ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΡΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑΣ
Αναρωτιέσαι γιατί χρειάζεσαι δύο διαφορετικές κρέμες για το πρόσωπο, μια κρέμα ημέρας και μια κρέμα νύχτας, και αν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου μόνο με ένα προϊόν. Εμείς είμαστε εδώ για να σου το εξηγήσουμε.
Οι φίλες μου δεν θα σταματήσουν ποτέ να έχουν απορίες για την περιποίηση της επιδερμίδας τους και εγώ δεν θα σταματήσω ποτέ να τους τις λύνω με μεγάλη προθυμία. Μία από αυτές τις απορίες είναι γιατί πρέπει να χρησιμοποιούν διαφορετική κρέμα προσώπου το πρωί και το βράδυ. Εύλογο το ερώτημα!
Η σύντομη απάντηση είναι ότι κάθε κρέμα προσφέρει διαφορετικά οφέλη στην επιδερμίδα και ότι ο συνδυασμός τους εξασφαλίζει ολοκληρωμένη περιποίηση και φροντίδα στο πρόσωπο. Ας δούμε όμως και αναλυτικά τι σημαίνει αυτό.
Οι 3 διαφορές ανάμεσα στην κρέμα ημέρας και νύχτας
Διαφορά #1: Συστατικά
Η βασική διαφορά βρίσκεται στα συστατικά. Κάποια συστατικά λειτουργούν καλύτερα όταν εφαρμόζονται μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας.
Πάρε για παράδειγμα τα ρετινοειδή και την αγαπημένη αντιρυτιδική αλλά… εύθικτη ρετινόλη. Όπως βεβαιώνουν οι δερματολόγοι, η εφαρμογή της πρέπει να γίνεται μόνο τη νύχτα, καθώς η έκθεση της στον ήλιο την ημέρα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στην επιδερμίδα. Το ίδιο συμβαίνει και με το γλυκολικό οξύ, το πιο δραστικό συστατικό από την ομάδα των ΑHA, που κάνει χημική απολέπιση και μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία στον ήλιο. Γιατί να το ρισκάρεις; Αυτό το συστατικό μπορείς να το εντάξεις –και εναλλάξ με τη ρετινόλη– στη βραδινή ρουτίνα περιποίησης.
Από την άλλη πλευρά, τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και Ε ή το φερουλικό οξύ, είναι οι φύλακες-άγγελοι της επιδερμίδας την ημέρα, καθώς την προφυλάσσουν από τις επιθέσεις του περιβάλλοντος, όπως ο ήλιος και η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Διαφορά #2: Υφή και δράση
Η κρέμα ημέρας διαθέτει πιο ανάλαφρη και λεπτόρρευστη υφή από την κρέμα νύχτας, ενώ κυκλοφορεί και σε μορφή gel ή fluid. Ο σκοπός της είναι να προσφέρει ελαφριά ενυδάτωση, αλλά και να κάνει πιο εύκολη την ομοιόμορφη εφαρμογή του μακιγιάζ που ακολουθεί.
Αντίθετα, η κρέμα νύχτας είναι συνήθως πιο παχύρρευστη και βαριά. Ο λόγος, όπως εξηγούν οι ειδικοί είναι ότι τις βραδινές ώρες πρέπει να επιδιορθωθούν οι βλάβες που έχει υποστεί η επιδερμίδα την ημέρα. Τότε είναι που τα κύτταρα βάζουν τα δυνατά τους κατά 30% περισσότερο σε σχέση με την ημέρα ώστε να αποβάλουν τις συσσωρευμένες τοξίνες και να μπουν σε διαδικασία ανάπλασης.
Επίσης, την ώρα του ύπνου η επιδερμίδα αφυδατώνεται περισσότερο, επομένως χρειάζεται δυνατές ενυδατικές ενισχύσεις. Γι’ αυτό η κρέμα νύχτας περιέχει περισσότερα δραστικά και ενυδατικά συστατικά, όπως τα πεπτίδια και το υαλουρονικό οξύ, σε μεγαλύτερη μάλιστα συγκέντρωση, που εξασφαλίζουν ενυδάτωση με διάρκεια, κυτταρική ανανέωση και μείωση των σημαδιών γήρανσης.
Να σημειώσουμε επίσης ότι και οι δύο κρέμες δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ που αποτρέπει τη διαδερμική απώλεια νερού και κλειδώνει την υγρασία μέσα στο δέρμα. Η διαφορά είναι ότι με την υφή της η κρέμα νύχτας είναι πιο αποτελεσματική στην ενυδατική δράση.
Διαφορά #3: Αντηλιακά φίλτρα
Η κρέμα νύχτας δεν περιέχει αντηλιακά φίλτρα, γιατί, απλούστατα, δεν τα χρειάζεται. Τα χημικά ή φυσικά αντηλιακά φίλτρα είναι σημαντικά μόνο σε μια κρέμα ημέρας, για all-day προστασία από τον ήλιο αλλά και από την ανησυχητική μπλε ακτινοβολία των υπολογιστών. Σε μια κρέμα νύχτας «πιάνουν χώρο» μέσα στη φόρμουλα και θα αποδυνάμωναν τη δράση της.
Πώς θα καταλάβεις τη διαφορά με μια δοκιμή
Δοκίμασε να εφαρμόσεις την κρέμα νύχτας το πρωί. Θα την αισθανθείς βαριά και λιπαρή στο δέρμα, ενώ, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες, ενδέχεται να «τρέξει» πάνω στο πρόσωπο. Επίσης, δεν θα σου παρέχει καμία απολύτως αντηλιακή προστασία. Από την άλλη πλευρά, η κρέμα ημέρας το βράδυ θα σου προσφέρει ενυδάτωση και θρέψη, αλλά όχι στο βαθμό που το έχεις ανάγκη.
Παρόλα αυτά, αν επιμένεις να διατηρείς μια ρουτίνα ομορφιάς με όσο το δυνατό λιγότερα προϊόντα, σου έχουμε τη λύση. Μπορείς να χρησιμοποιείς μία κρέμα 24ωρης δράσης που συνδυάζει οφέλη και από τις δύο κρέμες σε ένα προϊόν.