iStock

ΠΟΙΑ ΤΟΞΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ SKINCARE

Όσο η κοσμετολογία συνεχίζει να ερευνά πόσο βλαβερά είναι κάποια συστατικά που μέχρι πρότινος θεωρούνταν απαραίτητα στις καλλυντικές συνθέσεις, εσύ έχεις την επιλογή να προστατευτείς από την έκθεση σε αυτά.

Trump (και) στον τομέα της κοσμετολογίας. Τα πράγματα δεν δείχνουν καθόλου καλά για τη δημόσια υγεία των Αμερικανών, αλλά το ενθαρρυντικό είναι ότι η πολιτεία της Καλιφόρνια επέβαλε από την αρχή της χρονιάς την απαγόρευση της χρήσης δώδεκα τοξικών συστατικών στα καλλυντικά προϊόντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή ένωση, που είναι αυστηρότερη με τις προδιαγραφές, έχει ήδη απαγορεύσει τα συγκεκριμένα συστατικά, αλλά για να μην τα περιμένεις όλα από τους νόμους, καλό είναι να έχεις κι εσύ τον νου σου.

Η αλήθεια είναι ότι η λίστα των συστατικών δεν είναι το βασικό κριτήριο για την επιλογή ενός προϊόντος – συνήθως την απόφασή μας επηρεάζει περισσότερο η τιμή, το brand, η συσκευασία, τα social media και οι υποσχέσεις που δίνει η διαφήμιση ή οι ambassadors του προϊόντος. Όπως όμως προειδοποιούν οι ειδικοί, το σημαντικότερο είναι αυτό: να επιλέγουμε πολύ προσεκτικά τι θα ακουμπάει το δέρμα μας. Γι’ αυτό θα σου υπενθυμίσω τα συστατικά που θεωρούνται ύποπτα και επιβλαβή.

Γιατί πρέπει να διαβάζεις πρώτα την ετικέτα πριν αγοράσεις ένα προϊόν

Η περιβαλλοντική οργάνωση Environmental Working Group λέει ξεκάθαρα ότι πολλά συστατικά δεν έχουν ελεγχθεί πλήρως προτού μπουν στις συνθέσεις των προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας. Επειδή οι έρευνες που αποδεικνύουν την ασφάλεια των συστατικών τρέχουν συνέχεια, επειδή υπάρχουν «παραθυράκια» στους νόμους, ενώ δεν ισχύουν οι ίδιοι νόμοι σε όλες τις χώρες, αυτό σημαίνει ότι εκθέτεις την επιδερμίδα σου σε τοξικά συστατικά.

Οι συχνότεροι κίνδυνοι από αυτό μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα κάποιες παρενέργειες στην επιδερμίδα και μακροπρόθεσμα οι ορμονικές διαταραχές και ο καρκίνος. Εκπρόσωπος του EWG επιβεβαιώνει ότι πολλά τοξικά χημικά συστατικά τρυπώνουν στις καλλυντικές συνθέσεις χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος, αλλά δίνει και μια πολύ χρήσιμη διευκρίνιση: «Δεν είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτά τα συστατικά μόνο όταν χρησιμοποιούμε προϊόντα προσωπικής περιποίησης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία συνολικότερη έκθεση, κάτι που αποκαλούμε “επιβάρυνση του σώματος”», εννοώντας ότι βλαβερές τοξικές ενώσεις υπάρχουν επίσης στο νερό που πίνουμε, στον αέρα που αναπνέουμε και σε άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Αυτό που λέει, με άλλα λόγια, είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι το ένα συστατικό που υπάρχει σε ένα προϊόν, αλλά ο συνδυασμός τοξικών συστατικών στο περιβάλλον μας. Άρα, είναι χρήσιμο να ξεκινήσουμε αφαιρώντας τοξικά συστατικά από το skincare μας.

τοξικά συστατικά
iStock

Ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγεις για να μειώσεις την «επιβάρυνση του σώματος»

1. Άρωμα

Όλοι θέλουμε το προϊόν που χρησιμοποιούμε να μυρίζει ευχάριστα, αλλά το πρόβλημα ξεκινάει από το ότι οι εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν αναλυτικά από τι αποτελείται αυτό το άρωμα. Κάποια από τα δεκάδες συστατικά του μπορεί να είναι απολύτως ασφαλή ενώ άλλα όχι, που ίσως ευθύνονται για αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα, πονοκεφάλους ή ακόμη και σοβαρότερες παρενέργειες. Αν η ετικέτα αναφέρει ότι το προϊόν περιέχει lilial ή, εντελώς αόριστα «fragrance/parfum/perfume», είναι προτιμότερο να δοκιμάσεις κάτι άλλο.

