Pexels Dziana Ηasanbekava

ΠΩΣ ΘΑ ΚΟΨΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΝΑ ΑΓΓΙΖΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΟΥ

Πέρα από τον κίνδυνο να κολλήσεις κάποιον ιό, το άγγιγμα του προσώπου επιβαρύνει την υγεία της επιδερμίδας και μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα δερματικά προβλήματα.

Θυμάσαι την εποχή της πανδημίας, που οι ειδικοί μας συμβούλευαν να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας με τα χέρια (κι ας τα πλέναμε κάθε τρεις και λίγο) για να μην κολλήσουμε κορονοϊό; Αυτή η εφιαλτική για όλη την ανθρωπότητα περίοδος ανήκει στο παρελθόν, αλλά τη συγκεκριμένη συνήθεια θα έπρεπε να την κρατήσουμε. Όχι μόνο για την υγεία μας, που αυτό τον χειμώνα ταλαιπωρείται επίσης από γρίπη Α και διάφορες ιώσεις, αλλά και για την επιδερμίδα μας.

Οι έρευνες λένε ότι αγγίζουμε το πρόσωπό μας 9 με 162 φορές ανά ώρα. Μέχρι να τελειώσεις την ανάγνωση αυτού του άρθρου, θα το έχεις κάνει μερικές φορές: για να τρίψεις τα μάτια σου που έχουν κουραστεί από τον υπολογιστή, για να συγκρατήσεις το κεφάλι σου με την παλάμη ή τα δάχτυλα, για να πασπατέψεις ένα σπυράκι που φούντωσε πρόσφατα ή, απλώς, επειδή αυτή η κίνηση έχει βρεθεί βιοχημικά ότι μειώνει τα επίπεδα του στρες και λειτουργεί ηρεμιστικά – πράγματι, όσο περισσότερο στρες έχεις, τόσο συχνότερα αγγίζεις το πρόσωπό σου. Επειδή φαίνεται ότι είναι μια αντανακλαστική και ασυνείδητη κίνηση, μπορείς άραγε να την περιορίσεις; Και γιατί να το κάνεις πέρα από το να μην κρεβατωθείς (ξανά!) από μια ίωση;

Γιατί η επιδερμίδα του προσώπου δεν θέλει να την αγγίζεις πολύ

Χρειάζεται να σου θυμίσω πόσα βακτήρια, μύκητες και αλλεργιογόνοι παράγοντες κατοικοεδρεύουν στα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά ή στις επιφάνειες των δημόσιων χώρων; Αλλά μάλλον γνωρίζεις ήδη ότι το ποντίκι, το πληκτρολόγιο, το χερούλι μιας πόρτας ή ο ιμάντας της κυλιόμενης σκάλας στο μετρό είναι γεμάτα από μικροοργανισμούς. Αν πιάσεις το πρόσωπο χωρίς να έχεις πλύνει τα χέρια (και ποιος το κάνει πια συχνά;), όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί μεταφέρονται στην επιδερμίδα και μπορεί να προκαλέσουν κύστες, ακμή, θυλακίτιδα ή άλλα ανεπιθύμητα δερματικά προβλήματα.

Πώς να σταματήσεις να αγγίζεις συχνά το πρόσωπό σου
Pexels / Timur Weber

Ειδικά αν έχεις ευαίσθητο δέρμα, το συχνό άγγιγμα μπορεί να επιδεινώσει τυχόν ερυθρότητα και φλεγμονή, ενώ αν έχεις λιπαρό το σμήγμα μεταφέρεται από το ένα σημείο στο άλλο, προκαλώντας ακόμα και μπλοκάρισμα των πόρων και έξαρση ακμής. Εννοείται ότι απαγορεύεται αυστηρά να αγγίζεις και να πειράζεις τα σπυράκια – δεν χρειάζεται να τα τσεκάρεις συνέχεια, είναι εκεί και αν τα σπάσεις θα αργήσουν να επουλωθούν (στην καλύτερη περίπτωση) ή θα μολυνθούν (στη χειρότερη).

Υπάρχει και ο μύθος ότι το επίμονο τρίψιμο ή το «ζάρωμα» του δέρματος όταν ακουμπάς για ώρα την παλάμη του χεριού ή τα δάχτυλα σε μια περιοχή του προσώπου προκαλεί ρυτίδες. Αυτό δεν ισχύει, γιατί το δέρμα είναι ελαστικό και επανέρχεται στη θέση του.

Πρακτικά tips για να μην αγγίζεις συχνά το πρόσωπο

Το άγγιγμα του προσώπου είναι ένας τρόπος να επικοινωνούμε μη λεκτικά με τους γύρω μας και, όπως προανέφερα, ένας φυσιολογικός μηχανισμός που μας ηρεμεί. Γι’ αυτό ας μην αρχίσουμε τις υπερβολές ότι πρέπει να το σταματήσουμε –  αυτό είναι αδύνατο. Μπορούμε όμως να το περιορίσουμε για να αποφύγουμε και την προσβολή από ιούς και την επιβάρυνση της επιδερμίδας μας.

Πώς να σταματήσεις να αγγίζεις συχνά το πρόσωπό σου
iStock

– Αρωμάτισε τα χέρια και τους καρπούς

Πλένοντας τα χέρια με ένα αρωματικό σαπούνι και εφαρμόζοντας μια κρέμα, θα είναι ευκολότερο να αντιληφθείς πότε τα πλησιάζεις στο πρόσωπο και θα περιορίσεις σε κάποιο βαθμό τη συνήθεια. Μπορείς επίσης για τον ίδιο σκοπό να ψεκάζεις με άρωμα τους καρπούς.

– Κράτησε τα χέρια σου απασχολημένα

Αυτό είναι εύκολο όταν δουλεύεις σε υπολογιστή, αλλά τις υπόλοιπες ώρες μπορείς να κρατάς ένα anti-stress μπαλάκι, ένα λαστιχάκι ή ένα κομπολόι (όχι, το τσιγάρο δεν μετράει!).

– Πρόσεξε τη στάση του σώματος όταν κάθεσαι

Αν ακουμπάς τους αγκώνες στο τραπέζι, τότε τα χέρια βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από το πρόσωπο και δεν μπορείς να τα σταματήσεις έγκαιρα όταν πάνε να το πλησιάσουν. Προτίμησε, λοιπόν, να ακουμπάς στο τραπέζι το εσωτερικό μέρος του πήχη ή να κρατάς τα χέρια κάτω, σταυρωμένα στα γόνατα ή στο πλάι, αρκετά μακριά δηλαδή από το πρόσωπο.

– Χρησιμοποίησε χαρτομάντιλο για να αγγίξεις το πρόσωπο

Αν δεν μπορείς να αντισταθείς, επειδή νιώθεις φαγούρα ή τρέχει η μύτη σου, κάνε το με ένα χαρτομάντιλο και όχι με γυμνά χέρια.

Πώς να σταματήσεις να αγγίζεις συχνά το πρόσωπό σου
Pexels / Burst

– Πλένε συχνά και καλά τα χέρια σου

Επανάφερε τη συνήθεια που μάλλον σε γλίτωσε από απανωτές προσβολές από COVID-19!

– Εξαφάνισε γρήγορα τα σπυράκια

Για να σταματήσεις να τα πειράζεις μέχρι να επουλωθούν, με κίνδυνο να τα ερεθίσεις περισσότερο, σου έχουμε δείξει έξι τρόπους για να τα αντιμετωπίσεις άμεσα και αποτελεσματικά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.