετα, τα fillers υαλουρονικού οξέος συνδυάζονται μεταξύ τους, ακόμα και στην ίδια θεραπεία.