2. Φορμαλδεΰδη

Αυτό το χημικό μόριο εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών στο δέρμα, αλλά σύμφωνα με τις έρευνες και τις ντιρεκτίβες των αρμοδίων ενώσεων είναι αλλεργιογόνο και καρκινογόνο (μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στη ρινοφαρυγγική κοιλότητα και στους ρινικούς κόλπους). Η φορμαλδεΰδη μπορεί να περιέχεται αυτούσια σε μια σύνθεση ή να απελευθερώνεται από άλλα συστατικά, οπότε τσέκαρε την ετικέτα για τα ακόλουθα: Quaternium-15, DMDM Hydantoin, Imidazolidinyl Urea, Diazolidinyl Urea, Polyoxymethylene Urea, Sodium Hydroxymethylglycinate, Bronopol και Glyoxal.

τοξικά συστατικά
iStock

3. Μεθυλενογλυκόλη

Στην ουσία πρόκειται για την υγρή μορφή της φορμαλδεΰδης, άρα είναι το ίδιο τοξική. Επειδή χρησιμοποιείται σε προϊόντα για το ίσιωμα των μαλλιών, η θέρμανσή της απελευθερώνει αέρια που είναι επικίνδυνα όταν τα εισπνέεις. Όπως η φορμαλδεΰδη, έτσι κι η μεθυλενογλυκόλη απαγορεύεται από την ΕΕ, αλλά σε κάθε περίπτωση (επειδή μπορεί να προμηθεύεσαι καλλυντικά από το διαδίκτυο) είναι φρόνιμο να τσεκάρεις αν στην ετικέτα αναγράφεται το συστατικό Methylene Glycol.

4. Τεταρτοταγείς ενώσεις του αμμωνίου

Προχωράμε στα… χωράφια της χημείας με αυτές τις ενώσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε προϊόντα μακιγιάζ, σώματος και μαλλιών. Και αυτές απελευθερώνουν φορμαλδεΰδη και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο δέρμα, στα μάτια και στο αναπνευστικό σύστημα. Για να τις αποφύγεις, τσέκαρε αν η σύνθεση περιέχει Behentrimonium Chloride, Cetrimonium Chloride και Stearalkonium Chloride.

τοξικά συστατικά
iStock

5. Φθαλικές ενώσεις

Σίγουρα έχεις ακούσει για τα phthalates και το πόσο ύποπτα είναι για ενδοκρινικές διαταραχές και κινδύνους για την ανάπτυξη του βρέφους κατά την εγκυμοσύνη. Εδώ οι απόψεις είναι αντικρουόμενες: κάποιες αρμόδιες υπηρεσίες λένε ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα που να αποδεικνύουν την τοξικότητα των φθαλικών ενώσεων, ενώ άλλες εκφράζουν περισσότερες ανησυχίες. Επίσης, δεν έχουν όλες οι φθαλικές ενώσεις την ίδια τοξικότητα. Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο όσο «τρέχουν» οι έρευνες, μπορείς απλώς να αποφεύγεις τις συνθέσεις που περιέχουν συστατικά με δεύτερο συνθετικό τη λέξη «phthalate».

6. Parabens

Για αυτή τη διαβόητη κατηγορία χημικών σου έχω γράψει εδώ, επισημαίνοντας ότι είναι τα πιο συνηθισμένα συντηρητικά που ανιχνεύονται σε προϊόντα μακιγιάζ, ενυδάτωσης, περιποίησης των μαλλιών και ξυρίσματος. Αν και θεωρούνται ύποπτα, στην πραγματικότητα υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με την τοξικότητά τους. Υπάρχουν, βέβαια, έρευνες που δείχνουν ότι τα parabens μπορεί να ευθύνονται για ενδοκρινικές διαταραχές και εμφάνιση καρκίνου (λόγω μακροχρόνιας έκθεσης), αλλά ο αμερικανικός FDA δεν τα έχει απαγορεύσει, ενώ η ΕΕ έχει βάλει προδιαγραφές στη συγκέντρωσή τους στις συνθέσεις. Στη λίστα συστατικών αναφέρονται συχνότερα με τα ονόματα Propylparaben, Isobutylparaben, Isopropylparaben, Methylparaben, Butylparaben και Ethylparaben.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.